16.6 C
Athens

Όταν ο Ολυμπιακός μπαίνει αφηνιασμένος στο παρκέ και κάνει τέτοια σερί στο τρίλεπτο…

Ο Ολυμπιακός διέλυσε και τη Φενέρμπαχτσε και συνεχίζει να... τρομάζει την Ευρώπη με το εκπληκτικό μπάσκετ που παίζει σε άμυνα και επίθεση. Η αστεία δικαιολογία για τις απουσίες της τουρκικής ομάδας και ο απίστευτος Σάσα Βεζένκοβ. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο Ολυμπιακός έδωσε δεύτερη συνεχόμενη μπασκετική παράσταση στο ΣΕΦ, «ανέβηκε» στο 9-4 στην Ευρωλίγκα, αλλά είναι τέτοιος ο ρυθμός των αγώνων και δεν μπορεί να παραμείνει παραπάνω από όσο πρέπει στο εκπληκτικό θέαμα που παρουσίασε ξανά σε όλη την Ευρώπη.

Διανύουμε «διαβολοβδομάδα» και την Πέμπτη (15/12) είναι προγραμματισμένη η δοκιμασία στην έδρα της Βιλερμπάν, η οποία μπορεί να μην είναι το απροσπέλαστο εμπόδιο, αλλά προέρχεται από δύο σερί νίκες κόντρα σε Μπαρτσελόνα (στη Βαρκελώνη) και Παρτιζάν Βελιγραδίου (στη Λυών). Eίναι δύσκολο γήπεδο το «Αστρομπάλ» και επικίνδυνη η Βιλερμπάν.

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας γεμίζει διαρκώς σε κάθε ματς και αποτελεί ιδανικό προορισμό. Μετά το +46 κόντρα στη Βίρτους Μπολόνια (117-71), ο νταμπλούχος Ελλάδας υπέταξε και την πρωτοπόρο Φενέρμπαχτσε, επικρατώντας με 27 πόντους διαφορά (94-67). Είχε ένα εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο (58-31), όπου έκανε «φύλλο και φτερό» την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, μετρώντας 82.4% στα δίποντα (14/17), 56.3% στα τρίποντα (9/16), 60% στις βολές (3/5), 19 ασίστ, 6 κλεψίματα και 7 λάθη. Η Φενέρ είχε όλες και όλες 5 ασίστ, 11 λάθη και 9/29 προσπάθειες εντός πεδιάς σε αυτό το διάστημα (6/14 δίποντα και 3/15 τρίποντα), οπότε τα λόγια είναι περιττά. Μόνο στις βολές βρήκε δίοδο προς το ερυθρόλευκο καλάθι (10/12)…

Ολυμπιακός – Φενέρ, η παρακάμερα τα έχει όλα: Από μπασκετικό ρεσιτάλ μέχρι… νεόνυμφους! (vid)

Τα δύο διαδοχικά εντός έδρας ματς είχαν ένα κοινό σημείο. Ο Ολυμπιακός ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος από την αρχή. Πνευματικά και αγωνιστικά βρέθηκε στο 100% με το τζάμπολ και ήταν εύστοχος στις πρώτες του προσπάθειες, πραγματοποιώντας φοβερά ομαδικά σερί. Απέναντι στη Βίρτους το σκορ ήταν 11-0 στο 3′ και 12-0 κόντρα στη Φενέρ, πάλι στο πρώτο τρίλεπτο. Ο Ολυμπιακός είχε 13/15 δίποντα (86.7%) και 5/9 τρίποντα (55.6%) στο πρώτο δεκάλεπτο. Πώς να δώσει δικαιώματα με αυτά τα ποσοστά… Όταν ο αντίπαλος κυνηγάει διψήφιες διαφορές με το «καλημέρα» ενός αγώνα, καλείται στη συνέχεια να… σκαρφαλώσει βουνό και δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει και να επανέλθει στη διεκδίκηση της νίκης. Κόντρα στην ιταλική ομάδα, ο ΘΡΥΛΟΣ είχε διάρκεια στην απόδοσή του και δεν… άφησε το πόδι από το γκάζι σε ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα και η ομάδα είχε ένα κακό διάστημα στο ματς, όπως έγινε απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, για έξι λεπτά, με τη διαφορά, βέβαια, στο +27. Η τρίτη περίοδος δεν ήταν καλή και το πρώτο καλάθι εντός πεδιάς σημειώθηκε στο 36′ με το κλέψιμο του συγκινητικού Γουόκαπ (στον Χαζέρ) και το τελείωμα του Αμερικανού με λέι-απ (66-39). Όταν η διαφορά κυμαίνεται τόσο ψηλά, οι Ερυθρόλευκοι μπορούν να έχουν και μία φυσιολογική κάμψη στην απόδοσή τους, χωρίς να κοστίσει στο αποτέλεσμα παρά μόνο σε επίπεδο ενέργειας και έντασης στο παιχνίδι.

Η αγωνιστική άνοδος του Αϊζάια Κάνααν είναι σημαντική και ο Αμερικανός σκόρερ «χτίζει» αυτοπεποίθηση, σουτάροντας, πλέον, με καλύτερη ψυχολογία από το τρίποντο, αλλά δεν γίνεται να μη σταθώ για ακόμα μία φορά στον Σάσα Βεζένκοβ. Αυτά που κάνει αυτός ο παικταράς, δεν… υπάρχουν! Ο Βούλγαρος φόργουορντ πέτυχε 13 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο με 8 προσπάθειες (5/6 δίποντα, 1/2 τρίποντα). Σταμάτησε στους 21 πόντους σε 24:27, χωρίς να εκβιάσει ξανά σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, τελειώνοντας το ματς με 6/7 δίποντα και 3/5 τρίποντα.

Άλλος παίκτης στη θέση του θα έπαιρνε για πλάκα τα διπλάσια σουτ σε κάθε ματς και ο Βεζένκοβ έχει κερδίσει το δικαίωμα με τη δουλειά του για να έχει το ελεύθερο στην επίθεση. Δεν το πράττει, όμως! Είναι «οικονομικός» και ακριβής. Σκοράρει με όλους τους τρόπους και διαθέτει, πλέον, ανεξάντλητο επιθετικό ρεπερτόριο. Ο 27χρονος είναι ο κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη και θυμίζει μπασκετμπολίστα άλλης εποχής. Είναι μία «καλαθομηχανή», που φέρνει στο μυαλό ανάλογες περιπτώσεις από το παρελθόν, που έκαναν θραύση τόσο στα ευρωπαϊκά παρκέ όσο και σε αυτά του ΝΒΑ.

Είναι δεδομένο πως κάθε νίκη του Ολυμπιακού εντός και εκτός συνόρων δεν… αρέσει σε αυτούς που έκαναν το άσπρο-μαύρο επί 25 ολόκληρα χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ. Εντάξει, είχε απουσίες η Φενέρ, αλλά και ο Ολυμπιακός έχει παίξει ουκ ολίγες φορές «μισός» στην Ευρωλίγκα, μετρώντας πολλές νίκες σε ανάλογες περιπτώσεις. Ο Ιτούδης, άλλωστε, έχει ένα ολόκληρο σύστημα από πίσω που τον αβαντάρει και τον προστατεύει (είτε το επιδιώκει είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα), αλλά η ουσία είναι ότι ηττήθηκε κατά κράτος από τον Γιώργο Μπαρτζώκα και την υπέροχη ομάδα του.

Ουσιαστικά, πάντως, οι απουσίες της τουρκικής ομάδας ήταν σε δύο: ο σκόρερ Γουίλμπεκιν και ο σέντερ Μότλεϊ. Βέβαια, οι γνωστοί – άγνωστοι θεώρησαν απουσία αυτές των Μπιέλιτσα, Μπιμπέροβιτς και Πιερ. Ο πρώτος δεν έχει… πατήσει παρκέ στη σεζόν, ο δεύτερος έχει παίξει σε δύο παιχνίδια της Ευρωλίγκας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής χρονιάς (συνολικά για 20:08 αγωνιστικά λεπτά), έχοντας κατά μέσο όρο έναν ολόκληρο πόντο, ενώ ο τρίτος είναι ένας ρολίστας των τεσσάρων πόντων κατά μέσο όρο στη φετινή διοργάνωση. Δίνει… πόνο ο Ολυμπιακός γενικότερα ως σύλλογος, οπότε ας συνεχίσουν να μας διασκεδάζουν με αρλούμπες που δεν πείθουν κανέναν.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η αποθέωση του Μίτσελ στον Τζολάκη: «Αξίζεις αυτή την επιτυχία, εμείς σε πιστέψαμε από την αρχή» (pic)

Με ένα υπέροχο μήνυμα στο Instagram ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού αποθέωσε τον Κωνσταντίνο Τζολάκη για την επική εμφάνισή του στην Πόλη, αναφέροντας πως ο ίδιος τον πίστεψε από την αρχή κι ότι το' χει ξανακάνει απέναντι στον Άρη στη Θεσσαλονίκη

Η ξαφνική αδιαθεσία του Λεσόρ και το κρίσιμο 48ωρο (vid)

Η ξαφνική αδιαθεσία του Ματίας Λεσόρ στην προθέρμανση του αγώνα με το Περιστέρι θορύβησε τον κόσμο των Πρασίνων ενόψει Μακάμπι, αλλά ο Insider του ΑΘΛΟΥ έχει όλο το καθησυχαστικό ρεπορτάζ

«Ο Θρύλος της Ευρώπης»: Η υπερήφανη ανάρτηση του Ολυμπιακού για τις ιστορικές ευρωπαϊκές προκρίσεις (pic)

Η γεμάτη δόξα και περηφάνια «ματιά» της ΠΑΕ Ολυμπιακός στις δύο ιστορικές ευρωπαϊκές προκρίσεις για την πρώτη και την U19 ποδοσφαιρική ομάδα του «Θρύλου της Ευρώπης»