23.3 C
Athens

Ολυμπιακός – Ατρόμητος 4-1: Μαγεία Μαρσέλο και θρυλικό ξέσπασμα με 3 γκολ σε 16 λεπτά!

Η τέχνη δεν ξεχνιέται και ο Μαρσέλο με δύο γκολ εκπληκτικής ομορφιάς έβαλε την υπογραφή του στο εμφατικό 4-1 του Ολυμπιακού κόντρα στον Ατρόμητο για το Κύπελλο. Σκόραραν και οι Μπιέλ - Ελ Αραμπί, ενώ για τους Περιστεριώτες είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Κιάρτανσον

Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Ατρόμητο με 4-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ρεβάνς αναμένεται να διεξαχθεί στο Περιστέρι στις 11 Ιανουαρίου του 2023 (ακόμα δεν έχει γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΠΟ), ενώ δεν ισχύει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ.

Οι Πειραιώτες άνοιξαν το σκορ νωρίς με τον Πεπ Μπιέλ στο 7′. Ο Βίνταρ Ορν Κιάρτανσον ισοφάρισε άμεσα, στο 11′, για τον Ατρόμητο, που προκάλεσε προβλήματα στους Ερυθρόλευκους στο πρώτο ημίχρονο χάρη στο δικό του καλό επιθετικό τρανζίσιον και την κακή αμυντική μετάβαση του Πρωταθλητή Ελλάδας από την επίθεση στην άμυνα.

 

Ο Μαρσέλο μπορεί να είχε κακές αμυντικές επιστροφές στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο έδειξε την τεράστια ποιότητά του με δύο γκολ παγκόσμιας κλάσης, στο πρώτο παιχνίδι του ως βασικός! Ο Βραζιλιάνος «ξεκλείδωσε» το ματς για τον Ολυμπιακό στο 50′ με φοβερό δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, ενώ στο 66′ έκανε νέο… μαγικό και με εκπληκτικό εναέριο αριστερό σουτ και αφού πρώτα είχε φέρει την μπάλα μπροστά του με το ίδιο πόδι, «εκτέλεσε» τον Ανδρέα Γιαννιώτη από διαγώνια θέση, εντός μεγάλης περιοχής. Δύο λεπτά νωρίτερα (64′), ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος πέρασε ως αλλαγή στο 63′, είχε «γράψει» το 3-1 στην πρώτη του επαφή με την μπάλα.

Ο Ολυμπιακός απέκτησε ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας και, αν εξαιρεθεί το κακό αμυντικό τρανζίσιον στο πρώτο ημίχρονο, φανέρωσε σε μεγάλο βαθμό την εκπληκτική ποιότητα που διαθέτει σε όλες τις γραμμές και ιδιαίτερα από τη μέση και μπροστά.

Ο αγώνας

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2 και χωρίς καθαρόαιμους εξτρέμ. Για πρώτη φορά στη σεζόν αγωνίστηκαν ως βασικοί οι Μαρσέλο, Κασάμι και Φορτούνης. Ο Τζολάκης υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Βρουσάι, Ντόη, Ρέτσος και Μαρσέλο. Οι Εμβιλά και Κασάμι αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Οι Αγκιμπού Καμαρά (δεξιά) και Μπιέλ (αριστερά) βρέθηκαν θεωρητικά στις δύο πτέρυγες, μεσοεπιθετικά (αλλά έπαιζαν πιο μέσα), με τους Φορτούνη και Μπακαμπού στη γραμμή κρούσης. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έπαιξε δίπλα στον Κονγκολέζο σέντερ φορ και ήταν το «στήριγμά» του στην επίθεση.

Στον πάγκο των Πρωταθλητών Ελλάδας βρέθηκαν οι Κρίστινσον, Χάμες Ροντρίγκες, Ελ Αραμπί, Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος, Μασούρας, Σαμασέκου, Ρέαμπτσιουκ, Γκάρι Ροντρίγκες. Ο Μίτσελ είχε συμπεριλάβει αρχικά 22 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Πασχαλάκη και Καλογερόπουλο για την τελική 20άδα.

Από την πλευρά του, ο Κρις Κόουλμαν παρέταξε τον Ατρόμητο με σύστημα 4-3-3. Την εστία υπερασπίστηκε ο Γιαννιώτης. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Κεχρίντα, Χατζηισαΐας, Μαυρομμάτης και Ντε Μποκ. Οι Φρίντγιονσον (δεξιός εσωτερικός μέσος), Έντερ Γκονθάλεθ (κεντρικός μέσος) και Κούεν (αριστερός εσωτερικός μέσος) αποτέλεσαν την τριπλέτα στη μεσαία γραμμή και οι Ροτάριου (δεξιά), Κιάρτανσον (σέντερ φορ) και Ρομπάιγ (αριστερά) συνέθεσαν την τριάδα στην επίθεση.

Δύο γκολ μέχρι το 11′ και διακοπή λόγω πτώσης της τάσης του ρεύματος

Μόλις στο 2ο λεπτό, ο Ολυμπιακός «άγγιξε» το γκολ, όταν ο Εμβιλά επιχείρησε κάθετη πάσα από το κέντρο, ο Φορτούνης έγινε αποδέκτης της μπάλας και εφόρμησε προς την περιοχή του Ατρόμητου, απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο και σούταρε με το δεξί από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας, το οποίο και… έξυσε.

Στο 5′, ο Ατρόμητος έχασε τη δική του ευκαιρία για να πάρει προβάδισμα. Ο Ροτάριου κινήθηκε δεξιά και πάσαρε στον επερχόμενο Κεχρίντα, ο οποίος σέντραρε παράλληλα από τη γραμμή της περιοχής και ο Κιάρτανσον έκανε την προβολή στο δεύτερο δοκάρι, στέλνοντας την μπάλα άουτ. Ο αγώνας άρχισε με δύο ευκαιρίες για γκολ και ελπιδοφόρο μήνυμα για τη συνέχεια. Και στο 7′, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ! Πάλι ο Εμβιλά «έχτισε» επίθεση από πίσω και πάσαρε κάθετα στον Μπιέλ. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός κοντρόλαρε με το αριστερό και την έφερε στο δεξί, δοκιμάζοντας σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Η μπάλα «αναπαύτηκε» στην αριστερή γωνία της εστίας, με τον Γιαννιώτη να έχει κακή τοποθέτηση, αλλά και τους συμπαίκτες του να αφήνουν χώρο στον παίκτη των Πειραιωτών για να δράσει. Ωραίο γκολ και 1-0 για τον Ολυμπιακό. Νωρίς.

Ωστόσο, ο Ατρόμητος απάντησε άμεσα και ισοφάρισε σε 1-1 στο 11′. Ο Ροτάριου εκτέλεσε φάουλ από θέση μέσα δεξιά και ο Κιάρτανσον με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του Τζολάκη. Ο Ισλανδός επιθετικός κινήθηκε έξυπνα στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα του Μπακαμπού, ενώ καλυπτόταν από τον Κασάμι. Αμέσως μετά, στο 12′, είχαμε διακοπή λόγω περιορισμένου φωτισμού στο φαληρικό γήπεδο. Οι παίκτες παρέμειναν εντός αγωνιστικού χώρου και «ζεστάθηκαν» κάνοντας πάσες με την μπάλα μέχρι να επαναρχίσει το ματς.

Ο Ολυμπιακός στην επίθεση, αλλά ο Ατρόμητος ήταν επικίνδυνος στην κόντρα

Το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του Καραϊσκάκης αποκαταστάθηκε και στο 19′ ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά. Στο 21′, ο Φορτούνης επιχείρησε αριστερό «συρτό» σουτ από τα δεξιά και η μπάλα κατέληξε άουτ. Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο από την αρχή και δέχθηκε ένα «φθηνό» γκολ από κακή αμυντική αντίδραση σε μία στατική φάση. Στο 24′, ο Μπιέλ σέντραρε από δεξιά, ο Εμβιλά έπιασε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, η μπάλα κόντραρε σε αντίπαλο και κατέληξε στα χέρια του Γιαννιώτη.

Οι φιλοξενούμενοι έβγαιναν επικίνδυνα στην κόντρα επίθεση, εκμεταλλευόμενοι κυρίως λάθη των αντιπάλων τους χωρίς πίεση, αλλά το πράγμα χάλαγε για τους ίδιους στην τελική απόφαση. Χαρακτηριστική ήταν η φάση στο 25′, όταν ο Κεχρίντα τροφοδότησε τον Κιάρτανσον, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και ο Τζολάκης έκανε άστοχη έξοδο. Η μπάλα έφτασε ξανά στον Κεχρίντα, ο οποίος «γέμισε» προς το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά ο Εμβιλά απομάκρυνε τον κίνδυνο για την ομάδα του πριν δύο παίκτες του Ατρόμητου βρεθούν σε θέση βολής και προ ανυπεράσπιστης εστίας.

Στο 30′, η ομάδα του Περιστερίου απείλησε ξανά, πάλι μέσω αντεπίθεσης. Ο Ροτάριου έβγαλε σε πλάγιο τετ α τετ (από αριστερά) τον Ρομπάιγ, ο οποίος σούταρε με το αριστερό και ο Τζολάκης έδιωξε με το αριστερό πόδι. Ο αγώνας είχε ρυθμό και φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Ο Μαρσέλο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην πλευρά του, καθώς στο αμυντικό τρανζίσιον έχανε τη θέση του και δεν μπορούσε να καλύψει τα κενά που παρουσιάζονταν όταν ο Ατρόμητος έβγαινε σε αντεπιθέσεις. Ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ είχε κακές επιστροφές.

Στο 35′, ο Φορτούνης σέντραρε από δεξιά, ο Μπακαμπού έπιασε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, στέλνοντας την μπάλα άουτ. Ο επιθετικός των γηπεδούχων βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά δεν είχε τοποθετήσει σωστά το σώμα του για να πάρει την κεφαλιά όπως πρέπει και να στείλει την μπάλα με φορά προς την εστία. Στο 42′, ο Ολυμπιακός έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία. Ο Φορτούνης «άνοιξε» υπέροχα το παιχνίδια στα δεξιά, ο Βρουσάι κινήθηκε ως εξτρέμ και έκανε το γύρισμα, αλλά η κεφαλιά του Μπακαμπού είχε την ίδια κατάληξη: άουτ. Πάλι, ο Κονγκολέζος επιθετικός δεν είχε σωστή τοποθέτηση και ουσιαστικά βρισκόταν μπροστά από την μπάλα και δεν τη βρήκε «γεμάτα» από το ύψος της μικρής περιοχής.

Επτά, ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων στο πρώτο ημίχρονο. Δικαιολογημένα. Στο 45’+2′, ο Ατρόμητος έχασε ανεπανάληπτο τετ α τετ, με τον Ρομπάιγ να βγαίνει απέναντι στον Τζολάκη και να προσπαθεί να τον «κρεμάσει», αλλά ο Έλληνας τερματοφύλακας απέκρουσε υψώνοντας τα χέρια. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Ντόη απομάκρυνε την μπάλα με κεφαλιά και ο Κιάρτανσον σούταρε, με τον Βρουσάι να διώχνει την μπάλα με το αριστερό πόδι, στο ύψος του πέναλτι. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 1-1 και εκατέρωθεν χαμένες ευκαιρίες.

Πρώτη γκολάρα Μαρσέλο και νέο προβάδισμα για τον ΘΡΥΛΟ

Με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο, ο Μίτσελ έριξε καθαρόαιμο εξτρέμ στον αγωνιστικό χώρο, καθώς στο πρώτο ημίχρονο είχαν αυτόν τον ρόλο οι Αγκιμπού Καμαρά και Μπιέλ, που δεν είναι ακραίοι μεσοεπιθετικοί. Ο Γκάρι Ροντρίγκες, λοιπόν, αντικατέστησε τον Αγκιμπού, ο οποίος είχε προκαλέσει «δυσφορία» στις εξέδρες για κάποιες κακές επιλογές του με την μπάλα στα πόδια, εντός μεγάλης περιοχής.

Ο Ολυμπιακός σκόραρε για δεύτερη φορά στην πρώτη ολοκληρωμένη επιθετική προσπάθειά του στο δεύτερο ημίχρονο. Και τι γκολ… Εκπληκτικό! Σε φάση διαρκείας και ύστερα από εκτελεσμένο κόρνερ, η μπάλα έφτασε στον Μαρσέλο από τον Κασάμι, στα αριστερά της μεγάλης περιοχής. Ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ έδειξε την τεράστια κλάση του: «έτρεξε» την μπάλα με το αριστερό (με δύο επαφές) και επιχείρησε, ξαφνικό, δεξί σουτ (στην τρίτη επαφή του με την μπάλα) από το ύψος της μεγάλης περιοχής, στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό «παραθυράκι» της αντίπαλης εστίας. Ένα βραζιλιάνικο τέρμα, με ευθύβολο σουτ, από τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή, ο οποίος πανηγύρισε το πρώτο γκολ του με την ερυθρόλευκη φανέλα, στην 6η επίσημη συμμετοχή του.

Στο 54′, ο Ολυμπιακός πέτυχε και τρίτο γκολ με τον Μπακαμπού να σκοράρει με αριστερό πλασέ σε κενή εστία μετά την παράλληλη μπαλιά (από δεξιά) του Γκάρι, ο οποίος ήταν εκτεθειμένος στην εκπληκτική κάθετη πάσα του Φορτούνη. Ο VAR επικύρωσε την απόφαση του πρώτου βοηθού διαιτητή Κωσταρά. Οι Ερυθρόλευκοι ήταν πιο προσεκτικοί στο δεύτερο ημίχρονο και δεν έδωσαν δικαιώματα στον Ατρόμητο, που ήταν πολύ καλός στο πρώτο ημίχρονο, στο επιθετικό τρανζίσιον.

Ελ Αραμπί, νέο «μαγικό» από Μαρσέλο και… τέζα ο Ατρόμητος!

Στο 61′, ο Μίτσελ προχώρησε σε διπλή αλλαγή. Ο Ελ Αραμπί αντικατέστησε τον Μπακαμπού και ο Σαμασέκου τον Κασάμι. Στο 62′, ο Ντε Μποκ σέντραρε από αριστερά, ο Ροτάριου έπιασε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και η μπάλα κατέληξε άουτ. Αυτή ήταν η πρώτη καλή στιγμή του Ατρόμητου στο δεύτερο μέρος, αλλά στο 65′ δέχθηκε και τρίτο γκολ. Ο Φορτούνης ελίχθηκε εκτός μεγάλης περιοχής και σούταρε με το αριστερό από το ημικύκλιο, η μπάλα κόντραρε στην πλάτη του Χατζηισαΐα και στρώθηκε στον Ελ Αραμπί, ο οποίος με ψύχραιμο δεξί πλασέ (από τα δεξιά της μικρής περιοχής) έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία, σημειώνοντας το 3-1. Ο Μαροκινός επιθετικός σκόραρε στην πρώτη επαφή του με την μπάλα!

Το πάρτι, όμως, συνεχίστηκε και στο 66′ ο μύθος Μαρσέλο πέτυχε και δεύτερο προσωπικό γκολ! Ακόμα πιο όμορφο! Ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ δέχθηκε την πάσα από τον Μπιέλ και μπήκε στην περιοχή από θέση μέσα αριστερά. Εκεί, ξέφυγε από δύο αντιπάλους, κοντρόλαρε με το αριστερό και με εναέριο αριστερό διαγώνιο σουτ «εκτέλεσε» τον Γιαννιώτη, κάνοντας το 4-1. Το Καραϊσκάκης «σηκώθηκε στο πόδι» και αποθέωσε τον 34χρονο παικταρά, ο οποίος έγινε αλλαγή στο 69′ και γνώρισε την αποθέωση από τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Μέχρι και ο Τζολάκης έτρεξε προς τον Μαρσέλο και όλοι οι παίκτες της ομάδας πανηγύρισαν έξαλλα το απίθανο γκολ του 34χρονου άσου.

Στο 70′, ο Μπιέλ αστόχησε σε τετ α τετ στην αντεπίθεση και μετά την κάθετη πάσα του Γκάρι, ενώ στο 71′ ο Χάμες Ροντρίγκες πήρε τη θέση του Φορτούνη. Ο Ολυμπιακός ήταν «καταιγιστικός» στο δεύτερο ημίχρονο, σκοράροντας τρία γκολ σε διάστημα 16 λεπτών. Από εκεί και πέρα, ο ρυθμός έπεσε φυσιολογικά. Στο 82′, η κεφαλιά του Ντε Μποκ δεν βρήκε στόχο, με την μπάλα να περνάει πάνω από την εστία μετά την εκτέλεση κόρνερ του Κούεν από αριστερά. Στο 89′, ο Χάμες εξαπέλυσε αριστερό «κεραυνό» από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και προς τα έξω, αλλά ο Γιαννιώτης απέκρουσε εντυπωσιακά, πέφτοντας στη δεξιά γωνία της εστίας του. Στα τρία λεπτά των καθυστερήσεων δεν άλλαξε κάτι και ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Ατρόμητο με 4-1.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 4-1

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 7′ Μπιέλ, 50′, 66′ Μαρσέλο, 64′ Ελ Αραμπί / 11′ Κιάρτανσον

Διαιτητής: Βασίλειος Φωτιάς (ΕΠΣ Πέλλας)
Βοηθοί: Πολυχρόνης Κωσταράς (ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας), Γεώργιος Χριστάκογλου (ΕΠΣ Χαλκιδικής)
Τέταρτος: Αλέξανδρος Τσακαλίδης (ΕΠΣ Χαλκιδικής)
Διαιτητής VAR: Γεώργιος Τζοβάρας (ΕΠΣ Φθιώτιδας)
Διαιτητής AVAR: Θεόφιλος Μωϋσιάδης (ΕΠΣ Ηπείρου)

Κίτρινες κάρτες: 31′ Κασάμι / 48′ Ρομπάιγ

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Τζολάκης, Βρουσάι, Ντόη, Ρέτσος, Μαρσέλο (69′ Ρέαμπτσιουκ), Εμβιλά, Κασάμι (61′ Σαμασέκου), Αγκιμπού Καμαρά (46′ Γκάρι Ροντρίγκες), Μπιέλ, Φορτούνης (71′ Χάμες Ροντρίγκες), Μπακαμπού (61′ Ελ Αραμπί).

Ατρόμητος (Κόουλμαν): Γιαννιώτης, Κεχρίντα, Χατζηισαΐας, Μαυρομμάτης, Ντε Μποκ, Φρίντγιονσον, Έντερ Γκονθάλεθ (76′ Οικονομίδης), Κούεν, Ροτάριου (76′ Τζοβάρας), Κιάρτανσον (68′ Τζαβίδας), Ρομπάιγ (68′ Κλωναρίδης).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς