18.6 C
Athens

Μαρσέλο και Χάμες είναι κόσμημα για τα ελληνικά γήπεδα κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται απ’ όλους

Η έλευση δυο θρυλικών ονομάτων στο ταπεινό πρωτάθλημα της Super League και το ελληνικό (και συχνά... αντιολυμπιακό) έθιμο της απαξίωσης

Μαρσέλο και Χάμες είναι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού από τον Σεπτέμβριο και πέρα από τα όσα έχουν κάνει μέχρι στιγμής στους αγωνιστικούς χώρους ή θα κάνουν, η παρουσία τους από μόνη της κοσμεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και μπορεί να το κάνει να αισθάνεται περήφανο.

Οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν να φέρουν στη χώρα μας δύο από το μεγαλύτερα ονόματα του που έχουν περάσει ποτέ από αυτόν εδώ τον τόπο και όλες οι υπόλοιπες συζητήσεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κλισέ, αλλά και τα κλισέ μερικές φορές φανερώνουν τις πιο αυταπόδεικτες αλήθειες.

Σίγουρα η ουσία έχει τη μεγαλύτερη σημασία, αλλά σε αυτή εδώ τη χώρα μπορούμε να ισοπεδώσουμε τα πάντα και να φτάσουμε την υπερβολή σε σημεία που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.

Και ας ξεκινήσουμε από τον Μαρσέλο, που έχει ακούσει τα πάντα από την ώρα που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα. Ή καλύτερα, πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έγραψε τη δική του ιστορία με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και για πολλούς ποδοσφαιρόφιλους είναι ένας από τους κορυφαίους αριστερούς μπακ στην ιστορία, αν όχι ο κορυφαίος.

Κι όμως όλα αυτά στην Ελλάδα μπήκαν στην άκρη, καθώς σε πολύ κόσμο – ανάλογα πολλές φορές και με την οπαδική του προτίμηση βεβαίως- αρέσει να ισοπεδώνει οποιαδήποτε κίνηση του απέναντι, ακόμη και αν αυτή είναι συνολικά καλή.

Και ας πάμε τώρα στην ουσία. Πράγματι το πρώτο διάστημα του Μαρσέλο στην Ελλάδα δεν είναι και το καλύτερο, αλλά πρόκειται για έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια, που ξέρει καλά πως να διαχειριστεί ακόμη και μια αρνητική περίοδο και σίγουρα πως μπορεί να την αντιστρέψει.

Η μπάλα δεν ξεχνιέται και όσοι βιάστηκαν να γελάσουν κρυφά σε μια γωνία όλο αυτό τον καιρό, πιθανόν να διαψευστούν.

Κι αν τελικά δεν διαψευστούν, θα μείνουν για πάντα να κοιτάνε το ποτήρι μισοάδειο και να μην μπορούν να αντιληφθούν το πόσο σπουδαίο είναι το γεγονός πως κάποτε ο Μαρσέλο αγωνίστηκε στα ελληνικά γήπεδα.

Στο κομμάτι του Χάμες Ροντρίγκες τα πράγματα είναι πιο απλά και δεν χρειάζονται τόσα λόγια. Ο Κολομβιανός τους έχει διαψεύσει ήδη με τις εμφανίσεις του και θα συνεχίσει να κοσμεί το ελληνικό ποδόσφαιρο για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο ακόμη, αφού ήδη η συμφωνία του για ανανέωση με τους πρωταθλητές Ελλάδας έχει ανακοινωθεί.

Στην περίπτωση του Βραζιλιάνου μπακ αυτό που διατυμπανιζόταν ως αρνητικό ήταν η ηλικία του. Στον Χάμες τα αρνητικά σχόλια και τα ειρωνικά «αστειάκια» είχαν να κάνουν με τις ομάδες που αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός κατάφερε να τους κλείσει τα στόματα μόλις μέσα σε τρεις μήνες και ξαφνικά όσοι είχαν να πουν κακό λόγο για αυτόν εξαφανίστηκαν.

Ίσως ευθύνεται το γεγονός πως ήδη έχει δύο γκολ και δύο ασίστ ή ακόμη παραπάνω πως μοιράζει δύο πάσες κλειδί ανά παιχνίδι και μετράει το εντυπωσιακό ποσοστό του 82% των ακριβών μεταβιβάσεων σε κάθε αγώνα.

Πράγματα που δύσκολα βλέπουμε στη Super League και πολλοί μάλλον ήθελαν να συνεχίσουμε να μη βλέπουμε.

Η χρονιά σιγά σιγά τελειώνει και αν έχουμε κάτι να κρατήσουμε ποδοσφαιρικά στην Ελλάδα το 2022, αυτό δεν είναι κάτι άλλο από τον ερχομό του Μαρσέλο και του Χάμες Ροντρίγκες στη χώρα μας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς