21.2 C
Athens

Έγραψε ιστορία το Μαρόκο: Παρθενική πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ, εκτός η θλιβερή Ισπανία!

Το Μαρόκο έγραψε ιστορία στο Κατάρ πετώντας εκτός την Ισπανία με 3-0 στη διαδικασία των πέναλτι - Απίθανος ο Μπουνού, μαγικό ματς από Άμραμπατ και Σαΐς απέναντι στους Ίβηρες που είχαν την μπάλα αλλά δεν ήξεραν τι να την κάνουν

Τι στιγμές ζει το απίστευτο Μαρόκο! Οι Αφρικανοί πανηγυρίζουν ιστορική πρόκριση στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά, με την Ισπανία να επιστρέφει πρόωρα στο σπίτι της έπειτα από την αποκαρδιωτική της εμφάνιση.

Οι Μαροκινοί για τέταρτο σερί ματς δεν δέχθηκαν γκολ από αντίπαλο (μετρούν ένα αυτογκόλ σε 390′) ούτε καν στα πέναλτι όπου οδηγήθηκαν μετά το 0-0 με την Ισπανία στα 120′!

 

Με τους Σαμπίρι, Ζιγές και Χακίμι να ευστοχούν η ομάδα του Ρεγκραγί πανηγύρισε την πρόκριση στους «8» η οποία φυσικά είχε και τη σφραγίδα του Μπουνού που έπιασε τα πέναλτι των Μπουσκέτς και Σολέρ (στο δοκάρι η εκτέλεση του Σαράμπια).

Είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της χώρας σε Παγκόσμιο Κύπελλο και αξίζουν συγχαρητήρια για τον μεγάλο άθλο. Ο Άμραμπατ έκανε σπουδαίο ματς στη μεσαία γραμμή, ο Ουναχί ήταν πανταχού παρών, ο Σαΐς απομάκρυνε όλες τις μπάλες στον αέρα, ο Μπουνού έπιασε δύο πέναλτι…

Μέχρι κι ο Ατιγιάτ-Αλά που μπήκε αλλαγή και είχε φορέσει τη φανέλα του Βόλου πριν τρία χρόνια, ήταν εξαιρετικός! Σπουδαία εμφάνιση απέναντι σε μια ομάδα που δεν ήξερε τι να κάνει την κατοχή της μπάλας.

 

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η αναμέτρηση είχε την εικόνα που θα περίμενε ακόμα και κάποιος που δεν έχει την παραμικρή ιδέα από ποδόσφαιρο. Οι Μαροκινοί με δέκα παίκτες καλά οργανωμένους και συμπαγείς πίσω από το κέντρο έκλειναν τον άξονα και απαγόρευσαν κάθε κάθετη πάσα που θα επιχειρούσαν οι Ισπανοί.

Ανούσια κατοχή και έλλειψη ιδεών από τους Ίβηρες που στα 90′ δημιούργησαν ελάχιστες καλές στιγμές και αυτές θα ξεχαστούν αμέσως. Στο 26ο λεπτό ο Ασένσιο έφυγε στην πλάτη της άμυνας από τη βαθιά μπαλιά του Άλμπα αλλά όταν μπήκε στην περιοχή του Μπουνού το διαγώνιο σουτ του κατέληξε άουτ. Ήταν η μοναδική τελική προσπάθεια στο πρώτο μέρος και η πρώτη φορά μετά το 1966 που η Ισπανία μένει μόνο σε αυτό το ένα σουτ!

Η φαντασία έλειπε και από τα άκρα δεν βγήκε τίποτα. Ο Φεράν Τόρες τα βρήκε σκούρα απέναντι στον Μαζραουί και δεν έκανε απολύτως τίποτα ενώ ο Όλμο ήταν ελαφρώς καλύτερος από τα αριστερά κι έφτιαξε και δύο σημαντικές στιγμές στο 54′ – ο Μπουνού έδιωξε την μπάλα στην προσπάθεια του Ισπανού μεσοεπιθετικού – και στις καθυστερήσεις όταν και πάλι ο κίπερ της Σεβίλλης απομάκρυνε την πολύ επικίνδυνη εκτέλεση φάουλ που επιχείρησε.

Το Μαρόκο αρκέστηκε σε παθητικό ρόλο και δεν δημιούργησε καθαρή ευκαιρία στο 90′ ενώ απείλησε κυρίως από στημένες φάσεις. Η εκτέλεση φάουλ του Χακίμι στο 12′ πέρασε άουτ, το μακρινό σουτ του Μαζράουι το απομάκρυνε ο Σιμόν ενώ στο 42′ ο Αγκέρ από τη μικρή περιοχή χωρίς καλή ισορροπία έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του τερματοφύλακα της Μπιλμπάο.

Τη φαντασία στο παιχνίδι της Ισπανίας την έδωσε ο Νίκο Γουίλιαμς από τα δεξιά ωστόσο ο Μοράτα είχε κακές τοποθετήσεις και δεν εκμεταλλεύτηκε καθόλου την καλή παρουσία του συμπαίκτη του.

Ίδια εικόνα και στην παράταση με μια διαφορά: το Μαρόκο βρήκε τεράστια ευκαιρία στο 104′ όταν ο Ουναχί έκανε το σόλο και πέρασε κάθετα στον Σαμπίρι που όμως από κοντά πλάσαρε πάνω στον Σιμόν.

Το 0-0 δεν άλλαζε με τίποτα και οι δύο ομάδες, μετά το δοκάρι με διαγώνιο σουτ του Σαράμπια στις καθυστερήσεις της παράτασης, έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι εκεί όπου ο Μπουνού έστειλε τους Μαροκινούς στα ουράνια!

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

1-0 Σαμπίρι

1-0 δοκάρι ο Σαράμπια

2-0 Ζιγές

2-0 ο Μπουνού πιάνει το πέναλτι του Σολέρ

2-0 ο Σιμόν πιάνει το πέναλτι του Μπενούν

2-0 ο Μπουνού πιάνει το πέναλτι του Μπουσκέτς

3-0 Χακίμι

ΜΑΡΟΚΟ (Ρεγκραγί): Μπουνού, Χακίμι, Μαζραουί (82′ Ατιγιάτ-Αλά), Άμραμπατ, Αγκέρ (84′ Ελ Γιαμίκ), Σαΐς, Ζιγές, Ουναχί (120′ Μπενούν), Αμαλά (82′ Σεντίρα), Μπουφάλ (66′ Εζαλζουλί), Εν-Νεσιρί (82′ Σαμπίρι)

ΙΣΠΑΝΙΑ (Ενρίκε): Σιμόν, Άλμπα (98′ Μπαλντέ), Λαπόρτ, Ροντρίγκο, Γιορέντε, Μπουσκέτς, Πέδρι, Γκάβι (63′ Σολέρ), Όλμο (98′ Φάτι), Φεράν Τόρες (75′ Νίκο Γουίλιαμς / 119′ Σαράμπια), Ασένσιο (63′ Μοράτα)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς