18.3 C
Athens

Ολλανδία – Αργεντινή 3-4 (πεν.): Έκανε μεγάλο βήμα για το όνειρο μετά από ασύλληπτη ματσάρα (vid)

Δεν μπορούσε να χάσει αυτή την πρόκριση: Η Αργεντινή έβγαλε τα μάτια της στην τελευταία φάση του αγώνα, η Ολλανδία έδωσε σκληρή μάχη αλλά η Αλμπισελέστε του εκπληκτικού Μέσι πήρε το εισιτήριο για την 4άδα του Μουντιάλ όπου θα αντιμετωπίσει την Κροατία

Η Αργεντινή βρίσκεται ξανά σε ημιτελικό και η παράδοση δείχνει τελικό! Η ομάδα του Λιονέλ Μέσι προηγήθηκε με 2-0 απέναντι στην Ολλανδία, «αυτοκτόνησε» δεχόμενη ένα απίστευτο γκολ στο 11ο λεπτό των καθυστερήσεων με την κομπίνα του… αιώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά παρά το 2-2 και τις πολλές χαμένες ευκαιρίες στην παράταση κατάφερε στα πέναλτι να πάρει την πολυπόθητη πρόκριση!

Για τρίτη φορά μετά το 1990 η Αργεντινή βρίσκεται στα ημιτελικά κι αν κρίνουμε από την παράδοση, η πρόκριση κόντρα στην Ολλανδία δείχνει τον δρόμο για τον τελικό! Ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο για το 3ο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της (1978, 1986) η ομάδα του Σκαλόνι που έχει δείξει τρομερή εξέλιξη κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ και θα μπορούσε να έχει πάρει πολύ πιο άνετα το εισιτήριο για την τετράδα.

Το όνειρο του Λουίς Φαν Χάαλ – μαζί και η προπονητική του καριέρα – ολοκληρώνεται με πικρό τρόπο στο Κατάρ αλλά το βέβαιο είναι πως οι ποδοσφαιριστές του τα έδωσαν όλα κι εκείνος από τον πάγκο έκανε τα πάντα για να μη φύγει η Ολλανδία αμαχητί. Και το πέτυχε.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η λέξη μαγεία ίσως είναι μικρή για να περιγράψει το αριστουργηματικό γκολ με το οποίο προηγήθηκε η Αργεντινή στο 35ο λεπτό κι έπειτα από ένα διάστημα αγώνα που είχε κυριαρχήσει πλήρως (κι ας μην είχε βρει τη μεγάλη καθαρή ευκαιρία).

Ο Λιονέλ Μέσι δεν θα μπορούσε να μην είναι πρωταγωνιστής σε τέτοια φάση, με τον Αργεντινό να τρυπά την ολλανδική άμυνα με τρομερή κάθετη πάσα για τον Μολίνα που κινήθηκε ως φορ και τσίμπησε την μπάλα για να τη στείλει στα δίχτυα για το 0-1. Με αυτή την ασίστ ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν έγινε ο πρώτος σε τελικές πάσες στην ιστορία της νοκ άουτ φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ακόμα και για το δικό του επίπεδο αυτή η ασίστ ήταν πραγματικά εξωπραγματική.

Οι Οράνιε μπορεί να μη δέχθηκαν άλλη καθαρή ευκαιρία αλλά κι εκείνοι με εξαίρεση ένα σουτ από το ημικύκλιο, δεν κατάφεραν να διασπάσουν την άμυνα της Αργεντινής και φάνηκαν να αιφνιδιάζονται από το 5-3-2 του Σκαλόνι.

Η εικόνα της Αλμπισελέστε ενέπνεε σοβαρότητα ειδικά από τη στιγμή που δεν ένιωθε την παραμικρή απειλή. Το κερδισμένο πέναλτι του Ακούνια από τον Ντάμφρις σε καθαρή ανατροπή στο 70′ έδωσε τη δυνατότητα στον Λιονέλ Μέσι να ευστοχήσει από την άσπρη βούλα και να φτάσει τα 10 γκολ σε Μουντιάλ ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Αργεντινής που κατείχε μόνος του ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.

Ο Λουίς Φαν Χάαλ δεν σταμάτησε να το πιστεύει και προχώρησε σε ένα τρικ που θα μπορούσε να είναι… αυτοκτονικό αλλά αποδείχθηκε πέρα για πέρα αποτελεσματικό.

Ο Βέγκχορστ πέρασε στο ματς στο 78′ αντί του Ντεπάι και μαζί με τον Λουκ Ντε Γιονγκ (που είχε μπει αλλαγή νωρίτερα) συνέθεσαν ένα δίδυμο δύσκολα αντιμετωπίσιμο από τους κοντούς κεντρικούς αμυντικούς της Αργεντινής. Ο Ολλανδός φορ στο 83′ μείωσε σε 1-2 με κεφαλιά νικώντας στον αέρα τον Λισάντρο Μαρτίνες μετά τη σέντρα του Μπεργκχάους κι εκεί η ομάδα του άρχισε να το πιστεύει ξανά.

Τα λεπτά κυλούσαν και πια είχαμε μπει στο 11ο λεπτό των καθυστερήσεων με την Ολλανδία να έχει κερδίσε φάουλ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή του Εμιλιάνο Μαρτίνες. Κι εκεί έγινε το… κακό για την Αργεντινή. Ο Κουπμάινερς εκτέλεσε συρτά για τον Βέγκχορστ που έπιασε στον ύπνο την άμυνα των Λατινοαμερικάνων και με συρτό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-2.

Η παράταση είχε δύο διαφορετικά πρόσωπα. Στο πρώτο κομμάτι δεν υπήρξαν αξιόλογες φάσεις, οι ομάδες έμοιαζαν συμβιβασμένες. Στο δεύτερο όμως άλλαξαν τα πάντα.

Ο Έντσο Φερνάντες είχε δύο ευκαιρίες να βρει τρίτο γκολ για τους Αργεντινούς αλλά στη μία περίπτωση ο Νόπερτ είδε την μπάλα να περνά λίγο πάνω από το οριζόντιο και στη δεύτερη να σταματά στο δεξί κάθετο δοκάρι του. Ο Ντι Μαρία προσπάθησε να πετύχει ένα τρομερό γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ, ο Νόπερτ απομάκρυνε, ενώ ο Λαουτάρο Μαρτίνες είδε τον Ολλανδό κίπερ να τον σταματά και να οδηγεί το ματς στα πέναλτι.

Εκεί απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο Εμιλιάνο Μαρτίνες: ο τερματοφύλακας της Άστον Βίλα σταμάτησε Φαν Ντάικ και Μπεργκχάους κι ο Λαουτάρο Μαρτίνες έστειλε στους «4» την Αργεντινή που βρίσκεται δύο ματς μακριά από το μεγάλο όνειρο!

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

0-0, ο Μαρτίνες πιάνει το πέναλτι του Φαν Ντάικ

0-1, εύστοχος ο Μέσι

0-1, ο Μαρτίνες πιάνει το πέναλτι του Μπεργκχάους

0-2, εύστοχος ο Παρέδες

1-2, εύστοχος ο Κουπμάινερς

1-3, εύστοχος ο Μοντιέλ

2-3, εύστοχος ο Βέγκχορστ

2-3, άστοχος ο Έντσο Φερνάντες

3-3, εύστοχος ο Λουκ Ντε Γιονγκ

3-4, εύστοχος ο Λαουτάρο Μαρτίνες

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Φαν Χάαλ): Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Άκε, Ντάμφρις, Ντε Ρουν (46′ Κουπμάινερς), Φρένκι Ντε Γιονγκ, Μπλιντ (64′ Λουκ Ντε Γιονγκ), Γκάκπο (113′ Νόα Λανγκ), Ντεπάι (78′ Βέγκχορστ), Μπέρχβαϊν (46′ Μπεργκχάους).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνες, Μολίνα (106′ Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Λισάντρο Μαρτίνες (112′ Ντι Μαρία), Ακούνια (78′ Πετσέλα), Ντε Πολ (67′ Παρέδες), Φερνάντες, ΜακΆλιστερ, Άλβαρες (82′ Λαουτάρο Μαρτίνες), Μέσι.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς