19 C
Athens

Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 5-0: Αντίο στο 2022 με πεντάρα και γκολάρες

Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Αστέρα Τρίπολης, έχοντας πέντε διαφορετικούς σκόρερ στο 5-0 του «Γ. Καραϊσκάκης». Γκολάρες από Μπιέλ και Χάμες στο πρώτο ημίχρονο, με τους Ερυθρόλευκους να έχουν διάθεση και να είναι αποτελεσματικοί

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Αστέρα Τρίπολης με 5-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για τη 15η αγωνιστική του Πρωταθλήματος, φτάνοντας τους 29 βαθμούς (8-5-2). Μετά την «γκέλα» του Παναθηναϊκού απέναντι στον ΟΦΗ (1-1), η διαφορά των Ερυθρόλευκων από την 1η θέση μειώθηκε στους 10 βαθμούς, ενώ η ομάδα του Μίτσελ ισοβαθμεί με τον ΠΑΟΚ στην 3η θέση.

Στο τελευταίο παιχνίδι του για το 2022, ο Πρωταθλητής Ελλάδας ήταν καλός (στην αρχή και το τέλος του αγώνα) και αποτελεσματικός, σκοράροντας δύο υπέροχα γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Ιδιαίτερα το 2-0 από τον Χάμες Ροντρίγκες στο 35ο λεπτό ήταν εκπληκτικό, με τον Κολομβιανό αρτίστα να βάζει όλη του την τέχνη και να βρίσκει δίχτυα με αριστερό φαλτσαριστό σουτ εκτός μεγάλης περιοχής. Ο Πεπ Μπιέλ είχε ανοίξει το σκορ στο 4′ με αριστερό σουτ από το ύψος της περιοχής έπειτα από έξοχη κάθετη πάσα του Κώστα Φορτούνη σε αντεπίθεση.

Στο δεύτερο ημίχρονο και μετά τις πρώτες κινήσεις του Μίτσελ από τον πάγκο, ο Ολυμπιακός ανέβασε ξανά την ταχύτητα και την ένταση στο παιχνίδι του, φτάνοντας στην επίτευξη τριών ακόμα γκολ, με τρεις αλλαγές του να σκοράρουν. Στο 68′, ο Σεντρίκ Μπακαμπού έκανε το 3-0, ενώ ο ΘΡΥΛΟΣ «χτύπησε» δύο ακόμα φορές στο φινάλε με τους Γκάρι Ροντρίγκες στο 84′ και τον Γιώργο Μασούρα στο 90’+1′.

Ο Ολυμπιακός κράτησε για 8η φορά το μηδέν στη φετινή Super League και ουσιαστικά κόντρα στους Αρκάδες απειλήθηκε μόλις μία φορά: στη φάση διαρκείας του 8ου λεπτού, όπου ο Αστέρας Τρίπολης είχε δοκάρι με τον Σεσκ Κρεσπί, μετά την εξαιρετική απόκρουση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη στο κοντινό δεξί σουτ του Χερόνιμο Μπαράλες.

Ο αγώνας

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2, τρεις άκρως ποιοτικούς παίκτες με την μπάλα στα πόδια (Φορτούνη, Μπιέλ, Χάμες) και χωρίς καθαρόαιμους εξτρέμ. Και δύο αλλαγές συγκριτικά με την εντεκάδα κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα (21/12, 2-2). Ο Πασχαλάκης υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ανδρούτσος (αντί του τραυματία Βρουσάι), Παπασταθόπουλος (αντί του Ρέτσου, στη μοναδική αλλαγή τακτικής στο βασικό σχήμα), Ντόη και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Ίνμπομ Χουάνγκ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Οι Μπιέλ (δεξιά) και Φορτούνης (αριστερά) βρέθηκαν θεωρητικά στις δύο πτέρυγες της μεσοεπιθετικής γραμμής (αλλά έπαιζαν πιο μέσα), με τους Χάμες Ροντρίγκες και Ελ Αραμπί στη γραμμή κρούσης. Ο Κολομβιανός αποτέλεσε το στήριγμα του Μαροκινού στην επίθεση, παίζοντας κοντά του. Η συγκεκριμένη διάταξη «μεταφράζεται» και ως 4-4-1-1.

