25.4 C
Athens

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Ολοι τους λέγανε Μακεδονία τώρα θα γίνει Βόρεια Μακεδονία

Αναφέρθηκε στην επιστολή Τραμπ που ονόμασε «Μακεδονία» τα Σκόπια • Τι είπε για τα συλλαλητήρια και την Τουρκία

«Η πλειοψηφία των κρατών έχουν ονοματίσει την πΓΔΜ ως Μακεδονία. Ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατηγορώντας για υποκριτική στάση τα στελέχη της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη χθεσινή επιστολή Τραμπ προς τον πρόεδρο Ιβάνοφ.

«Κάνουν ως μωρές παρθένες ότι το λέει ο Τραμπ Μακεδονία, αφού έτσι τους έχει αναγνώρισε, έτσι τους λέει. Κάνουν σαν να μην γνωρίζουν ότι εδώ και 15 χρόνια όλοι την ονομάζουν Μακεδονία. Ο Τραμπ ονοματίζει τη χώρα όπως την έχει ονοματίσει επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. «Εμείς πήραμε πίσω το όνομα και δεν το παραδώσαμε με τη συμφωνία» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Επίσης εμφανίστηκε σίγουρος ότι η  συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή: «οι αποφάσεις στις κυβερνήσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία είναι φανερό ποιος έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν θα ψηφιστεί με πλειοψηφία κομμάτων αλλά με πλειοψηφία βουλευτών».

Σε ερώτηση για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία το Σάββατο στη ΔΕΘ είπε ότι «τα συλλαλητήρια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα διαφωνούσα σε αυτό. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μέσα στο συλλαλητήριο υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις που θέλουν να το μετατρέψουν σε κάτι άλλο. Τέτοια συνθήματα όπως φέρτε μας τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια είναι δείγμα ανόητου ελληνικού αλυτρωτισμού και παραβίαση του διεθνούς νόμου. Οι διαδηλωτές που έχουν διαφωνίες ή ανησυχίες με τη συμφωνία θα πρέπει αυτά τα στοιχεία τα αλυτρωτικά να τα απομακρύνουν από τις γραμμές τους».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την παρουσία του στη Σμύρνη για την επαναλειτουργία του ελληνικού προξενείου και την πτήση τουρκικών μαχητικών, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι «του είπα πειραχτικά του Τσαβούσογλου: μήπως είναι ελληνικά;» και πρόσθεσε: «Αντί να τονιστεί ότι ανοίξαμε ένα ιστορικό κτήριο της ελληνικής διπλωματίας και ξανακυμάτισε η ελληνική σημαία στη Σμύρνη και ότι υπάρχει ξανά μητροπολίτης στη Σμύρνη ότι είναι σημαντικά βήματα μετά την καταστροφή της Σμύρνης δεν είναι καλό, γιατί πρέπει να λέμε και την καλή είδηση. Έχει σημασία να τονίσουμε ότι ξαναβάλαμε τη γαλανόλευκη στην προκυμαία της Σμύρνης».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς