19.9 C
Athens

Αργεντινή – Γαλλία 3-3 (4-2 πεν.): Ο Μέσι στον θρόνο του σε έναν επικό τελικό!

Η Αργεντινή κατέκτησε το 3ο Μουντιάλ στην ιστορία της και πρώτο μετά από 36 χρόνια με τον απίθανο Λιονέλ Μέσι να αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής για πρώτη φορά στην καριέρα του - Μυθικός τελικός με τη Γαλλία να παραδίδει το στέμμα της έχοντας πουλήσει ακριβά το τομάρι της (επέστρεψε από το 2-0 στο 80')

Από το 1978 και το 1986 στο 2022. Από τον Ντιέγκο Μαραντόνα στον Λιονέλ Μέσι. Ποιος να της το έλεγε της Αργεντινής όταν γνώριζε ήττα-σοκ στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Σαουδική Αραβία πως μερικές μέρες αργότερα θα κατακτούσε στο Λουσαΐλ το 3ο Μουντιάλ στην ιστορία της!

Η Αλμπισελέστε ζει το όνειρο, ζει αυτό που ονειρεύονται χιλιάδες οπαδοί της κι αυτό που πολλοί ήθελαν και για τον Λιονέλ Μέσι ο οποίος διαχρονικά κουβαλούσε τη… στάμπα του παίκτη που δεν μπορεί να προσφέρει στην Εθνική του όσα έκανε επί σειρά ετών στην Μπαρτσελόνα.

Ήταν ένας από τους πιο μυθικούς τελικούς στην ιστορία των Μουντιάλ: Η Γαλλία για 68′ δεν είχε τελική, στο 80′ και στο 81′ ισοφάρισε σε 2-2 και στην παράταση ενώ η Αργεντινή βρήκε εκ νέου προβάδισμα, οι Γάλλοι έφτασαν στο 3-3 με τον διαστημικό Κιλιάν Εμπαπέ να κάνει χατ τρικ για να οδηγήσουν το ματς στα πέναλτι. Εκεί όπου οι Αργεντίνοι είχαν την παράδοση αφού είχαν επικρατήσει σε πέντε από τις προηγούμενες έξι φορές που βρέθηκαν σε αυτό το σημείο. Μόνο απέναντι στη Γερμανία το 2006 δεν το κατάφερε!

Εκεί ο τεράστιος Εμιλιάνο Μαρτίνες έπιασε το πέναλτι του Κομάν, ο Τσουαμενί αστόχησε και οι Αργεντίνοι έβαλαν και τα τέσσερα που εκτέλεσαν για να πανηγυρίσουν μια τεράστια κατάκτηση μπροστά στους χιλιάδες οπαδούς τους στο Λουσαΐλ!

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα στην Ντόχα για τον Λιονέλ Μέσι και η Αργεντινή είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια πανάξια και δίκαια όντας η καλύτερη στον αγωνιστικό χώρο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Το γρήγορο 1-0 βέβαια συνοδεύτηκε από διαμαρτυρίες αφού ο Μαρτσίνιακ υπέδειξε άμεσα μια παράβαση που χωρά αρκετή συζήτηση…

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η Αργεντινή προηγήθηκε με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Λιονέλ Μέσι στο 23ο λεπτό. Ο Μαρτσίνιακ έδειξε αμέσως την άσπρη βούλα όταν ο Ντι Μαρία μπήκε στην περιοχή αφού εξέθεσε τον Ντεμπελέ και ο Γάλλος τον ακούμπησε, με τον Πολωνό διαιτητή να υποδεικνύει παράβαση.

Ο VAR συμφώνησε, αν και υπήρξαν αντιδράσεις από Γάλλους, με τον Μέσι να εκτελεί εύστοχα τον Γιορίς στην αριστερή του γωνία και να γράφει το 1-0.

Το συγκρότημα του Λιονέλ Σκαλόνι πέτυχε δεύτερο γκολ απέναντι στη Γαλλία στο 36ο λεπτό μετά από μια καταπληκτική συνεργασία των παικτών του Λιονέλ Σκαλόνι που αναπτύχθηκαν εξαιρετικά στο επιθετικό τρανζίσιον.

Ο Λιονέλ Μέσι άνοιξε ωραία δεξιά μετά από τριγωνάκια στον ΜακΆλιστερ και γύρισε παράλληλα στα αριστερά για τον Ντι Μαρία που σκόραρε και ήταν εμφανώς συγκινημένος.

Μια ομάδα υπήρχε στον αγωνιστικό χώρο κι αυτή ήταν η Αργεντινή, με τον Ντιντιέ Ντεσάν να ρίχνει στο ματς από το 41′ τους Κολό Μουανί και Τουράμ αντί των Ντεμπελέ και Ζιρού, με τον Γάλλο φορ να ξεσπά στον πάγκο.

Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε καθόλου ούτε στο β΄ μέρος. Κι ενώ θα περίμενε κανείς από τη Γαλλία να μπει με δύναμη για να μειώσει και να ξαναμπεί στο ματς, στα πρώτα 15 λεπτά της επανάληψης, η Αργεντινή ήταν εκείνη που απειλούσε. Τα σουτ των Άλβαρες και Ντι Μαρία εξουδετέρωσε ο Λιορίς, ενώ στολ 60΄ από μπάσιμο του Ντι Μαρία και ασίστ στον Μέσι, το σουτ του τελευταίου με το δεξί έφυγε άουτ.

Στη μοναδική στιγμή που η Γαλλία έκανε αισθητή την παρουσία της ήταν στο 70ό λεπτό με το σουτ του Μπαπέ από τη γραμμή της περιοχής να περνά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Μέσα σε δύο λεπτά η Γαλλία έφτασε σε απίστευτη επιστροφή απέναντι στην Αργεντινή κι έφερε κυριολεκτικά τα πάνω κάτω!

Στο 80′ ο Κολό Μουανί γκρεμίστηκε από τον Οταμέντι εντός περιοχής και ο Μαρτσίνιακ υπέδειξε το πέναλτι που αξιοποίησε ο Εμπαπέ για να μειώσει σε 2-1.

Ο Γάλλος μάζεψε άμεσα την μπάλα από τα δίχτυα και μετά τη σέντρα οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάν έφτασαν στην ισοφάριση. Και δεν σταμάτησαν εκεί διεκδικώντας το τρίτο γκολ.

Ο Κομάν έκλεψε από τον Μέσι και άνοιξε αριστερά στον Τουράμ που με τη σειρά του σήκωσε την μπάλα για τον Εμπαπέ κι εκείνος έπιασε με τη μία το σουτ και πέτυχε ένα τρομερό σουτ για να πανηγυρίσει το 2-2 και το 11ο γκολ του σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μάλιστα αυτό ήταν το 3ο του σε τελικό και σε τόσο νεαρή ηλικία ισοφάρισε μεταξύ άλλων Πελέ και Ζιντάν!

Το δράμα παραλίγο να ολοκληρωθεί στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων όταν ο Ραμπιό σούταρε στην περιοχή από πλεονεκτική θέση όμως για καλή τύχη της Αλμπισελέστε ο Μαρτίνες μάζεψε. Πριν οδηγηθεί το ματς στην παράταση, ο Μέσι δοκίμασε το σουτ από μακριά αλλά ο Γιορίς απομάκρυνε σε κόρνερ.

Ο ρυθμός άνοιξε για τα καλά και η Γαλλία είχε την ψυχολογία όμως η Αργεντινή μπόρεσε σταδιακά να ισορροπήσει και πριν εκπνεύσει το πρώτο μέρος της παράτασης να αγγίξει το γκολ όταν ο Λαουτάρο Μαρτίνες από πλεονεκτική θέση έστειλε την μπάλα άουτ.

Να όμως που τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους ήρθε και το γκολ! Ο Μέσι άνοιξε δεξιά στον Μαρτίνες που έπιασε το σουτ, ο Γιορίς απέκρουσε αλλά στην επαναφορά ο Αργεντινός έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 3-2!

Ο τελικός όμως είχε γίνει τόσο ροντέο, τόσο συγκλονιστικός, που στο 116′ ο Μοντιέλ έδωσε την ευκαιρία στον Εμπαπέ να πετύχει χατ τρικ! Ο Αργεντινός βρήκε την μπάλα με το χέρι εντός περιοχής, ο Μαρτσίνιακ έδειξε για τρίτη φορά το ματς στην άσπρη βούλα κι ο Γάλλος έκανε το 3-3!

Στις καθυστερήσεις μάλιστα ο Κολό Μουανί έχασε τετ α τετ (!!) – απέκρουσε ο Εμιλιάνο Μαρτίνες – κι ακολούθησαν τα πέναλτι.

Εκεί ο Αργεντινός τερματοφύλακας της Άστον Βίλα έπιασε το πέναλτι του Κομάν, ο Τσουαμενί εκτέλεσε άουτ και η Αλμπισελέστε πέταξε στα ουράνια με το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της έπειτα από τέσσερις φανταστικές εκτελέσεις πέναλτι.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ – με πρώτη τη Γαλλία –

1-0 Εμπαπέ

1-1 Μέσι

1-1 ο Μαρτίνες πιάνει το πέναλτι του Κομάν

1-2 Ντιμπάλα

1-2 Τσουαμενί άουτ

1-3 Παρέδες

2-3 Φοφανά

1-4 Μοντιέλ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΓΑΛΛΙΑ 2-4 πεν., 3-3 παρ., 2-2 κ.α.

Σκόρερ: 23′ πεν., 109′ Μέσι, 36′ Ντι Μαρία / 79′ πεν., 82′, 118′ πεν. Εμπαπέ

Γήπεδο: Lusail Iconic Stadium, Lusail

Θεατές: 88.966

Διαιτητής: Μαρτσίνιακ (ΠΟΛ)

Κίτρινες: Ε. Φερνάντες, Ακούνια, Παρέδες, Μοντιέλ / Ραμπιό, Τουράμ, Ζιρού

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Σκαλόνι): Ε. Μαρτίνες, Μολίνα (91′ Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταγλιαφίκο (120+1′ Ντιμπάλα), Ε. Φερνάντες, Μακ Άλιστερ (116′ Πετσέλα), Ντε Πολ (102′ Παρέδες), Ντι Μαρία (64′ Ακούνια), Χ. Άλβαρες (102′ Λα. Μαρτίνες), Μέσι

ΓΑΛΛΙΑ (Ντεσάν): Γιορίς, Κουντέ (120+1′ Ντισασί), Βαράν (113′ Κονατέ), Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ (71′ Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Γκριεζμάν (71′ Κομάν), Ραμπιό (96′ Φοφανά), Ντεμπελέ (41′ Κολό Μουανί), Εμπαπέ, Ζιρού (41′ Τουράμ)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς