20.5 C
Athens

Πορτογαλία – Ελβετία 6-1: Ιβηρική παράσταση με φανταστικό Ράμος και Ρονάλντο στον πάγκο (vid)

Ο Σάντος έριξε στην αρένα τον 21χρονο Ράμος κι εκείνος με χατ τρικ κι ασίστ έκανε τους Ίβηρες να... ξεχάσουν τι εστί Ρονάλντο - Τρομερή εμφάνιση από τη νεανική ομάδα των Πορτογάλων που πέρασε με μισή ντουζίνα γκολ στους «8»

Έπαιξε μόλις 12′ στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ. Όλοι ασχολούνταν με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Εκείνος περίμενε υπομονετικά κι ο Φερνάντο Σάντος έκανε την έκπληξη.

Ο Γκονσάλο Ράμος ήρθε από το πουθενά και ισοπέδωσε την Ελβετία σε μια μοναδική παράσταση, στη βραδιά της ζωής του. Ο 21χρονος επιθετικός της Μπενφίκα έκανε χατ τρικ και μοίρασε ασίστ στο εντυπωσιακό 6-1 της Πορτογαλίας που έμελλε να αποτελέσει και το εισιτήριο για τα προημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο!

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν ο Σάντος προτίμησε τον Ράμος για «λόγους τακτικής», όπως υποστήριξε, ή αν το έκανε γιατί ο Ρονάλντο του είπε «γαλλικά» on camera. Το σίγουρο είναι πως δικαιώθηκε απόλυτα αφού ο Ράμος έκανε την εμφάνιση της ζωής του στην 5η συμμετοχή του με τα χρώματα της Πορτογαλίας, με τα πρώτα του γκολ με το εθνόσημο σε επίσημο παιχνίδι.

Και τι δεν έκανε λοιπόν ο μικρός: Ο 21χρονος επιθετικός της Μπενφίκα με ένα ασύλληπτο τελείωμα από δύσκολη γωνία εκτέλεσε τον Ζόμερ στο δεξί του παραθυράκι για το 1-0 των Πορτογάλων στο 17ο λεπτό κι αφού νωρίτερα είχε προειδοποιήσει. Στο 23′ άγγιξε το 2-0 το οποίο εν τέλει βρήκε ο Πέπε στο 33′ με καρφωτή κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μπρούνο Φερνάντες.

Ο Πορτογάλος στόπερ πέτυχε κάτι μοναδικό αφού σε ηλικία 39 ετών και 283 ημερών έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία της νοκ άουτ φάσης του Μουντιάλ. Παράλληλα, είναι ο δεύτερος γηραιότερος στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που βρίσκει δίχτυα μετά τον Ροζέ Μιλά που στη διοργάνωση του 1994 είχε βρει δίχτυα για το Καμερούν απέναντι στη Ρωσία σε ηλικία 42 ετών και 39 ημερών.

Η Ελβετία δεν συνήλθε ποτέ παρότι είχε την ευκαιρία να μειώσει με τον Φρόιλερ σε μια φάση του 38ου λεπτού που πέρασε ανεκμετάλλευτη.

Οι Ίβηρες πάτησαν το πόδι στο γκάζι στην έναρξη του δευτέρου μέρους και το σκορ πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις. Στο 51′ ο Νταλότ με γύρισμα από τα δεξιά βρήκε τον Ράμος που τσίμπησε τέλεια την μπάλα πάνω από τον Ζόμερ για το 3-0.

Οι αλλαγές του Μουράτ Γιακίν δεν άλλαξαν τα δεδομένα αφού στο 55′ ο Ράμος πιστώθηκε ασίστ για τον κεραυνό του Γκερέιρο και το 4-0, με την Ελβετία να πετυχαίνει το γκολ της τιμής στην επόμενη φάση με κεφαλιά του Ακάντζι σε εκτέλεση κόρνερ.

Στο ρελαντί η Πορτογαλία έκανε το 5-1 με τον Ράμος να πετυχαίνει χατ τρικ και ως εκ τούτου το εναπομείναν διάστημα της αναμέτρησης αποτέλεσε την ευκαιρία για να ψάξει ένα γκολ (ανεπιτυχώς) ο Ρονάλντο.

Το γκολ το βρήκε ο Λεάο ο οποίος πέρασε στο ματς στο 87′ και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων διαμόρφωσε το τελικό 6-1 με ένα απίθανο τελείωμα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ντιόγκο Κόστα, Νταλότ, Ρούμπεν Ντίας, Πέπε, Κανσέλο, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Μπρούνο Φερνάντες (87′ Λεάο), Οτάβιο (74′ Βιτίνια), Μπερνάντο Σίλβα (81′ Νέβες), Ζοάο Φέλιξ (74′ Ρ. Όρτα), Γκονσάλο Ράμος (74′ Ρονάλντο)

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Εντιμίλσον Φερνάντες, Σερ (46′ Τσέμερτ), Ακάντζι, Ροντρίγκες, Φρόιλερ  (54′ Ζακάρια), Τζάκα, Σακίρι, Σο (54′ Σεφέροβιτς), Βάργκας (66′ Οκαφόρ), Εμπολό (89′ Γιασάρι)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς