22.5 C
Athens

Καναδάς – Μαρόκο 1-2: Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη για την παρέα του Ζιγιές (vid)

Το Μαρόκο πέρασε για δεύτερη στην ιστορία του στους «16» του Μουντιάλ, παίρνοντας πανάξια την πρώτη θέση στον 6ο όμιλο

Το Μαρόκο το άξιζε το πήρε και βρίσκεται πανάξια στους «16» του Παγκοσμίου κυπέλλου. Οι Μαροκινοί καθάρισαν την μπουγάδα μέσα σε 23 λεπτά, έπαιξαν λίγο με και με τη φωτιά, αλλά τελικά προκρίθηκαν τερματίζοντας μάλιστα στην πρώτη θέση του ομίλου. Οι Μαροκινοί θα βρεθούν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους στη νοκ άουτ φάση ενός Μουντιάλ, 36 χρόνια μετά το Μεξικό, όταν είχαν αποκλειστεί τότε στους «16» από τη μετέπειτα φιναλίστ Δυτική Γερμανία.

Πριν την έναρξη του παιχνιδιού αρκούσε απλά η ισοπαλία, το Μαρόκο όμως απλοποίησε τα πράγματα και με τέρματα των Ζιγιές και Εν- Νεσιρί πανηγύρισαν τη νίκη με 2-1 επί του Καναδά και μαζί την τεράστια πρόκριση.

Ο Καναδάς μπορεί να βρήκε στον προηγούμενο αγώνα το πρώτο του τέρμα σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά για μία ακόμη διοργάνωση δεν κατάφερε να πάρει τον πολυπόθητο πρώτο του πόντο.

Το Μαρόκο άνοιξε το σκορ μόλις στο 4ο λεπτό, όταν μετά από τεράστιο λάθος του τερματοφύλακα Μπόργιαν, ο Ζιγιές έστειλε τη μπάλα στην κενή εστία και πανηγύρισε έξαλλα για το 1-0.

Το εισιτήριο της πρόκρισης είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα και οι Μαροκινοί έφτασαν πιο κοντά σε αυτό στο 23ολεπτο. Ο Χακίμι έβγαλε εξαιρετική βαθιά μπαλιά στον Εν Νεσίρι, αυτός κατέβασε υποδειγματικά και με ένα δυνατό σουτ έκανε το 2-0 μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

Με το προβάδισμα των δύο τερμάτων και την εικόνα του παιχνιδιού μέχρι εκείνη την ώρα, φαινόταν πως το Μαρόκο θα περάσει ένα εύκολο απόγευμα.

Αυτό τελικά δεν έγινε. Αρχικά ο Καναδάς μείωσε στο 40’ μετά από προσπάθεια του Αντεκούγκμπε και αυτογκόλ του Αγκέρ.

Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, ο Εν Νεσίρι βρήκε δεύτερο προσωπικό τέρμα, αλλά αυτό ακυρώθηκε για οφσάιντ πάνω στον Αγκέρ που ήταν μοιραίος σε μία ακόμη φάση.

Οι Καναδοί μπήκαν στο δεύτερο μέρος σαν να είχαν ελπίδες για την πρόκριση. Πίεσαν ασφυκτικά το Μαρόκο, δημιούργησαν προϋποθέσεις και έχασαν τεράστια διπλή ευκαιρία στο 73’, με την κεφαλιά του Χάτσινσον από κοντά να νικάει τον Μπόνο αλλά να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι, και τον Τζόνστον να παίρνει το ριμπάουντ αλλά να στέλνει τη μπάλα άουτ με νέα κεφαλιά.

Ο Καναδάς συνέχισε να έχει την υπεροχή μέχρι το τέλος, αλλά δεν άλλαξε τίποτα κι έτσι η αφρικανική ομάδα πανηγύρισε μεγάλη νίκη-πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ. Και δεν αποκλείεται να βρει ξανά μπροστά της τους Γερμανούς, όπως και στο Μεξικό το 1986…

ΚΑΝΑΔΑΣ: Μπόργιαν, Τζόνστον, Βιτόρια, Μίλερ, Αντεκούγκμπε (61′ Κονέ), Οσόριο (65′ Λαρέγια), Κέι (60′ Χάτσινσον), Ντέιβις, Μπιουκάναν, Λάριν (60′ Ντέιβιντ), Χόιλετ (76′ Γουόδερσπουν)

ΜΑΡΟΚΟ: Μπόνο, Χακιμί (85′ Τζαμπράν), Αγκέρ, Σαΐς, Μαζραουί, Ουναχί (77′ Ελ Γιαμίκ), Άμραμπατ, Σαμπιρί (65′ Αμαλάχ), Ζιγές (76′ Χαμντάλαχ), Εν Νεσιρί, Μπουφάλ (65′ Αμπουκλάλ)

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 6ου ΟΜΙΛΟΥ
 
Μαρόκο 7 (4-1)
Κροατία 5 (4-1)
Βέλγιο 4 (1-2)
Καναδάς 0 (2-7)
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς