12 C
Athens

Σάλος στη Βαρκελώνη για τα σπίτια-καμπίνες των 2,4 τετραγωνικών για χαμηλά αμειβόμενους

«Στα νεκροταφεία υπάρχουν σπίτια σαν κι αυτά, λέγονται φέρετρα», αναφέρουν οι επικριτές τους

Σπίτια-«καμπίνες» με εμβαδόν μόλις 2,4 τετραγωνικά μέτρα και κόστος 200 ευρώ, σχεδίασε μια εταιρεία στη Βαρκελώνη, προκειμένου να στεγαστούν χαμηλά αμειβόμενοι και να βρεθεί λύση στην έλλειψη φθηνών κατοικιών σε μια πόλη άκρως τουριστική.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

«Στα νεκροταφεία υπάρχουν σπίτια σαν κι αυτά: λέγονται «φέρετρα», αντέδρασε ειρωνικά στο Twitter ο Ινίγκο Ερετζιόν, στέλεχος των Podemos.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου το παρουσιάζουν ως μία λύση έκτακτης ανάγκης για τους εργαζόμενους με προσωρινές συμβάσεις, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ενοίκιο, το ύψος του οποίου αυξάνεται όλο και περισσότερο στην πιο τουριστική πόλη της Ισπανίας.

«Σκεφθήκαμε ότι μία ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στέγαση, μπορούν να συγκατοικήσουν», δηλώνει η Βικτόρια Σερντάν, που στηρίζει το σχέδιο «Haibu» (σημαίνει «καμπίνα» στα γιαπωνέζικα).

Το σχέδιο «Haibu» περιλαμβάνει ένα σπίτι άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων, με κουζίνα, κοινόχρηστους χώρους και Internet, που στεγάζει, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, 14 άτομα. Κάθε ενοικιαστής θα έχει ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι και δύο ράφια.

«Φυσικά, δεν είναι ένα αξιοπρεπές μέρος, κανείς δεν θα το ήθελε. Όμως, όταν τα χρήματα δεν επαρκούν, είναι μία λύση. Ή εκεί ή στο δρόμο», προσθέτει.

Το «Ηaibu» μοιάζει με εικόνα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά παράλληλα και με εικόνα από ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αν η αύξηση των ανισοτήτων και η λιτότητα συνεχιστούν. Ανθρωποι που θα εργάζονται πολύ, που θα αμείβονται ελάχιστα και θα ζουν σε σπίτια-κλουβιά…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς