16.8 C
Athens

Γαλλία – Πολωνία 3-1: Ιστορικός Ζιρού, απολαυστικός Εμπαπέ και εύκολη πρόκριση για τους Τρικολόρ

Με τον Ζιρού να γίνεται ο αρχισκόρερ στην ιστορία της εθνικής Γαλλίας και τον Εμπαπέ να πετυχαίνει δύο ασύλληπτα γκολ, οι Τρικολόρ πήραν μια άνετη πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ απέναντι στους φιλότιμους Πολωνούς

Με τον Ολιβιέ Ζιρού να γράφει ιστορία και τον Εμπαπέ να είναι σε τρελά κέφια, οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές επικράτησαν με 3-1 κόντρα στους Πολωνούς και προκρίθηκαν στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Ζιρού και Εμπαπέ έγραψαν ο καθένας τη δική του ιστορία. Ο 36χρονος επιθετικός έφτασε τα 52 τέρματα με τη φανέλα της εθνικής του και έγινε ο πρώτος σκόρε στην ιστορία της αφήνοντας πίσω του τον Τιερί Ανρί

Από την άλλη, ο σούπερ σταρ της Παρί με τα δύο τέρματα που πέτυχε έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Μουντιάλ που φτάνει τα 9 τέρματα στη διοργάνωση πριν κλείσει 24 χρόνια ζωής.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τη Γαλλία να παίρνει στα πόδια της την κατοχή της μπάλας και να ψάχνει να βρει τρόπο να δημιουργήσει ευκαιρίες. Ο Βαράν δεν απείλησε στο 4ο λεπτό με την κεφαλιά του να περνάει αρκετά άουτ, ενώ η πρώτη αξιοσημείωτη φάση στο ματς ήρθε 9 λεπτά αργότερα, με τον Τσουαμενί να σουτάρει και τον Σέζνι να πραγματοποιεί την πρώτη του επέμβαση στο ματς.

Όσο περνούσαν τα λεπτά, οι Πολωνοί άρχισαν να παίρνουν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, με την εξέλιξη αυτή να μην τους βολεύει απαραίτητα καθώς οι Γάλλοι με Ντεμπελέ και Εμπαπέ στα άκρα ήταν κίνδυνος θάνατος στις αντεπιθέσεις.

Από τα άκρα ήρθε και η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο 29ο λεπτό του αγώνα, με τον Ντεμπελέ να μπαίνει από τα δεξιά στην περιοχή, να γυρίζει την μπάλα, αλλά τον Ζιρού να χάνει τεράστια ευκαιρία σε κενή εστία.

Έντεκα λεπτά αργότερα, οι Πολωνοί λίγο έλειψαν να τιμωρήσουν τους Γάλλους χάνοντας μεγάλη τριπλή ευκαιρία.

Ο Ζιελίνσκι βρέθηκε μόνος στο σημείο του πέναλτι αλλά το σουτ του σταμάτησε με τα πόδια ο Γιορίς, στην επαναφορά ο ίδιος ξανά σούταρε με την μπάλα να κοντράρει, ενώ στη συνέχεια ο Καμίνσκι έκανε νέο σουτ, με τον Βαράν να διώχνει πάνω στη γραμμή.

Και αφού δεν ήρθε το τέρμα για τους Πολωνούς, ήρθε ο Ολιβιέ Ζιρού να γράψει ιστορία. Ο 36χρονος βρέθηκε μόνος του απέναντι από τον Σέζνι μετά από εξαιρετική κάθετη πάσα του Εμπαπέ και άνοιξε το σκορ πετυχαίνοντας το 52ο τέρμα του με τη φανέλα των Τρικολόρ που τον καθιστά πρώτο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας, αφήνοντας πίσω του τον Τιερί Ανρί.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν παράσταση για έναν ρόλο. Οι Γάλλοι αν και μπροστά στο σκορ φαινόταν πως ήθελαν περισσότερο να βρουν τέρμα από τους Πολωνούς.

Η ομάδα του Ντεσάμπ διαχειρίστηκε άψογα την κατάσταση και δεν ανησύχησε σε κανένα σημείο του δεύτερου 45λεπτου.

Ο Ζιρού σκόραρε δεύτερο τέρμα στο 57′ με εντυπωσιακό ψαλιδάκι, αλλά το γκολ ακυρώθηκε καθώς είχε προηγηθεί φάουλ στον τερματοφύλακα των Πολωνών.

Αυτό που δεν ακυρώθηκε ήταν το τέρμα του Εμπαπέ στο 74′. Οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές βγήκαν γρήγορα στην αντεπίθεση, ο Ντεμπελέ τροφοδότησε τον Εμπαπέ και αυτός ολομόναχος εκτέλεσε μέσα από την περιοχή τον Σενζι για το 2-0.

Από εκεί και πέρα το παιχνίδι είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, με τον Εμπαπέ να βάζει με εντυπωσιακό τέρμα στο 90+1 το κερασάκι στην τούρτα. Ο σούπερ σταρ της Παρί βρέθηκε από τα αριστερά μέσα στην περιοχή και με εντυπωσιακό σουτ στο γάμα έκανε το 3-0.

Με τα δύο τέρματα και τη μία ασίστ που μοίρασε σήμερα, ο Εμπαπέ έχει επιρροή σε συνολικά 7 τέρματα της Γαλλίας στο Παγκόσμιο κύπελλο, μετρώντας 5 τέρματα και 2 ασίστ.

Παράλληλα, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Παγκοσμίου κυπέλλου που πετυχαίνει 8 τέρματα πριν κλείσει το 24ο έτος της ζωής του.

Στην τελευταία φάση του αγώνα οι Πολωνοί κέρδισαν πέναλτι, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι νικήθηκε από το Γιορίς, αλλά ο διαιτητής διέταξε την επανάληψη του.

Την δεύτερη φορά ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα πέτυχε το γκολ της τιμής και διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

ΓΑΛΛΙΑ (Ντεσάν): Λορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ, Τσουαμενί (66′ Φοφανά), Ραμπιό, Ντεμπελέ (76′ Κομάν), Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού (76′ Τουράμ)

ΠΟΛΩΝΙΑ (Μίχνιεβιτς): Σέζνι, Κας, Γκλικ, Κίβιορ, Μπερεσίνσκι, Φρανκόφσκι, Σ. Σιμάνσκι (64′ Μίλικ), Κριχόβιακ (71′ Μπιέλικ), Ζιελίνσκι, Καμίνσκι (71′ Ζαλέφσκι), Λεβαντόφσκι

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς