12.5 C
Athens

Σερβία – Ελβετία 2-3: Γράπωσε το τελευταίο εισιτήριο και θα κυνηγήσει την υπέρβαση με την Πορτογαλία (vid)

Οι Ελβετοί έδειξαν χαρακτήρα και πέταξαν εκτός Μουντιάλ τους κάκιστους Σέρβους, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τους «16» για τρίτη φορά στις ισάριθμες τελευταίες διοργανώσεις

Δεν είναι έκπληξη που η Ελβετία – έστω και ως τελευταία χρονικά και με αρκετό άγχος – πήρε την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ. Η ομάδα του Μουράτ Γιακίν όπως έκανε και στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις έτσι και στο Κατάρ εξασφάλισε εισιτήριο για τα νοκ άουτ καθώς επικράτησε με 3-2 της Σερβίας η οποία επιστρέφει πρόωρα στο σπίτι της με απογοητευτική εικόνα.

Και μπροστά της τώρα βρίσκει την Πορτογαλία κι έχει μια ακόμα ευκαιρία να διεκδικήσει είσοδο στα προημιτελικά για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1954 όταν και ήταν διοργανώτρια.

Πώς όμως ήρθε αυτή η νίκη και η πρόκριση; Με χαρακτήρα και σωστό ποδόσφαιρο απέναντι σε μια Σερβία που έκλεισε τον όμιλο με έναν βαθμό και με κάκιστη εικόνα σε όλα τα ματς παρά το καλό υλικό της.

Οι Ελβετοί έφτιαξαν φάσεις με το καλησπέρα στην αναμέτρηση και παρότι οι παίκτες του Στοΐκοβιτς ισορρόπησαν (ο Ζίβκοβιτς είχε δοκάρι) στο 20ό λεπτό ήρθε το προβάδισμα.

Ο Ρικάρντο Ροντρίγκες έκανε κούρσα από τα αριστερά και γύρισμα στην περιοχή των Σέρβων, ο Πάβλοβιτς απομάκρυνε άτσαλα πάνω στον Σο που με ψυχραιμία άνοιξε δεξιά στον Σακίρι κι εκείνος με ψύχραιμο πλασέ έκανε το 0-1.

Η απάντηση ήρθε έξι λεπτά αργότερα όταν από τη σέντρα του Τάντιτς από τα αριστερά ο Μίτροβιτς έπιασε την κεφαλιά κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-1.

Το ματς πήρε φωτιά και στο 35′ ο πολύ ορεξάτος και εξαιρετικός Τάντιτς εκμεταλλεύτηκε το λάθος στην αντίπαλη άμυνα και έδωσε κάθετη πάρε-βάλε στον Βλάχοβιτς που πλάσαρε εύστοχα για το 2-1. Ακόμα κι έτσι όμως η άμυνα των παικτών του Στοΐκοβιτς δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη και αποδείχθηκε εύθραυστη και στο 44′.

Ο Σο συνεργάστηκε με τον Σακίρι κι αυτός άνοιξε δεξιά στον Βίντμερ που γύρισε παράλληλα για τον Εμπολό ο οποίος κινούμενος στο δεύτερο δοκάρι πέτυχε το 2-2 με το δεύτερο γκολ του στη φετινή διοργάνωση.

Για τη Σερβία κάθε ελπίδα τέλειωσε ουσιαστικά εκεί αφού όχι μόνο δεν μπορούσε να αντιδράσει αλλά στο 48′ δέχθηκε τρίτο γκολ που αποτέλεσε την οριστική ταφόπλακα.

Με υπομονή οι Ελβετοί κυκλοφόρησαν την μπάλα και την άλλαξαν με γρήγορες πάσες στην περιοχή των Σέρβων, ο Βάργκας με τακουνάκι έστρωσε στον Φρόιλερ κι ο μέσος της Νότιγχαμ από κοντά έκανε την ανατροπή στην ανατροπή.

Ανούσια κατοχή της μπάλας για τους Σέρβους από εκεί και έπειτα. Ο Βλάχοβιτς βγήκε εκτός, η ένταση δεν άργησε να δημιουργηθεί με τις χειρονομίες του Τζάκα και οι Ελβετοί χάλασαν ιδανικά το μυαλό των Σέρβων που επιστρέφουν ξανά σπίτι τους και δεν κρατούν τίποτα από την παρουσία τους στο Κατάρ.

ΣΕΡΒΙΑ (Στοΐκοβιτς): Β. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Μιλένκοβιτς, Βελίκοβιτς (55′ Γκούντελι), Πάβλοβιτς, Α. Ζίβκοβιτς (78′ Ράντονιτς), Σ. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (68′ Μαξίμοβιτς), Λούκιτς, Κόστιτς, Τάντιτς (78′ Τζούρισιτς), Μίτροβιτς, Βλάχοβιτς (55′ Γιόβιτς)

ΕΛΒΕΤΙΑ (Γιακίν): Κόμπελ, Βίντμερ, Ακάντζι, Εμπολό (90+6′ Οκαφόρ), Φρόιλερ, Τσάκα, Ροντρίγκες, Σόου (68′ Φερνάντες), Βάργκας (83′ Φάσναχτ), Σερ, Σακίρι (69′ Ζακάρια)

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 7ου ΟΜΙΛΟΥ

  1. Βραζιλία 6 (3-1)
  2. Ελβετία 6 (4-3)
  3. Καμερούν 4 (4-4)
  4. Σερβία 1 (5-8)
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς