17.1 C
Athens

Η τρομερή Κροατία πέταξε στους «4» κι έστειλε τη Βραζιλία σπίτι της!

Το έχει κάνει ουκ ολίγες φορές και το επανέλαβε και κόντρα στο φαβορί: Η μαγική παρέα του Λούκα Μόντριτς «σκότωσε» στα πέναλτι τη Βραζιλία με 4-2 και πέρασε στα ημιτελικά του Μουντιάλ

Οι εφτάψυχοι Κροάτες το έκαναν ξανά! Τιμώρησαν την αφέλεια των Βραζιλιάνων και πανηγύρισαν σπουδαία πρόκριση στα πέναλτι μετά το 0-0 του 90λεπτου και το 1-1 της παράτασης και έστειλαν τη Σελεσάο εκτός για μία ακόμη φορά. Οι Βραζιλιάνοι προηγήθηκαν στο 105+1′ με τον Νεϊμάρ, αλλά οι παίκτες του Ζλάτκο Ντάλιτς ισοφάρισαν στο 117′ κι έστειλαν το ματς στα πέναλτι. Εκεί απλώς έκαναν ό,τι κάνουν πάντα… Προκρίθηκαν (4-2)!

Ο Νεϊμάρ δεν πρόλαβε να εκτελέσει πέναλτι αφού ο Λιβάκοβιτς (ο οποίος κάνει μεγάλο τουρνουά) έπιασε πέναλτι του Ροντρίγκο ενώ η εκτέλεση του Μαρκίνιος σταμάτησε στο δοκάρι.

Και εδώ πρέπει να δοθούν τα εύσημα στη μεγάλη ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς που έπαιξε παράταση για 8η φορά στα 9 τελευταία νοκ άουτ! Πολλοί πίστεψαν ότι το 2018 ήταν η τελευταία της ευκαιρία. Να που όμως πλέον φλερτάρει με παρουσία ξανά σε τελικό και δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να μην πιστεύει πως θα επαναλάβει κάτι παρόμοιο.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η εικόνα στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού έδειξε πως η Βραζιλία δεν έχει ένα εύκολο απόγευμα. Η Σελεσάο πήρε την κατοχή της μπάλας και την υπεροχή, όμως όλα αυτά ήταν ανούσια γιατί οι Κροάτες υπηρέτησαν κατά γράμμα το αμυντικό τους πλάνο και ουσιαστικά κατάφεραν για τουλάχιστον 45 λεπτά να μην απειληθούν ουσιαστικά.

Τα σουτ του Νεϊμάρ και του Βινίσιους στα πρώτα λεπτά δεν δημιούργησαν πονοκέφαλο στον Λιβάκοβιτς, ενώ κάποιες προσπάθειες της Κροατίας να βγει μπροστά δεν ήταν επιτυχημένες.

Αυτό δεν ενδιέφερε και πολύ όμως του Κροάτες τουλάχιστον σε εκείνο το σημείο του παιχνιδιού, καθώς είχαν εξαφανίσει τα όποια αμυντικά προβλήματα μπορούσαν να δημιουργηθούν.

Μάλιστα όσο περνούσαν τα λεπτά, αν και δεν απειλούσαν κρατούσαν όλο και περισσότερο την μπάλα στα πόδια τους, γεγονός που τους βοήθησε να πάρουν περισσότερες ανάσες στην άμυνα.

Ο τρόπος που κρατούσαν την μπάλα στα πόδια και έπαιρναν ανάσες ώστε να κλείσουν όλο και καλύτερα τους χώρους, χάθηκε στο δεύτερο ημίχρονο και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που πέρασαν ένα δύσκολο 25λεπτο από το 45 μέχρι το 70.

Εκεί που η Βραζιλία θύμισε για πρώτη φορά την ομάδα των προηγούμενων αναμετρήσεων και δημιούργησε αρκετές και μεγάλες ευκαιρίες για γκολ.

Αρχικά στο 51ο λεπτό η Βραζιλία διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι πάνω σε χέρι, με το VAR να εξετάζει τη φάση και τελικά να υποδεικνύεται οφσάιντ.

Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε η μεγάλη ευκαιρία με τον Νεϊμάρ να νικιέται σε τετ – α – τετ από τον Λιβάκοβιτς.

Η Σελεσάο δεν σταμάτησε να πιέζει και στο 66’ ο Πακετά έφτασε κοντά στο γκολ αλλά πάλι ο Κροάτης τερματοφύλακας ήταν εκεί για την ομάδα του.

Το παιχνίδι κυλούσε και ο Λιβάκοβιτς είχε απάντηση σε όσες ευκαιρίες και αν δημιουργούσαν οι ποδοσφαιριστές της Βραζιλίας.

Ο Νεϊμάρ είχε βρει τον κακό του δαίμονα, καθώς ο Κροάτης τερματοφύλακας τον νίκησε άλλος δύο φορές μέχρι το τέλος του 90λεπτου.

Οι Κροάτες προσπάθησαν μετά το 70’ να κάνουν ότι στο πρώτο μέρος, το έκαναν περισσότερο από ότι στο πρώτο 25λεπτο του πρώτου ημιχρόνου, αλλά και πάλι το μόνο που κατάφεραν ήταν απλά να μην δέχονται ευκαιρίες σε τέτοιο βαθμό.

Στην ουσία όμως ήταν οι «νικητές» του 90λεπτου ήταν οι Κροάτες γιατί ο στόχος τους να οδηγήσουν το παιχνίδι στην παράταση – ειδικά με τον τρόπο που αγωνίστηκαν στο δεύτερο μέρος – επιτεύχθηκε.

Έτσι το σφύριγμα της λήξης βρήκε τις δύο ομάδες στο 0-0, το παιχνίδι να πηγαίνει στην παράταση και τον Λιβάκοβιτς με τις 8 επεμβάσεις να γίνεται ο πρώτος Κροάτης τερματοφύλακας με τις περισσότερες επεμβάσεις σε αγώνα Παγκοσμίου κυπέλλου.

Το πρώτο ημίχρονο της παράτασης κύλησε με τη Σελεσάο να έχει πάλι την μπάλα στα πόδια της αλλά να είναι σαφώς πιο κουρασμένη.

Οι Κροάτες έκαναν για πρώτη φορά στο παιχνίδι αισθητή την παρουσία τους επιθετικά, όταν ο Πέτκοβιτς στο 103′ έκανε εκπληκτική ατομική προσπάθεια περνώντας δύο αντιπάλους, μπήκε από τα αριστερά στην περιοχή, πάσαρε για τον Μπρόζοβιτς που ερχόταν με φόρα αλλά αυτός έχοντας όλη την εστία μπροστά του σούταρε απελπιστικά άουτ.

Σε εκείνο το σημείο με την Κροατία πια να μοιάζει πως μπορεί να απειλήσει, ανέλαβε δράση ο Νεϊμάρ.

Ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή, άλλαξε την μπάλα με τους Ροντρίγκο και Πακετά και χόρεψε σάμπα την άμυνα της Κροατίας περνώντας και τον Λιβάκοβιτς για να γράψει το 1-0 σε κενή εστία.

Με αυτό του το τέρμα ο Νεϊμάρ έγραψε ιστορία καθώς έφτασε τα 77 τέρματα με την εθνική του ομάδα όσα έχει και ο Πελέ.

Όπως είναι λογικό το σκηνικό άλλαξε στο δεύτερο μέρος της παράτασης. Η Βραζιλία δεν είχε πλέον λόγο να επιτίθεται μαζικά και άφησε την μπάλα στους Κροάτες που έψαχναν το γκολ της ισοφάρισης.

Όμως η φύση των Βραζιλιάνων είναι να είναι μπροστά και αυτό ήταν που πλήρωσαν, καθώς παρά την αμυντική στάση που πήραν αρχικά, βγήκαν για ανεξήγητο λόγο μπροστά και η Κροατία τους τιμώρησε.

Ο Όρσιτς βρήκε πολύ χώρο μπροστά του, μπήκε μέσα στην περιοχή από τα αριστερά, γύρισε την μπάλα και εκεί ο Πέτκοβιτς με άψογο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τους φίλους της χώρας στα ουράνια για το 1-1 στο 117′.

Τα λίγα λεπτά που έμειναν κύλησαν με τις δύο ομάδες να έχουν το μυαλό τους στη διαδικασία των πέναλτι και το 1-1 να είναι το τελικό αποτέλεσμα.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ:

1-0 Κροατία, εύστοχος ο Βλάσιτς

1-0 Επέμβαση Λιβάκοβιτς

2-0 Εύστοχος ο Μάγιερ

2-1 Εύστοχος ο Κασεμίρο

3-1 Εύστοχος ο Μόντριτς

3-2 Εύστοχος ο Πέντρο

4-2 Εύστοχος ο Όρσιτς

4-2 Άστοχος Μαρκίνιος

Κροατία (Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Πέρισιτς, Λόβρεν, Κόβατσιτς (106′ Μάγιερ), Κράμαριτς (72′ Πέτκοβιτς), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς (114′ Όρσιτς), Πάσαλιτς (72′ Βλάσιτς), Σόσα (110′ Μπούντιμιρ), Γκβάρντιολ, Γιουράνοβιτς.

Βραζιλία (Τίτε): Άλισον, Μιλιτάο (106′ Σάντρο), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο, Πακετά (106′ Φρεντ), Νεϊμάρ, Ραφίνια (56′ Άντονι), Βινίσιους (64′ Ροντρίγκο), Ρισάρλισον (82′ Πέντρο).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς