21.2 C
Athens

Ο Κάνααν γυρίζει τον διακόπτη όπως είχε προφητεύσει ο Μπαρτζώκας

Ο Αμερικανός διανύει την καλύτερη φάση του στον Ολυμπιακό με σημαντική αγωνιστική άνοδο σε διάστημα 11 ημερών και 5 αγώνων - Η υπομονή του προπονητή του και τα 9/15 τρίποντα στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές της EuroLeague

Σε έναν μαραθώνιο όπως ο φετινός της EuroLeague όπου οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να ηττηθεί εντός και εκτός έδρας ανεξαρτήτως μπάτζετ (στην κανονική περίοδο), όσο περισσότερες είναι οι ποιοτικές επιλογές, όσο πιο γρήγορα ενσωματωθούν οι καινούργιες μονάδες, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Το αυτό δεν θα μπορούσε να μην ισχύει και για τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα που μπήκε σε μια σεζόν με σταθερό κορμό και ελάχιστες προσθαφαιρέσεις για να προσφέρουν μεγαλύτερη ποιότητα γνωρίζοντας καλά τι εστί EuroLeague. Βρισκόμαστε τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρώτου γύρου και οι Ερυθρόλευκοι παρά τις ήττες που έκαναν – με διαφορετικές συνθήκες και δεδομένα η κάθε μία – μπορούν να είναι ήδη ικανοποιημένοι τόσο από τη μέχρι τώρα παρουσία τους σε επίπεδο αποτελεσμάτων όσο και εμφανίσεων και δη με τα τρία μεγάλα διπλά στην Ισπανία.

Σε όλη αυτή την απαιτητική διαδρομή με τα πολλά ταξίδια (ακόμα και μέσα σε διάστημα μιας μέρας), ο Μπαρτζώκας προσπαθεί να κερδίσει παίκτες. Και το «στοίχημα» (αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοιο αφού μιλάμε για γκαρντ με μεγάλη εμπειρία) με τον Αϊζάια Κάνααν το κερδίζει και με το παραπάνω εδώ και μερικές εβδομάδες.

Αποκορύφωμα η σπουδαία βραδιά στη Λιόν κόντρα στη Βιλερμπάν (που για κακή του τύχη δε συνδυάστηκε με νίκη της ομάδας του) όπου πέτυχε 14 πόντους σε 18:44 με 4/6 τρίποντα πραγματοποιώντας τη μακράν πιο παραγωγική εμφάνισή του με τον Ολυμπιακό στη διοργάνωση.

Είναι ενδεικτικό πως στα τελευταία τρία ματς με Βίρτους, Φενέρμπαχτσε και Βίρτους εκτέλεσε 15 τρίποντα και ευστόχησε στα 9 σημειώνοντας συνολικά 29 πόντους, όταν στα προηγούμενα έξι (πριν τη Βίρτους) είχε 27 με 5/13!

Ο βραχύσωμος περιφερειακός εκτελεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση (ειδικά στην πρώτη περίοδο που μπαίνει καυτός) και παίρνει περισσότερες προσπάθειες.

Δεν θα είναι λίγοι βέβαια εκείνοι που θα πίστεψαν πως η αποβολή του στο ματς με την Εφές θα αποτελούσε – και με βάση πάντα το τελικό αποτέλεσμα σε εκείνο το παιχνίδι όπου ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο τέταρτο δεκάλεπτο – πως πολύ δύσκολα θα πάρει πράγματα από τον Αμερικανό ο Μπαρτζώκας. Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για έναν παίκτη που ήρθε για να δώσει σκορ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του Ντόρσεϊ.

 

Ο διακόπτης φαίνεται πως γύρισε μετά την Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 3/12.

Τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση ο Κάνααν δείχνει να δένει περισσότερο στο σύνολο κι όπως φάνηκε και με τον ΠΑΟΚ, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο αφού έχει σημειώσει σημαντική αγωνιστική άνοδο σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων μέσα στον Δεκέμβριο. Προφανώς και υπάρχει περιθώριο για ακόμα καλύτερα πράγματα αλλά δεν είναι τυχαίο πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Γ. Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του, αντιλαμβάνονταν πως χρειάζεται χρόνος.

 

«Στον Ολυμπιακό δεν κρίνεσαι από ένα ματς, επίσης δεν έχουμε χάσει ματς. Δεν μπορεί να μας προβληματίζει ο Κάνααν. Μας νοιάζει πως θα προσαρμοστεί. Έχει πολλά παιχνίδια στο NBA, είναι ένας πολύ καλός σουτέρ, απλώς μένει να βρει κι αυτός τον ρόλο του στην ομάδα, να νιώσει λιγότερη πίεση. Πάντα συμβαίνει αυτό με τους νεοφερμένους, ο Γουόκαπ είναι καλύτερος τώρα από πέρυσι. Να δείξω κι εγώ μεγαλύτερη υπομονή μαζί του», ανέφερε πριν από ακριβώς δύο μήνες ο προπονητής του Ολυμπιακού που σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρει και για αυτό προσπαθεί να τον βάλει γρήγορα στο κλίμα και κυρίως στον ρόλο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς