12 C
Athens

Η Βραζιλία αποχαιρέτησε τον θρύλο της: Έγινε η κηδεία του μεγάλου Πελέ

Η Βραζιλία θρηνεί. Ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου Πελέ βρέθηκε στην τελευταία του κατοικία την Τρίτη (3/1), καθώς μετά την 24ωρη εξόδιο ακολουθία πραγματοποιήθηκε η κηδεία του.

Ο Πελέ ,που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, κηδεύτηκε σήμερα στον 9ο όροφο του Necropole Ecumenica Memorial – προς τιμήν του πατέρα του Ντοντίνιο που ως ποδοσφαιριστής φορούσε τη φανέλα με το νούμερο 9 – με την τελετή να γίνεται σε στενό οικογενειακό κύκλο.

 

Νωρίτερα χιλιάδες κόσμου είχαν αποχαιρετήσει το δικό τους ίνδαλμα, που τους συντρόφευσε σε πολλές στιγμές της ζωής τους, τους έκανε να ονειρεύονται και ήταν πηγή έμπνευσης για αυτούς.

Όπως αναφέρουν τα βραζιλιάνικα Μέσα, στην 24ωρη εξόδιο ακολουθία που έγινε στο γήπεδο της Σάντος και ξεκίνησε στις 10:00 της Δευτέρας, τελειώνοντας το πρωί της Τρίτης, έδωσαν το «παρών» πάνω από 230.000 άνθρωποι για να πουν το δικό τους αντίο στον θρυλικό Πελέ.

Κι δεν σταμάτησαν εκεί, αφού όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, το φέρετρο του Βραζιλιάνου που είχε τοποθετηθεί πάνω σε ένα πυροσβεστικό όχημα και το σκέπαζε η σημαία της Βραζιλίας, πέρασε από δρόμους της πόλης και πήγαινε πραγματικά σημειωτόν εξαιτίας του συγκεντρωμένου πλήθους που έβλεπε έστω και από μακριά για τελευταία φορά τον άνθρωπο που λάτρεψε.

Ο Πελέ θάφτηκε σε ένα σημείο που είχε θέα ίσως το αγαπημένο του πράγμα στη ζωή. Αυτό δεν είναι άλλο από το γήπεδο της Σάντος, αφού η κηδεία έγινε στο 14όροφο νεκροταφείο που είχε αγοράσει ο ίδιος το 2003, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο της ομάδας που ο ίδιος έγραψε τη δική του ιστορία.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Ρενάτο, ο οποίος είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Σάντος.

«Ο Πελέ πάντα ήθελε να γίνει η κηδεία του στη Σάντος. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ως αθλητής και ποδοσφαιριστής».

Πριν φτάσει στην τελευταία του κατοικία, το φέρετρο του Πελέ πέρασε έξω από το σπίτι του όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη της οικογένειας και μεταξύ άλλων και η 100χρονη μητέρα του.

Ο Πελέ είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου από το 2021. Το ιατρικό κέντρο όπου νοσηλευόταν ανέφερε ότι πέθανε από ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων ως αποτέλεσμα του καρκίνου.

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς καριέρας του, κέρδισε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, το 1958, το 1962 και το 1970.

Με την αγαπημένη του Σάντος αγωνίστηκε από το 1956 έως το 1974 και πέτυχε 1.289 τέρματα.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς