15 C
Athens

Γι’ αυτό βράζουν οι Ερυθρόλευκοι: Οι 4+1 φάσεις που αλλοίωσαν το Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας (vid)

Η 3η φετινή εντός έδρας ήττα του Ολυμπιακού είχε τις διαιτητικές «συμπτώσεις» των δυο προηγούμενων και ο ΑΘΛΟΣ γράφει για τα σοβαρότατα λάθη εις βάρος των νταμπλούχων Ελλάδας στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε το βράδυ της Πέμπτης για 3η φορά στο ΣΕΦ και 6η συνολικά στη φετινή Euroleague. Η… σύμπτωση έγκειται στο γεγονός πως και αυτή τη φορά οι Ερυθρόλευκοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένοι από τη διαιτησία.

Στο ματς με τη Μονακό οι διαιτητές είχαν πάθει… αγκύλωση σφυρίζοντας 100-0 υπέρ των.  Μονεγάσκων στο β’ μέρος, από τη μια τιμωρώντας κάθε «κοίταγμα» των παικτών του Μπαρτζώκα και από την άλλη επιτρέποντας το παιχνίδι των αμέτρητων επαφών της ομάδας του Ομπράντοβιτς. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο προσπαθώντας να επιστρέψει στο σκορ και όταν πια τα σουτ της Μονακό σταμάτησαν να μπαίνουν, ξεκίνησε το πήγαινε – έλα των παικτών της στη γραμμή των βολών.

Το δεύτερο σοβαρό κρούσμα ήρθε στο ματς με τη Βαλένθια όπου όλοι θυμούνται τι έγινε στην τελευταία φάση με το διπλό φάουλ στον Σλούκα, αλλά και λίγο νωρίτερα με τις τρεις βολές – δώρο των διαιτητών στον Τζόουνς. Το γεγονός πως οι Πειραιώτες ηττήθηκαν έχοντας απωλέσει μια πολύ μεγάλη διαφορά «σκέπασε» τα σοβαρά παράπονα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το διαιτητικό έγκλημα δεν συντελέστηκε.

VIDEO: Το διπλό φάουλ σε Σλούκα και Πίτερς που «έπνιξαν» οι διαιτητές στο Ολυμπιακός – Βαλένθια

Μια αγωνιστική μετά την αυτοκτονία στη Λιόν (και μια πριν το αιώνιο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ), ο Ολυμπιακός είχε ένα must win παιχνίδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Η διψήφια διαφορά των Πειραιωτών ήρθε τούμπα από την… υπερφυσική ευστοχία των Σέρβων από μακριά και κάπως έτσι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο στην 4η περίοδο. Η προσπάθεια επιστροφής ωστόσο βρήκε… διαιτητικό τοίχο.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται σοβαρά αδικημένοι από τους τρεις κομάντο που έστειλε η Ευρωλίγκα στο ΣΕΦ. Στα τελευταία 200 δευτερόλεπτα του αγώνα υπήρξαν τέσσερα σοβαρότατα λάθη σε βάρος του Ολυμπιακού που ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος δεν μπορεί να τα αποδώσει σε συγκυρίες.

Η αρχή γίνεται με το φάουλ του Λάζιτς στον Λαρεντζάκη που θα το σφύριζαν ακόμα και οι γονείς του Σέρβου. Διότι δεν συζητάμε για μια απλή επαφή σε σουτ τριών πόντων, αλλά για… σκριν στον αέρα. Ο Λάζιτς αρχικά χτυπά τα χέρια του Έλληνα άσου πάνω στο σουτ και στη συνέχεια πέφτει ολόκληρος πάνω του πριν καν ο Λάρι ξαναπατήσει στο έδαφος.

Στα 3’14” πριν το τέλος και με το σκορ στο 75-82, ο Ολυμπιακός στερήθηκε τη δυνατότητα να μειώσει στους 4 σε νεκρό χρόνο, εφόσον ο Λαρεντζάκης ευστοχούσε και στις τρεις βολές. Και με τους 4 σερί πόντους που ήρθαν στη συνέχεια από Μπλακ και Βεζένκοφ, οι Ερυθρόλευκοι θα είχαν ισοφαρίσει το ματς έχοντας περισσότερα από δυο λεπτά στη διάθεσή τους για να το πάρουν.

Το επόμενο «λάθος» ήρθε 2’23” πριν το τέλος. Ο Παπανικολάου πήρε το ριμπάουντ στο άστοχο σουτ του Βιλντόσα και ο Πετρούσεφ τον έσπρωξε με δύναμη πετώντας τον έξω από το παρκέ.

Επειδή μόνο με τα… non call δεν θα γινόταν δουλειά, περάσαμε στις εφευρέσεις. Με 1’27” στο ρολόι ο Παπανικολάου πήρε τα βήματα του Βιλντόσα και τον κέρασε ένα μεγαλοπρεπέστατο κόψιμο. Σε φάση που δεν χρειαζόταν καν ριπλέι για να καταλάβει κάποιος ότι η τάπα ήταν πεντακάθαρη, οι διαιτητές έστειλαν με… τσαμπουκά τον Αργεντινό στις βολές.

Αντί ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει ενδεχόμενη ισοφάριση στην επόμενη επίθεση, είδε το 79-82 να γίνεται 79-84 από τις δυο βολές του Βιλντόσα. Σε σημείο που κάθε λεπτομέρεια μετρά, οι παίκτες του Μπαρτζώκα δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι κάποιοι δεν τους επέτρεπαν να φτάσουν τους αντιπάλους του στο σκορ.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε 26” πριν το φινάλε. Ο Λαρεντζάκης πήρε το ριμπάουντ με τη διαφορά στο -2 και ένα εξόφθαλμο χτύπημα του Μίτροβιτς στα χέρια του Έλληνα γκαρντ (που παραλίγο να κοστίσει την κατοχή) δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Ο Ολυμπιακός θα είχε τη δυνατότητα να ισοφαρίσει και στο χειρότερο σενάριο θα του έμεναν 2-3 δευτερόλεπτα για επίθεση, διεκδικώντας είτε τη νίκη είτε μια εκ νέου ισοφάριση αν έβρισκαν σκορ οι Σέρβοι.

Σε όλες τις αυτές τις «συμπτώσεις» του τελευταίου τριλέπτου, προσθέστε και το challenge του Γιώργου Μπαρτζώκα για αντιαθλητικό στον Σλούκα, περίπου 8μισι λεπτά πριν το τέλος. Ο Μάρκοβιτς τον άρπαξε από το χέρι και ο μόνος τρόπος για να μη δοθεί η παράβαση ήταν να δουν οι διαιτητές πλάνο από την… εθνική οδό. Τα μακρινά και εντελώς άσχετα ριπλέι που είδαν (και είδαμε όλοι) ήταν η δικαιολογία που έψαχναν ώστε να μην αναβαθμίσουν το φάουλ.

Μετά από όλα αυτά, υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός έχασε το παιχνίδι μονάχα από δικές του παραλείψεις; Καλή είναι η κριτική και η επισήμανση των όποιων λαθών, ωστόσο δεν γίνεται οι Ερυθρόλευκοι να νιώθουν σαν αρνιά το Πάσχα όποτε δεν καταφέρνουν να μπουν με 15-20 πόντους προβάδισμα στην τελευταία περίοδο. Ακόμα κι αν δεν είσαι ομάδα ρυθμού όπως ο φετινός Ολυμπιακός, ένα μπαράζ κακών διαιτητικών αποφάσεων μπορεί από μόνο του να επηρεάσει καταλυτικά την προσπάθειά σου για νίκη…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς