21.3 C
Athens

Ιαπωνία – Κροατία 1-1 (1-3 πεν.): Ήρωας Λιβάκοβιτς έβαλε τέλος στο παραμύθι των Σαμουράι

Οι Κροάτες έδειξαν ξανά γιατί είναι μάστερ στις προκρίσεις μέσω παράτασης ή πέναλτι και πέταξαν εκτός τους Ιάπωνες που δεν εκμεταλλεύτηκαν το μεγαλύτερο απόθεμα ενέργειας που είχαν στο έξτρα ημίωρο

Σε ένα ματς ακατάλληλο για… καρδιακούς, Ιαπωνία και Κροατία εξουδετέρωσαν η μία την άλλη για 120 λεπτά, ήρθαν ισόπαλες με 1-1 και οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι όπου η Κροατία πήρε τη μεγάλη πρόκριση.

Ήρωας Λιβάκοβιτς για τους Κροάτες με τρεις επεμβάσεις στη διαδικασία των πέναλτι.

Η συνήθεια που έγινα λατρεία για την Κροατία! Οι Κροάτες έχουν βρει τον τρόπο τους και πανηγύρισαν ακόμη μία σπουδαία πρόκριση που δεν ήρθε μέσα από την κανονική διάρκεια της αναμέτρησης. Όπως πριν 4 χρόνια και όπως γίνεται από το 1998 και μετά, η Κροατία πανηγύρισε την πρόκριση σε νοκ άουτ παιχνίδι μετά το κανονικό 90λεπτο της αναμέτρησης.







ΤΟ ΜΑΤΣ

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους Κροάτες να έχουν την μπάλα στα πόδια τους και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για γκολ από νωρίς. Τα βρήκαν όμως σκούρα καθώς οι Ιάπωνες ήταν πιστοί στο αμυντικό τους πλάνο και είχαν κλείσει εξαιρετικά τους χώρους. Η μοναδική σοβαρή απειλή στο πρώτο μέρος από πλευράς Κροατίας ήρθε στο 8’, όταν ο Πέρισιτς πίεσε, έκλεψε και μπήκε από αριστερά στην περιοχή, όμως είδε τον Γκόντα να αποκρούει.

Όσο περνούσε η ώρα οι Σαμουράι άρχισαν να παίρνουν μέτρα στο γήπεδο και ήρθε και για αυτούς η στιγμή τους στο 41’, όταν ο Καμάντα δέχθηκε κάθετη πάσα μέσα στην περιοχή, ελευθερώθηκε ωραία από τον αντίπαλο του, όμως το πλασέ του πέρασε απελπιστικά άουτ.

Αυτό που δεν κατάφερε ο Καμάντα στο 41’, το έκανε ο Μαέντα 2 λεπτά αργότερα. Ο Ντόαν σέντραρε από τα δεξιά, η μπάλα έμεινε ζωντανή μέσα στην περιοχή της Κροατίας και όταν βρέθηκε στα πόδια του Μαέντα αυτός την έστειλε από κοντά στα δίχτυα για το 1-0.

Το γκολ των Ιαπώνων πάγωσε τους Κροάτες, κάτι που φάνηκε στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου καθώς δεν πατούσαν καθόλου καλά. Όμως η ποιότητα περισσεύει και αυτή ήταν που έφερε την ισοφάριση στο 55ο λεπτό. Ο Λόβρεν σέντραρε από τα δεξιά και ο Πέρισιτς με ασύλληπτη κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1.

Με το τέρμα του αυτό, ο επιθετικός της Τότεναμ έγινε ο πρώτος Κροάτης ποδοσφαιριστής που καταφέρνει να πετύχει 10 τέρματα σε μεγάλες διοργανώσεις (Μουντιάλ, Euro)

Από εκεί και πέρα υπήρχαν ελάχιστες φάσεις. Οι Ιάπωνες απείλησαν ακριβώς μετά το γκολ με σουτ του Έντο, ενώ ο Γκόντα στέρησε το γκολ ανατροπής στον Μόντριτς έχοντας απάντηση στη βολίδα του Κροάτη έξω από την περιοχή.

Μετά και από αυτές τις στιγμές το παιχνίδι θύμιζε το πρώτο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου, με τους Κροάτες να έχουν συνεχώς τη μπάλα στα πόδια τους, αλλά τους Ιάπωνες να είναι σαφώς λιγότερο απειλητικοί στις αντεπιθέσεις από ότι στο πρώτο μέρος.

Η Κροατία πλησίασε στο 77’ σε δεύτερο τέρμα, με τον σκόρερ της να βγαίνει απέναντι στον Γκόντα μετά από λάθος του Γιοσίντα αλλά το σουτ να περνάει μόλις λίγο έξω.

Αυτή ήταν και η τελευταία αξιοσημείωτη ευκαιρία στην κανονική διάρκεια του αγώνα, καθώς οι δύο χώρες έμειναν από δυνάμεις και το τελικό 1-1 της οδήγησε στην παράταση.

Στην παράταση οι Ιάπωνες φαινόταν σαφώς πιο φρέσκοι από τους Κροάτες και το σκηνικό άλλαξε έχοντας αυτή τη μπάλα στα πόδια.

Παρόλα αυτά φάσεις δεν υπήρχαν εκτός από μία περίπτωση στα τέλη του πρώτου ημιχρόνου του έξτρα χρόνου.

Ο Μιτόμα πήρε τη μπάλα λίγο πίσω από το κέντρο και με εξαιρετική κούρσα έφτασε έξω από τη μεγάλη περιοχή των Κροατών, σούταρε, αλλά ο Λιβάκοβιτς είχε απάντηση διώχνοντας με γροθιές.

Οι Κροάτες κράτησαν όλες τους τις δυνάμεις για τα τελευταία λεπτά, έκλεισαν στο δεύτερο μέρος της παράτασης του Ιάπωνες στην περιοχή τους, αλλά πέρα από ένα σουτ του Μάγιερ στο 120′ που πέρασε άουτ δεν κατάφεραν κάτι άλλο και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ:

0-0: Αποκρούει ο Λιβάκοβιτς

0-1: Ευστοχεί ο Βλάσιτς

0-1: Αποκρούει ο Λιβάκοβιτς

0-2: Ευστοχεί ο Μπρόζοβιτς

1-2: Ευστοχεί ο Ασάνο

1-2: Αστοχεί ο Λιβάγια

1-2: Αποκρούει ο Λιβάκοβιτς

1-3: Ευστοχεί ο Πάσαλιτς

ΙΑΠΩΝΙΑ: Γκόντα, Τανιγκούτσι, Τομιγιάσου, Γιοσίντα, Ναγκατόμο (64′ Μιτόμα), Μορίτα (106′ Νακάτα), Έντο, Ίτο, Καμάντα (75′ Σακάι), Ντόαν (87′ Μιναμίνο), Μαέντα (64′ Ασάνο).

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λιβάκοβιτς, Μπάρισιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Μόντριτς (99′ Μάγερ), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (99′ Βλάσιτς), Κράμαριτς (68′ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (62′ Μπούντιμιρ (106′ Λιβάγια), Πέρισιτς (106′ Όρσιτς).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς