14.3 C
Athens

Κυρίαρχος Ολυμπιακός, «μασάει σίδερα» και… τρελαίνει τον λαό του!

Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει και η ομαδάρα του Ολυμπιακού δεν... καταλαβαίνει! Ο συγκινητικός Γουόκαπ και ένα καλάθι στο τέταρτο δεκάλεπτο με τεράστια σημασία, που δείχνει πολλά! Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο πρώτος γύρος στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε με μία ακόμα μπασκετική παράσταση και ο Ολυμπιακός φιγουράρει δίκαια στην κορυφή με εξαιρετικό ρεκόρ (11-6), μαζί με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα και Μονακό. Ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης έχει κερδίσει και τις τρεις ισπανικές ομάδες εκτός έδρας, ενώ έχει χάσει από τους Μονεγάσκους στο ΣΕΦ. Οι τρεις εντός έδρας ήττες (από Μονακό, Βαλένθια και Ερυθρό Αστέρα) θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αλλά είναι τόσο ανταγωνιστική η φετινή διοργάνωση που μία ομάδα δεν μπορεί να μένει περισσότερο από μία νύχτα σε ένα παιχνίδι είτε το έχει κερδίσει είτε όχι. Είτε έχει επικρατήσει με μεγάλη διαφορά είτε έχει χάσει με μεγάλη διαφορά.

Ο νταμπλούχος Ελλάδας δεν την… πάτησε και διατήρησε την απόδοσή του σε υψηλό επίπεδο μετά το εμφατικό διπλό κόντρα στον Παναθηναϊκό, στο τελευταίο ματς για το 2022. Η νέα χρονιά (το 2023) άρχισε όπως τελείωσε η προηγούμενη (το 2022): με «χορταστικό» μπάσκετ στο κατάμεστο ΣΕΦ κόντρα στην ανεβασμένη Αρμάνι Μιλάνο (82-66), η οποία προερχόταν από τρεις διαδοχικές νίκες στην Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός «καθήλωσε» την ιταλική ομάδα στους 6 πόντους στην τρίτη περίοδο (15-6 το επιμέρους σκορ) και με 44 πόντους στο 30′ (59-44) δεν κερδίζει κανένας στο γήπεδο του ΘΡΥΛΟΥ. Το συγκρότημα του Έτορε Μεσίνα πέτυχε μόλις 9 πόντους στα πρώτα 14 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο και το 44-38 της ανάπαυλας μετατράπηκε σε 68-47 στο 34′ με επιμέρους σκορ 24-9 σε αυτό το διάστημα!

Ο Τόμας Γουόκαπ ήταν για μία ακόμα φορά απολαυστικός σε άμυνα και επίθεση. Κυρίως στην άμυνα, όπου ιδιαίτερα στην τρίτη περίοδο έδωσε ρεσιτάλ με κλεψίματα, βουτιές στο παρκέ για να σώσει την μπάλα και άμυνες που δεν αποτυπώνονται στη στατιστική. Τελείωσε την αναμέτρηση με 10 πόντους (4/9 σουτ), 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 4 κλεψίματα και μία τάπα (και 3 λάθη). Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ είναι συγκινητικός και δικαίως επευφημείται από την ερυθρόλευκη εξέδρα, που ξέρει να αναγνωρίζει τη θυσία και την προσφορά ενός παίκτη. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού γουστάρουν γενικότερα αυτό που βλέπουν: μία ομάδα να είναι κυρίαρχη, να σκοράρει με όλους τους τρόπους και τους παίκτες να βγάζουν την ίδια διάθεση και το ίδιο πάθος και στις δύο πλευρές του παρκέ. Η «χημεία» είναι απίστευτη και οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα βρίσκονται με «κλειστά μάτια». Ο ερυθρόλευκος λαός έχει «τρελαθεί» από τη χαρά για το θέαμα και την ουσία που παρουσιάζει η αγαπημένη του ομάδα και, κυριολεκτικά, δεν θέλει να τελειώνουν οι αγώνες!

Βαθμολογία EuroLeague: Στην κορυφή ο Ολυμπιακός στο τέλος του 1ου γύρου, προτελευταίος ο Παναθηναϊκός

Ο Άλεκ Πίτερς βγήκε μπροστά και άρχισε βασικός (για τρίτη φορά σε 17 αγωνιστικές στο θεσμό), καθώς ο Σάσα Βεζένκοβ προερχόταν από τραυματισμό και δεν βρισκόταν στο 100% από πλευράς αγωνιστικής ετοιμότητας. Ο Αμερικανός φόργουορντ θα ήταν «πρώτο βιολί» σε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας, αλλά στον Ολυμπιακό έχει συγκεκριμένο ρόλο, καθώς μπροστά του βρίσκεται ο κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης. Ο Πίτερς πραγματοποίησε την καλύτερη και πιο παραγωγική εμφάνισή του με τους Πειραιώτες, σκοράροντας 16 πόντους. Τους 13 στο πρώτο ημίχρονο, όντας απόλυτο εύστοχος (2/2 δίποντα και 3/3 τρίποντα).

Ακόμα και σε μία «ήρεμη» βραδιά για τα δικά του δεδομένα (για πρώτη φορά έμεινε σε μονοψήφιο αριθμό πόντων στη φετινή διοργάνωση, στη 16η συμμετοχή του), ο Βεζένκοβ σκόραρε εύκολα 8 πόντους χωρίς να εκβιάσει προσπάθειες (3/7 σουτ σε 21:01). Ωστόσο, μία φάση στο τέταρτο δεκάλεπτο δείχνει περίτρανα γιατί ο Ολυμπιακός είναι μία «οικογένεια» εντός και εκτός παρκέ. Στο 34′, ο Γουόκαπ πραγματοποίησε το τέταρτο και τελευταίο κλέψιμό του στο ματς και πάσαρε στον ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός είχε «ανοιχτή διάβαση» και μπορούσε να τελειώσει τη φάση με ένα από τα εκπληκτικά καρφώματα που συνηθίζει. Ωστόσο, ο «εκρηκτικός» Σακίλ προτίμησε να τροφοδοτήσει τον επερχόμενο Βεζένκοβ, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε σκοράρει μόλις ένα τρίποντο (χάρη στο οποίο είχε διαμορφωθεί το 44-38 με τη λήξη του πρώτου εικοσαλέπτου).

Με απλά λόγια, ο ΜακΚίσικ θέλησε να βάλει τον συμπαίκτη του στην «εξίσωση» του σκοραρίσματος και να τον βοηθήσει να «λυθεί» σε μία βραδιά όπου επέστρεφε στη δράση μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός! Ένας για όλους και όλοι για έναν! Αναφορικά με τον Κάνααν, μπορεί να έμεινε στα… ρηχά επιθετικά με μόλις δύο πόντους από βολές, αλλά η πίεση στην μπάλα στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν υποδειγματική και έδωσε τη δική του βοήθεια προκειμένου ο Ολυμπιακός να ξεφύγει στο σκορ και να μην κοιτάξει ξανά πίσω μετά το σχετικά ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Παναθηναϊκός – Μακάμπι: Ένταση στη φυσούνα και επεισόδιο Λεσόρ με ανθρώπους των Ισραηλινών (vid)

Η ένταση που ξεκίνησε λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του Game 2 μεταφέρθηκε και στον δρόμο προς τα αποδυτήρια, με τον Ματίας Λεσόρ να έχει επεισόδιο με ανθρώπους των Ισραηλινών

Παναθηναϊκός – Μακάμπι 95-79: Ο Σλούκας πήρε το αίμα του πίσω για το τραγικό λάθος στο Game 1

Με ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα ο εντυπωσιακός Κώστας Σλούκας πήρε το αίμα του πίσω για το χοντρό λάθος που κόστισε στον Παναθηναϊκό την ήττα στο Game 1 - Μεγάλη εμφάνιση από τον Ιωάννη Παπαπέτρου για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του στους Πράσινους

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε sold out σε χρόνο ρεκόρ για το ματς με την Άστον Βίλα

Λιγότερες από 4,5 ώρες χρειάστηκε ο κόσμος του Ολυμπιακού για να εξαφανίσει τα εισιτήρια για τον ιστορικό ημιτελικό του Conference League κόντρα στην Άστον Βίλα