Στον πάγκο των Πρωταθλητών Ελλάδας βρέθηκαν οι Τζολάκης, Ρέτσος, Μπουχαλάκης, Μαρσέλο, Μασούρας, Κασάμι, Σαμασέκου, Γκάρι Ροντρίγκες και Μπακαμπού. Ο Μίτσελ είχε συμπεριλάβει αρχικά 22 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Κρίστινσον και Ουί Τζο Χουάνγκ για την τελική 20άδα.

Από την πλευρά του, o Αστέρα Τρίπολης παρατάχθηκε με σύστημα 4-3-3. Στον πάγκο της ομάδας κάθισε ο βοηθός του Άκη Μάντζιου, Αλέξανδρος Μανιάτογλου, καθώς ο νέος προπονητής των Αρκάδων δεν έχει αναλάβει επίσημα την τεχνική ηγεσία από τη στιγμή που δεν έχει λυθεί το συμβόλαιο του Ηρακλή Μεταξά. Την εστία υπερασπίστηκε ο Παπαδόπουλος. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Καρμόνα, Καστάνιο, Τζουκάνοβιτς και Άλβαρες. Οι Τιλίκα (δεξιός εσωτερικός μέσος), Ντομίνγκεθ (κεντρικός μέσος) και Τασουλής (αριστερός εσωτερικός μέσος) αποτέλεσαν την τριπλέτα στη μεσαία γραμμή και οι Κρεσπί (δεξιά), Μπαράλες (σέντερ φορ) και Μπαρτόλο (αριστερά) συνέθεσαν την τριάδα στην επίθεση.

Γρήγορο «χτύπημα» με Μπιέλ

Περίπου 12.000 οπαδοί του Ολυμπιακού έδωσαν το «παρών» στο φαληρικό γήπεδο. Μόλις στο 3ο ο Φορτούνης τροφοδότησε τον Χάμες εντός περιοχής, αλλά το αριστερό πλασέ του Κολομβιανού μεσοεπιθετικού δεν είχε δύναμη και μπλόκαρε ο Παπαδόπουλος. Ωραία ξεδιπλωμένη αντεπίθεση, που προήλθε από κλέψιμο του Μπιέλ στη μεσαία γραμμή. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στο 4′, κάνοντας το 1-0. Ο Εμβιλά κέρδισε την μπάλα στο κέντρο μετά το λάθος του Καστάνιο και ο Φορτούνης έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Μπιέλ, ο οποίος κοντρόλαρε με το δεξί και σούταρε με το αριστερό (χωρίς να το πολυσκεφτεί) από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αφήνοντας «στήλη άλατος» τον Παπαδόπουλο. Η μπάλα κατέληξε στην αριστερή γωνία της εστίας και ο Έλληνας τερματοφύλακας έμεινε όρθιος. Φοβερή ήταν η κάθετη πάσα του Φορτούνη στην επιθετική μετάβαση των Πειραιωτών.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε αυτό που ήθελε: ένα γρήγορο γκολ. Πίεζε ψηλά και έπαιζε με τη μία την μπάλα. Μετά την επίτευξη του 1-0, οι Μπιέλ και Φορτούνης άλλαξαν πτέρυγα. Στο 8ο λεπτό, ο Αστέρας Τρίπολης έχασε απίθανη διπλή ευκαιρία για να ισοφαρίσει. Ο Μπαρτόλο σέντραρε από αριστερά, ο Μπαράλες πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και πλάσαρε στην κίνηση με το δεξί, με τον Πασχαλάκη να αποκρούει ενστικτωδώς. Στην επαναφορά, ο Κρεσπί προσπάθησε να σκοράρει από θέση μέσα δεξιά, αλλά η μπάλα προσέκρουσε στο αριστερό δοκάρι, στο σουτ που επιχείρησε, ενώ μετέπειτα η μπάλα πέρασε άουτ σε νέο «άτσαλο» σουτ του Ντομίνγκεθ. Μάλιστα, οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν πέναλτι μετά την απόκρουση του Πασχαλάκη σε μαρκάρισμα του Ρέαμπτσιουκ στον Τιλίκα. Δεν φάνηκε να υπάρχει κάτι το επιλήψιμο.

«Μαγεία» Χάμες και 2-0!

Το παιχνίδι είχε πολύ καλό ρυθμό, με τους γηπεδούχους να διατηρούν τον έλεγχο και την πρωτοβουλία. Βέβαια, η επόμενη καλή στιγμή άργησε κάπως να καταγραφεί, καθώς οι Αρκάδες είχαν ισορροπήσει την κατάσταση, κλείνοντας τους διαδρόμους προς την εστία τους. Στο 32′ και μετά από φάση διαρκείας, ο Ανδρούτσος έκανε το γέμισμα από δεξιά, ο Φορτούνης πήρε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής και η μπάλα πέρασε πάνω από την αντίπαλη εστία.

Και στο 35′, ο ΘΡΥΛΟΣ έκανε το 2-0 με «μαγικό» γκολ από τον Χάμες Ροντρίγκες! Ο Κολομβιανός παικταράς πέρασε για… πλάκα τους Τιλίκα και Μπαράλες στα αριστερά της μεσοεπιθετικής γραμμής, έπαιξε το ένα-δύο με τον Ίνμπομ Χουάνγκ και αφού έφερε ξανά την μπάλα μπροστά του με το αριστερό εξαπέλυσε ένα φαλτσαριστό σουτ με το ίδιο πόδι έξω από τη μεγάλη περιοχή (και προς τα αριστερά), στέλνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του Παπαδόπουλου, που έμεινε πάλι… όρθιος. Στο 43′, οι Ερυθρόλευκοι συνεργάστηκαν υπέροχα από δεξιά, η μπάλα έφτασε στον Φορτούνη, ο οποίος σούταρε με το δεξί εκτός μεγάλης περιοχής, για να μπλοκάρει ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ένα λεπτό εξτρά χρόνου και σκορ 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού.

Πίεση ψηλά και 3-0 με Μπακαμπού

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με μία αλλαγή και τον Γκαρντάβσκι να αντικαθιστά τον Μπαρτόλο. Ο Αστέρας Τρίπολης συνέχισε με σύστημα 4-4-2. Στο 52′, ο Μπιέλ δοκίμασε το αριστερό του εκτός μεγάλης περιοχής και η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Το ματς δεν είχε ρυθμό σε αυτό το διάστημα. Ο Ολυμπιακός δεν έδειχνε να προσπαθεί ιδιαίτερα για ένα τρίτο γκολ, ενώ οι Αρκάδες ήθελαν να ξαναμπούν στη διεκδίκηση ενός θετικού αποτελέσματος, αλλά δεν έφταναν με αξιώσεις στη μεγάλη περιοχή των Πειραιωτών.

Στο 61′, οι φιλοξενούμενοι έκαναν διπλή αλλαγή. Ο Ριέρα πήρε τη θέση του Τιλίκα και ο Σανταφέ του Τασουλή. Λίγο αργότερα, σημειώθηκε και διπλή αλλαγή από τον Μίτσελ. Στο 63′, ο Μπακαμπού αντικατέστησε τον Ελ Αραμπί και στο 64′ ο Γκάρι Ροντρίγκες τον Φορτούνη. Στο 67′, η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία σε ωραίο αριστερό σουτ του Ίνμπομ Χουάνγκ εκτός περιοχής. Στο 68′, όμως, ο Ολυμπιακός έκανε το 3-0. Οι Ερυθρόλευκοι πίεσαν ψηλά, στο ύψος της μικρής περιοχής, καθώς ο Παπαδόπουλος ρίσκαρε με την μπάλα στα πόδια. Ο Καστάνιο έκανε το λάθος, καθώς ο Μπιέλ έβαλε την κόντρα και κέρδισε την μπάλα, με τον Χάμες να «σερβίρει» έτοιμο γκολ στον Μπακαμπού, ο οποίος πλάσαρε πέφτοντας με το δεξί, από το ύψος της μικρής περιοχής, σε κενή εστία.

Ο Γκάρι το 4-0 και ο Μασούρας το… κερασάκι

Στο 72′, ο Μαρσέλο πήρε τη θέση του Ρέαμπτσιουκ και ο Μασούρας του Χάμες, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Για τον Αστέρα, ο Μπερτόγλιο αντικατέστησε τον Μπαράλες στο ίδιο λεπτό. Ο Μαρσέλο έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του και στο 76′ σούταρε από αριστερά στη μεγάλη περιοχή με την μπάλα να βρίσκει στην εξωτερική πλευρά των διχτυών.

Στο 80′, ο Μίτσελ έκλεισε τις αλλαγές του, με τον Σαμασέκου να αντικαθιστά τον Εμβιλά. Και στο 84′, ο Γκάρι Ροντρίγκες βρήκε δίχτυα! Έπειτα από φάση διαρκείας, ο Μαρσέλο έδωσε στον Μπιέλ, ο οποίος σούταρε από θέση μέσα αριστερά στην περιοχή, ο Παπαδόπουλος έδιωξε και ο Γκάρι Ροντρίγκες σούταρε με το αριστερό, κάνοντας το 4-0 με το αριστερό από το ύψος της μικρής περιοχής, αφού πρώτα είχε επιχειρήσει εύστοχη προσποίηση σε αντίπαλο.

Στο 89′, ο Μπακαμπού σκόραρε από το ύψος του πέναλτι, αλλά στην αρχή της φάσης είχε σπρώξει τον Τζουκάνοβιτς και ο διαιτητής υπέδειξε επιθετικό φάουλ. Δύο ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Ο Μασούρας έβαλε το κερασάκι στην… πενταόροφη τούρτα των Πρωταθλητών Ελλάδας, καθώς ο Έλληνας μεσοεπιθετικός σκόραρε με κεφαλιά στο 90’+1′ μετά τη σέντρα του Γκάρι από δεξιά. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με επιβλητική νίκη το 2022 και ελπίζει σε ένα καλύτερο 2023.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 5-0

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 4′ Μπιέλ, 35′ Χάμες Ροντρίγκες, 68′ Μπακαμπού, 84′ Γκάρι Ροντρίγκες, 90’+1′ Μασούρας

Διαιτητής: Κωνσταντίνος Περράκης (ΕΠΣ Αθηνών)
Βοηθοί: Χασάν Κούλα (ΕΠΣ Ξάνθης), Ανδρέας Φωτόπουλος (ΕΠΣ Αθηνών)
Τέταρτος: Άγγελος Αγγελάκης (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Διαιτητής VAR: Ιωάννης Παπαδόπουλος (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Διαιτητής AVAR: Γεώργιος Χριστάκογλου (ΕΠΣ Χαλκιδικής)

Κίτρινες κάρτες: 49′ Ανδρούτσος, 79′ Εμβιλά, 86′ Σαμασέκου / 50′ Καρμόνα

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Πασχαλάκης, Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος, Ντόη, Ρέαμπτσιουκ (72′ Μαρσέλο), Εμβιλά (80′ Σαμασέκου), Ίνμπομ Χουάνγκ, Φορτούνης (64′ Γκάρι Ροντρίγκες), Μπιέλ, Χάμες Ροντρίγκες (72′ Μασούρας), Ελ Αραμπί (63′ Μπακαμπού).

Αστέρας Τρίπολης (Μανιάτογλου): Παπαδόπουλος, Καρμόνα, Καστάνιο, Τζουκάνοβιτς, Άλβαρες, Ντομίνγκεθ, Τιλίκα (61′ Ριέρα), Τασουλής (61′ Σανταφέ), Κρέσπι, Μπαράλες (72′ Μπερτόγλιο), Μπαρτόλο (46′ Γκαρντάβσκι).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς