15 C
Athens

Φενέρ – Εφές 93-90: Λύγισε τον διαστημικό Κλάιμπερν των 39 πόντων και πήρε τη νίκη στην παράταση (vid)

Το τρίτο φετινό ντέρμπι των δύο μεγάλων της Τουρκίας βρήκε την Αναντολού Εφές σε καλύτερο μομέντουμ απέναντι σε μια Φενέρμπαχτσε που προερχόταν από πέντε διαδοχικές ήττες σε όλες τις διοργανώσεις.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη στην επιστροφή του εκπληκτικού Τζόναθαν Μότλεϊ μετά τον τραυματισμό του, κατάφερε να σπάσει αυτό το αρνητικό σερί και να πανηγυρίσει δεύτερη σερί νίκη απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης μετά την Ευρωλίγκα, αυτή τη φορά στο πρωτάθλημα και μέσα στο σπίτι της με 93-90!

Η Φενέρ έφτασε το 10-2 μετά από 12 αγωνιστικές κι έπιασε στην κορυφή την Τουρκ Τέλεκομ, ενώ η Εφές έπεσε στο 8-4. Τεράστια εμφάνιση από τους Μότλεϊ και Πιέρ που έκαναν πάταγο στη μεγάλη νίκη της ομάδας του απέναντι στο συγκρότημα του Αταμάν που είχε τον Λάρκιν διαθέσιμο αλλά τόσο αυτός όσο και ο Μίτσιτς άφησαν απελπιστικά μόνο τον απίθανο Κλάιμπερν που σταμάτησε στους 39 πόντους (12/12 βολές) ενώ μάζεψε και 13 ριμπάουντ!

 

Για τους νικητές, Πιέρ και Μότλεϊ έκαναν εντυπωσιακή εμφάνιση με 23 πόντους έκαστος, ενώ ο Χέιζ προσέθεσε 13. Για την ηττημένη Εφές, πέραν του Κλάιμπερν μόνο ο Ντάνστον έκανε μεστή εμφάνιση με 19 πόντους (9/10 δίποντα).

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η Φενέρμπαχτσε έπαιξε εντυπωσιακή άμυνα και οδήγησε σε αρκετά λάθη τους πρωταθλητές Ευρώπης που δέχθηκαν 50 πόντους στο ημίχρονο και επιθετικά δεν τους βγήκε τίποτα αφού σημείωσαν μόλις 14 στο τρίτο δεκάλεπτο.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη με επιθετικό κρεσέντο από Μότλεϊ και Πιέρ άνοιξε τη διαφορά στους 22 (71-49) και οι φιλοξενούμενοι με σερί 0-5 την έκλεισαν στους 17 στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Η ύστατη προσπάθεια για αντεπίθεση έγινε στην τέταρτη περίοδο με σερί 0-8 (0-13 συνολικά) από τον Κλάιμπερν που ήταν σε τρομερή κατάσταση. Η διαφορά έπεσε κι άλλο, με τον Νικ Καλάθη και τους Γκούντουριτς – Πιέρ να χάνουν ελεύθερα σουτ την ώρα που ο Μίτσιτς και ο Κλάιμπερν μείωσαν στους τέσσερις στα 80″ (78-74).

Ο Αμερικανός με δύο ακόμα βολές έφτασε σε απόσταση αναπνοής την Εφές (79-76) και με 2″ να απομένουν στο ρολόι έβαλε τεράστιο τρίποντο πάνω στην άμυνα του Μότλεϊ για να στείλει το ματς στην παράταση.

Με τον Καλάθη να έχει αποβληθεί με πέμπτο φάουλ για τη Φενέρ – ομοίως και ο Ντάνστον για την Εφές – ο Πιέρ ανέλαβε δράση στο έξτρα πεντάλεπτο με έξι πόντους κι ακολούθησε μεγάλο τρίποντο του Γκούντουριτς για το 88-83. Ο Κλάιμπερν μείωσε ξανά – πάλευε μόνος – για το 91-90.

Ο Χέιζ έβαλε 2/2 βολές για το 93-90 και με 10″ να απομένουν οι Λάρκιν και Μπομπουά έχασαν δύο ευκαιρίες να πετύχουν τρίποντο και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-23, 50-40, 71-54, 79-76 (κ.α.), 93-90 (παρ.)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς