17.8 C
Athens

Οι μεγάλες ομάδες βάζουν στοπ στα σχέδια του Ινφαντίνο για Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Στοπ στα σχέδια του Τζιάνι Ινφαντίνο για τη διεξαγωγή Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων με 32 ομάδες βάζουν μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τη FIFA να απαντάει με αντίποινα και να μην ανανεώνει το σύμφωνο συνεργασίας με την ECA, επιτρέποντας ουσιαστικά έτσι στις ομάδες να μην δώσουν άδεια στους ποδοσφαιριστές για να αγωνιστούν στα προκριματικά με τις εθνικές τους ομάδες.

Ο Ιταλός επικεφαλής της Παγκόσμιας διοργανώτριας αρχής είχε ως στόχο τη δημιουργία του συγκεκριμένου project, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2025.

Συγκεκριμένα πρόκειται για κάτι σαν Μουντιάλ και Euro, καθώς θα διεξαγόταν κάθε 4 χρόνια αλλά αντί για εθνικές ομάδες θα αγωνιζόταν οι σύλλογοι.

Ωστόσο όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Daily Mail», οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δεν συμφωνούν με την ιδέα και στις τελευταίες συζητήσεις του Ινφαντίνο με την πλευρά της ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων) και των ισχυρότερων κλαμπ από το Κατάρ όπου διεξάγεται το Μουντιάλ, υπήρξε μεγάλη διαφωνία ανάμεσα τους.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας συνεχίζει και αποκαλύπτει πως μετά την εξέλιξη αυτή ο Ινφαντίνο απειλεί να μην ανανεώσει το σύμφωνο συνεργασίας που έχει συνάψει με την ECA, βάσει του οποίου προβλέπεται η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών στα παράθυρα των εθνικών ομάδων. Το τρέχον σύμφωνο εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου και αν δεν υπάρξει σύντομα η ανανέωση του οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να μην παραχωρήσουν παίκτες στις εθνικές ομάδες για τις υποχρεώσεις τους τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων αποτελούσε μεγάλη επιθυμία του Ινφαντίνο και σχεδιαζόταν να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025 στις ΗΠΑ με έπαθλο 200 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο πλέον είναι στον αέρα γιατί ακόμη και αν υπάρξει τελικά συμφωνία, η καθυστέρηση είναι μεγάλη καθώς πρέπει να κανονιστούν θέματα όπως τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα προκριματικά, τους χορηγούς και το βασικότερο να υπάρξει ένα πλάνο ώστε οι ποδοσφαιριστές των ομάδων να μην φορτωθούν με πάρα πολλά παιχνίδια.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς