22.7 C
Athens

Ο αποφασισμένος Ολυμπιακός θα κάνει το παιχνίδι του για να πνίξει τον τσαμπουκά της Μονακό

Ο περιορισμός του φορμαρισμένου Οκόμπο, η απουσία του Λόιντ και η φετινή διαιτητική εύνοια στο Γκαστόν Μεντεσάν - Πώς ο Ολυμπιακός θα αποδράσει από το Πριγκιπάτο με τη νίκη στη μάχη κορυφής

Μέσα σε διάστημα 7 ημερών ο Ολυμπιακός ανεβαίνει Γολγοθά με πολύ απαιτητικές αναμετρήσεις που χρειάζονται υψηλή ένταση, μεγάλη συγκέντρωση, καθαρό μυαλό και αθλητικότητα.

Η αρχή έγινε την Παρασκευή απέναντι στην ανεβασμένη Αρμάνι, με τους Ερυθρόλευκους να κάνουν μεγάλη εμφάνιση και μέσα από την άμυνά τους να πανηγυρίζουν την 11η νίκη τους για να ανέβουν στην κορυφή της EuroLeague. Ακολούθησε την Κυριακή η… προπόνηση κόντρα στην ΑΕΚ και τη Δευτέρα η αναχώρηση για το Μόντε Κάρλο εκεί όπου απόψε (11/1, 20:00) η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα αντιμετωπίσει σε ντέρμπι κορυφής τη Μονακό.

Σημειώνεται πως οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να αναχωρήσουν στη συνέχεια για την Μπολόνια όπου περιμένει η Βίρτους (13/1) με το πρόγραμμα να είναι… φωτιά λόγω διαβολοβδομάδας και ταξιδιών.

Η πρώτη φετινή ήττα του Ολυμπιακού ήρθε στο ΣΕΦ από τη Μονακό (76-81) σε μια αναμέτρηση όπου φάνηκε – πέρα από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι – πως οι Μονεγάσκοι φέτος έχουν και μια ιδιαίτερη αγάπη από τους διαιτητές που έγινε πιο προφανές όσο προχωράει η σεζόν.

Οι Ερυθρόλευκοι θέλουν να δώσουν συνέχεια στις καλές εμφανίσεις και να παλέψουν για ένα μεγάλο διπλό και ιδανικά με διαφορά έξι πόντων για να έχουν την ισοβαθμία στο τέλος (εφόσον προκύψει).

Πόσο εύκολο είναι όμως να πετύχεις το ίδιο υψηλό επίπεδο στην άμυνα όπως απέναντι στην Αρμάνι στο Γκαστόν Μεντεσάν, απέναντι σε μια ομάδα που είναι πιο ξεκούραστη (δεν μεσολάβησε ταξίδι); Υπάρχει κάτι σημαντικό που μπορεί να ωφελήσει τον Ολυμπιακό πέρα από το ότι γνωρίζεται πια καλά με τη Μονακό (η οποία διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τον περυσινό κορμό της).

Αυτό δεν είναι άλλο από την απουσία του τραυματία Τζόρνταν Λόιντ. Ο 29χρονος Αμερικανός δημιουργεί έναν… πονοκέφαλο λιγότερο στον Γιώργο Μπαρτζώκα που γνωρίζει ότι στην περιφερειακή άμυνα οι παίκτες του θα πρέπει να υπηρετήσουν το πλάνο με άρτια εκτέλεση.

Ο Λόιντ μετρά κατά μέσο όρο 12 πόντους στη EuroLeague καθώς και 2,7 ασίστ ενώ στο πρώτο ματς στο ΣΕΦ είχε 10 και 5 ασίστ για 2 λάθη. Απόντας θα είναι και ο Αντριέν Μοερμάν που είχε αγωνιστεί 20′ στις 27/10 στο ίδιο ματς κι ως εκ τούτου ο Σάσα Ομπράντοβιτς αναμένεται να δώσει περισσότερο χρόνο σε Στραζέλ και Ουατάρα.

Συγκριτικά με εκείνο το σημείο της σεζόν, ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να ενσωματώσει περισσότερο τους νεοαποκτηθέντες και να τους βάλει στο κλίμα μιας ομάδας που έχει διατηρήσει το περυσινό κορμό της αλλά δεν παύει να βασίζεται στις συνεργασίες της και στη γρήγορη κυκλοφορία μπάλας.

Εκεί που θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος είναι στον Ελί Οκόμπο και τον Μάικ Τζέιμς. Κι αν για τον τελευταίο η ποιότητά του είναι γνωστή – παρότι δεν βρίσκεται στην καλύτερη φετινή του κατάσταση ειδικά από μακριά – αποτελεί κλειδί ο περιορισμός του Γάλλου πρώην παίκτη της Βιλερμπάν.

Ο Οκόμπο ήταν ο κορυφαίος της Μονακό στο ΣΕΦ ενώ εκείνος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις δύο τελευταίες νίκες της ομάδας του στο Γκαστόν Μεντεσάν απέναντι σε Άλμπα και Ζαλγκίρις. Οι δύο ομάδες έφτασαν πολύ κοντά στο να φύγουν με διπλό ωστόσο ο Γάλλος μίλησε στο τέλος κι εκείνες έχασαν την ευκαιρία απέναντι στο σύνολο του Σάσα Ομπράντοβιτς με τον Ολυμπιακό να μη θέλει να… τριτώσει το καλό των γηπεδούχων.

Βασισμένος στον πλουραλισμό και στις ασίστ του (πρώτος στη σχετική κατηγορία) ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί ένα δυναμικό παιχνίδι στην άμυνα για να πνίξει τον τσαμπουκά της Μονακό με την ελπίδα πως οι διαιτητές δεν θα είναι τόσο… επιδραστικοί για τους γηπεδούχους όπως στα περισσότερα φετινά παιχνίδια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς