18 C
Athens

Εύα Καϊλή: Ποινική έρευνα και στην Ελλάδα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία

Ποινική έρευνα και στην Ελλάδα για την Εύα Καϊλή διατάχθηκε από την Οικονομική Εισαγγελία προσδίδοντας στις έρευνες και ελληνική πτυχή.

Η έρευνα διατάθχηκε από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέα εφετών Χρήστο Μπαρδάκη, με αντικείμενο αδικήματα όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία.

Ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε ήδη άμεση συνεργασία με τις βελγικές αρχές, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για το περιεχόμενο της δικογραφίας που έχει εκεί σχηματιστεί.

Η ποινική προκαταρκτική έρευνα στην Ελλάδα επί της ουσίας θα αφορά πράξεις και αδικήματα για τα οποία δεν έχουν ήδη κινηθεί οι βελγικές αρχές, καθώς ισχύει η αρχή του διπλού αξιόποινου, όπως λέγεται στα νομικά, όπου ένας πολίτης δεν μπορεί να διώκεται ποινικά δύο φορές για το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Ωστόσο, με βάση την κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα για έρευνα στην Ελλάδα, η ποινική προκαταρκτική θα κινηθεί στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από την ευρωβουλευτή και τον ενδελεχή έλεγχο κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Άλλωστε από την αρχή της εβδομάδας, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επικεφαλής της οποίας είναι ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έχει κινηθεί άμεσα με γενικευμένη δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου της ευρωβουλευτού, του συντρόφου της και των άμεσων συγγενικών της προσώπων.

Ήδη διενεργείται ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα για ανεύρεση και διερεύνηση λογαριασμών, κινήσεων, θυρίδων ή άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων αλλά και σε κτηματολογικά γραφεία για ακίνητη περιουσία και λοιπά.

Tην έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας θα διενεργήσουν δύο επίκουροι του κ. Μπαρδάκη εισαγγελείς.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς