13.2 C
Athens

Γκάνα – Ουρουγουάη 0-2: Από τον παράδεισο της πρόκρισης στην κόλαση του αποκλεισμού μέσα σε 1′ (vid)

Φιάσκο για τη Σελέστε που κρατούσε την τύχη στα χέρια της αλλά γνώρισε αποκλεισμό από τα νοκ άουτ του Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

Είκοσι χρόνια είχε να μείνει εκτός φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ουρουγουάη. Η ιστορία έγραψε έναν αποκλεισμό με τον πιο οδυνηρό τρόπο για μια φουρνιά που είχε μια τελευταία ευκαιρία στο Κατάρ. Γοδίν, Σουάρες και Καβάνι θα μείνουν με το όνειρο, αφού από την ευτυχία του 90ού λεπτού βρέθηκαν στην κόλαση του 91ου, όταν η Νότια Κορέα έβρισκε γκολ πρόκρισης απέναντι στην Πορτογαλία.

Παράλληλα η Σελέστε τράβηξε στον… γκρεμό και την Γκάνα (0-2) η οποία βολευόταν και με μια απλή ισοπαλία για να περάσει στους «16». Το φινάλε βρήκε και τις δύο ομάδες απογοητευμένες από την εξέλιξη μιας αναμέτρησης που κρίθηκε από το πρώτο μέρος. Το σύνολο του Ντιέγκο Αλόνσο ήταν καλύτερο αλλά στην πραγματικότητα από τη στιγμή που δεν βρήκε τρίτο γκολ (που θα μπορούσε) πλήρωσε περισσότερο το κακό ξεκίνημα στη διοργάνωση και την ισοπαλία με τη Νότια Κορέα.

Η Γκάνα έχασε τεράστια ευκαιρία να προηγηθεί απέναντι στην Ουρουγουάη με πέναλτι που δόθηκε από τον διαιτητή της αναμέτρησης και το πλήρωσε λίγα λεπτά αργότερα δεχόμενη δύο γκολ.

Αρχικά ο Τζόρνταν Αγιού στο όριο της μεγάλης περιοχής συνέκλινε και σούταρε με τον Ροτσέτ να απομακρύνει ασταθώς, ο Κούντους μπήκε στη φάση και κέρδισε πέναλτι από τον τερματοφύλακα της Νασιονάλ. Ο VAR διαπίστωσε πως δεν υπήρχε οφσάιντ του Αντρέ Αγιού στο σουτ του Τζόρνταν (θα επηρέαζε το οπτικό πεδίο του Ροτσέτ) και στη συνέχεια ο διαιτητής έδωσε την παράβαση.

Ο Αντρέ Αγιού ανέλαβε την εκτέλεση αλλά ο Ροτσέτ έπεσε σωστά κι απομάκρυνε στην αριστερή του γωνία στο 21′.

Η Ουρουγουάη προειδοποίησε με το γλυκό σκάψιμο του Ντάργουιν Νούνιες τον Ζιγκί (απομάκρυνε ο Σαλισού πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή) και στο 26′ ισοφάρισε όταν από τη σέντρα του φορ της Λίβερπουλ ο Σουάρες με ντρίμπλα και σουτ νίκησε τον Ζιγκί, η μπάλα πήγε προς τα δίχτυα και ο Αρασκαέτα με την κεφαλιά έκανε το 0-1.

Ο μέσος της Φλαμένγκο δεν σταμάτησε εκεί, αφού στο 32′ ο Σουάρες τον βρήκε με νέα πάσα στα αριστερά κι αυτός με τη μία έπιασε το σουτ για να κάνει το 0-2.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο αποφάσισε να κάνει εγκληματική διαχείριση, σα να είχαν κριθεί τα πάντα, χωρίς να υπολογίζει ότι η ομάδα του εξαρτιόταν άμεσα από το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα του ομίλου.

Ο προπονητής της Σελέστε έκατσε πάνω στο 2-0 αποσύροντας τους καλύτερους παίκτες του σα να ήθελε να τους δώσει το standing ovation: Ντε Αρασκαέτα, Σουάρες, Νούνιες! Κι όταν η Νότια Κορέα πήρε προβάδισμα επί της Πορτογαλίας, οι Ουρουγουανοί δεν μπορούσαν να απειλήσουν. Απέμεναν 12-13 λεπτά και δεν δημιούργησαν ούτε φάση απέναντι σε μία ομάδα που είχε αποκλειστεί και κατέληξαν να διαμαρτύρονται περισσότερο για πέναλτι παρά για τα λάθη του Αλόονσο.

ΓΚΑΝΑ (Άντο): Ζιγκί, Σεϊντού, Αμαρτέι, Σαλισού, Ραχμάν, Παρτέι, Σαμέντ (72′ Κιέρε), Κουντους, Αντ. Αγιού (46′ Μπουκαρί), Τζ. Αγιού (46′ Σουλεμανά), Γουίλιαμς (72′ Σεμένιο)

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Αλόνσο): Ροσέτ, Βαρέλα, Χιμένες, Κόατες, Ολιβέρα, Πελίστρι (66′ Ντε Λα Κρους), Βαλβέρδε, Μπεντανκούρ, Αρασκαέτα (80′ Κανόμπιο), Σουάρες (66′ Καβάνι), Νούνιες (80′ Μάξι Γκόμες)

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 8ου ΟΜΙΛΟΥ

  1. Πορτογαλία 7 (6-3)
  2. Νότια Κορέα 4 (4-4)
  3. Ουρουγουάη 4 (2-2)
  4. Γκάνα 3 (5-7)
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς