19.7 C
Athens

Μαρόκο – Πορτογαλία 1-0: Ο φονέας των Ιβήρων έγραψε ξανά ιστορία!

Οι φανταστικοί Μαροκινοί δεν σταματούν να γράφουν ιστορία: Η ομάδα του Ρεγκραγί έγινε η πρώτη από την Αφρική που περνά στα ημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου κι έσπασε την κατάρα που κυνηγούσε ομάδες της Ηπείρου - Οι Πορτογάλοι μετά την 6άρα στην Ελβετία γνώρισαν έναν σοκαριστικό αποκλεισμό

Η Ιβηρική μαρτύρησε στα χέρια του Μαρόκου! Ακόμα ένα έπος γράφτηκε στο φετινό Μουντιάλ, με την απίστευτη ομάδα του Ουαλίντ Ρεγκραγί να πετά εκτός συνέχειας την Πορτογαλία (1-0) και να παίρνει το εισιτήριο για τους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Γράφτηκε ιστορία ξανά. Πρώτα το Βέλγιο στον όμιλο, μετά η Ισπανία στους «16» και τώρα η Πορτογαλία στους «8». Το Μαρόκο έσπασε μια κατάρα ετών που κυνηγούσε ομάδες της Αφρικής.

Καμερούν, Σενεγάλη και Γκάνα (ήταν η τελευταία το 2010) είχαν βρεθεί στα προημιτελικά αλλά όλες ως εκεί αφού στη συνέχεια επέστρεφαν σπίτι τους. Να που όμως που το τρομερό Μαρόκο πραγματοποιεί μια ονειρεμένη πορεία και δεν ξέρει κανείς τι επιφυλάσσει για τη συνέχεια.

Τι κι αν έχασαν τους τρεις από τους τέσσερις βασικούς τους ποδοσφαιριστές στην άμυνα, οι Μαροκινοί έδειξαν πως είναι ομάδα ανεξάρτητα από το ποιος αγωνίζεται. Άντεξαν στην πίεση κι έφτασαν σε μια καθαρή νίκη απέναντι σε μια ομάδα που είχε πετύχει έξι γκολ απέναντι στην Ελβετία.

Εκ των πρωταγωνιστών ο πρώην αριστερός μπακ του Βόλου, Ατιάτ-Αλά, που μοίρασε ασίστ στο χρυσό γκολ του Εν-Νεσιρί στο 42′ όταν σέντραρε από τα αριστερά στην καρδιά της περιοχής, ο Ντιόγκο Κόστα έκανε κάκιστη έξοδο και ο φορ της Σεβίλλης με τρομερή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος είχε την ευκαιρία στην αντεπίθεση να πετύχει το δεύτερο γκολ για το Μαρόκο αλλά το διαγώνιο σουτ που επιχείρησε από τα αριστερά βρήκε στην εξωτερική πλευρά των διχτυών.

Οι Πορτογάλοι έφτασαν σε κατοχή που ξεπέρασε το 80% στο δεύτερο μέρος αλλά οι Μαροκινοί αμύνθηκαν σαν να βρίσκονται σε… πόλεμο και ο Μπουνού επενέβη μόνο σε μακρινό σουτ του Ζοάο Φέλιξ. Η αποβολή του Σεντίρα με δύο κίτρινες κάρτες στο τέλος δημιούργησε αριθμητικό πλεονέκτημα για τους Ίβηρες που δεν το αξιοποίησαν, ενώ οι Μαροκινοί έχασαν την ευκαιρία να κλειδώσουν το ματς στις καθυστερήσεις αλλά ο Κόστα απέκρουσε το σουτ του Αμπουχλάλ στο τετ α τετ.

Να σημειωθεί πως οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί άλλες δύο φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1986 το Μαρόκο νίκησε 3-1 στη φάση των ομίλων, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Ρωσίας, το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο χάρισε στους Πορτογάλους τη νίκη στον όμιλο με 1-0.

ΜΑΡΟΚΟ (Ρεγκραγί): Μπουνού, Χακίμι, Ελ Γιαμίκ, Άμραμπατ, Ατιάτ-Αλά, Σαΐς (57′ λ. τρ. Νταρί), Ζιγιές (82′ Αμπουχλάλ), Ουναχί, Αμαλά (65′ Σεντίρα), Μπουφάλ (82′ Ζαμπράν), Εν-Νεσιρί (65′ Μπενούν).

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Σάντος): Κόστα, Νταλότ (79′ Όρτα), Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο (51′ Κανσέλο), Οτάβιο (69′ Βιτίνια), Νέβες (51′ Ρονάλντο), Μπρούνο Φερνάντες, Ζοάο Φέλιξ, Μπερνάρντο Σίλβα, Ράμος (69′ Λεάο).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς