21.4 C
Athens

Το αγωνιστικό ξέσπασμα του Κάνααν έχει εξήγηση

Ο Αμερικανός είναι «ροκ» παίκτης και έκανε τη διαφορά στο παιχνίδι που έπρεπε για να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Έχει βρεθεί στο στόχαστρο χωρίς λόγο, αλλά έδειξε ότι είναι εδώ και μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Ο Αϊζάια Κάνααν πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του με τα ερυθρόλευκα σε ένα απαιτητικό εκτός έδρας παιχνίδι για την Ευρωλίγκα, σκοράροντας 17 πόντους (career high στη φετινή διοργάνωση) στην εμφατική νίκη επί του Παναθηναϊκού με 95-71 (30/12/22). Βέβαια, εδώ και περίπου ένα μήνα, έχει ανεβάσει «στροφές», δείχνει να προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο σε έναν καινούργιο ρόλο (να παίζει ο ίδιος για την ομάδα και όχι η ομάδα για εκείνον), αλλά για να γίνει σταθερά κομβικός στα παιχνίδια του Ολυμπιακού πρέπει να παίζει πιο πολύ και να τελειώνει τους αγώνες.

Υπάρχει η άποψη, με την οποία δεν διαφωνώ, ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται κάτι ακόμα στις θέσεις των γκαρντ για να φτάσει μέχρι το τέλος στην Ευρωλίγκα, αλλά σε μία ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους είναι δύσκολο για οποιονδήποτε παίκτη και αν έρθει τώρα να «κουμπώσει» αμέσως και να προσφέρει. Από τη στιγμή που ο Τάιλερ Ντόρσεϊ κυκλοφορεί ξανά ελεύθερος στην αγορά είναι φυσιολογικό να συνδέεται με τους νταμπλούχους Ελλάδας, όπου έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της επαγγελματικής του καριέρας για μία σεζόν, αλλά ο ομογενής σούτινγκ γκαρντ θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να παραμείνει σε ομάδα του ΝΒΑ, ενώ αν πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη οι προτάσεις θα… πέσουν βροχή.

Μία πελατειακή σχέση μέχρι τέλους

Ο Κάνααν κάνει συγκεκριμένα πράγματα καλά. Παίζει υπό πίεση λόγω του προκατόχου του και είναι παίκτης που πρέπει να έχει την μπάλα στα χέρια του και να παίρνει προσπάθειες για να βρει ρυθμό και σκορ. Έπρεπε, όμως, να φτάσουμε στη 16η αγωνιστική της Euroleague για να τελειώσει ένα παιχνίδι. Υπενθυμίζω αυτούσια τη χθεσινή αναφορά για τον Αμερικανό στο άρθρο για το διπλό στο Μαρούσι… «Ο Κάνααν έκανε το καλύτερο παιχνίδι του με τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα και τη σεζόν γενικότερα. Πέτυχε ατομικό ρεκόρ πόντων με τους Ερυθρόλευκους σε ευρωπαϊκό ματς (17). Άλλωστε, ήταν και το πρώτο που τον βρήκε μέσα στο παρκέ στα τελευταία λεπτά του. Συγκεκριμένα, έπαιξε σερί στα τελευταία 05:09. Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ μέτρησε 6/10 σουτ (2/3 δίποντα και 4/7 τρίποντα) σε 25:09, με highlight το καλάθι και φάουλ μπροστά στον Παπαγιάννη. Ο Αϊζάια έχει τσαγανό και το ελαφρυντικό ότι δεν τελειώνει τα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα. Στο πρώτο που τελείωσε, μόλις η διαφορά έπεσε στο +16 από το +31 του 32′, πέτυχε 6 μαζεμένους πόντους και την ανέβασε, ξανά, ψηλά».

Προσωπικά, περίμενα την «έκρηξή» του στο συγκεκριμένο ματς και αυτή έφτασε στην κορύφωσή της σε ένα σημαντικό παιχνίδι για τον λαό του Ολυμπιακού (10-0 το νικηφόρο σερί επί του Παναθηναϊκού και συνεχίζουμε…) και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να πιέζει για μεταγραφή κυρίως λόγω της διαθεσιμότητας του Ντόρσεϊ. Ο 32χρονος σούτινγκ γκαρντ έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά για να κάνει τη διαφορά, καθώς έχει το σουτ (έχει 44.2% στο τρίποντο στη φετινή Ευρωλίγκα), αλλά τού αρέσει και να «μπουκάρει» προς τη ρακέτα. Ο Κάνααν, όμως, βγάζει σε κρίσιμο σημείο για τον ίδιο στη σεζόν και πνευματικά χαρακτηριστικά, που δείχνουν δυνατό χαρακτήρα και πίστη στον εαυτό του. Ο Αμερικανός δεν… νιώθει και έχει τσαγανό. Η φάση με το καλάθι και φάουλ που πέτυχε και πήρε από τον σέντερ Παπαγιάννη, είναι χαρακτηριστική.

Είναι ένας «ροκ» παίκτης, καθώς με την αμφισβήτηση που έχει συναντήσει, θα μπορούσε εύκολα να τον πάρει από κάτω. Βέβαια, είναι ένας έμπειρος αθλητής και αυτό παίζει ρόλο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή του καριέρα βρίσκεται σε μία έτοιμη ομάδα με ομοιογένεια και ξεκάθαρες αρμοδιότητες, όπου δεν χρειάζεται να ηγηθεί και να αποτελεί σημείο αναφοράς. Πρέπει, όμως, να παίζει περισσότερο ιδιαίτερα στα τελευταία κρίσιμα λεπτά και να μη βγαίνει όταν χάνει δύο-τρία σουτ στη σειρά ή σκοράρει δύο-τρία σουτ συνεχόμενα λόγω του rotation που γίνεται στη δεύτερη περίοδο.

Το αγωνιστικό ξέσπασμα του Κάνααν στο ΟΑΚΑ ήρθε την κατάλληλη στιγμή, δείχνοντας ότι το λέει η καρδιά του σε ένα χρονικό σημείο στη σεζόν όπου ο Ολυμπιακός καλείται να αποφασίσει αν χρειάζεται εξτρά ενίσχυση στις θέσεις των γκαρντ. Οι Ερυθρόλευκοι θέλουν όλους τους παίκτες να βγουν μπροστά στο δεύτερο και καθοριστικό μισό της τρέχουσας περιόδου. Ο Αϊζάια προσαρμόζεται και θεωρείται, πλέον, ισότιμο μέλος σε μία «καλοκουρδισμένη» μπασκετική μηχανή. Μάλιστα, έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας κατά την επιστροφή της αποστολής στο ΣΕΦ μετά το πέμπτο διαδοχικό διπλό στην έδρα του Παναθηναϊκού και διανύει το καλύτερο διάστημά του στον Ολυμπιακό.

Καλή χρονιά. Οι τετριμμένες ευχές για την υγεία, την αγάπη, την ευτυχία και την τύχη είναι και οι πιο σημαντικές, αλλά καθαρά ανθρώπινα εύχομαι πνευματική διαύγεια.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε sold out σε χρόνο ρεκόρ για το ματς με την Άστον Βίλα

Λιγότερες από 4,5 ώρες χρειάστηκε ο κόσμος του Ολυμπιακού για να εξαφανίσει τα εισιτήρια για τον ιστορικό ημιτελικό του Conference League κόντρα στην Άστον Βίλα

Άγριο χέρι Euroleague σε Αταμάν: Μη ανεκτή συμπεριφορά, έχουν κινηθεί πειθαρχικές διαδικασίες

Με μια πολύ αυστηρή ανακοίνωση, η Euroleague γνωστοποίησε ότι πρακτικές όπως αυτές που ακολούθησε ο Εργκίν Αταμάν μετά το Game 1 με τη Μακάμπι δεν είναι ανεκτές και ότι έχει ήδη κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον του

Μπαρτζώκας: Δεν είμαστε εκδρομικός σύλλογος για να λέμε ότι το ταξίδι είναι πετυχημένο, στόχος το Final Four

Ξεκάθαρος ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η νίκη στο πρώτο παιχνίδι δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν έρθει η πρόκριση στο Final Four