15.9 C
Athens

Ιράν – ΗΠΑ 0-1: Στους «16» με τρομερό γκολ οι Αμερικανοί, χάθηκε απίστευτη ευκαιρία για τους Ασιάτες (vid)

Για 7η φορά στην ιστορία τους οι Αμερικανοί προκρίνονται στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα αναζητήσουν την υπέρβαση απέναντι στην Ολλανδία - Έμειναν με την προσπάθεια οι Ιρανοί

Οι Αμερικανοί δεν ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση στους «16» από τον 1ο όμιλο ωστόσο έδειξαν χαρακτήρα μετά τις ισοπαλίες με Ουαλία και Αγγλία και με μια σπουδαία νίκη (παρθενική κόντρα στους Ασιάτες) απέναντι στο Ιράν (1-0) πανηγύρισαν την πρόκριση στα νοκ άουτ για 7η φορά στην ιστορία τους και πρώτη μετά το 2014 (απουσίαζαν στο Μουντιάλ του 2018).

Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν ένα εκπληκτικό τέρμα του μόνιμου σκόρερ τους για να πάρουν το τρίποντο απέναντι στους φοβισμένους Ιρανούς που η ισοπαλία τους αρκούσε αλλά δεν είχαν τις φάσεις για να πετύχουν κάτι και μοιραία γύρισαν σπίτι τους στην πιο ιστορική ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε για μια πρώτη πρόκριση στους «16».

Οι Ιρανοί έμειναν χωρίς τελική σε όλο το πρώτο ημίχρονο (!) με τις ΗΠΑ να κυκλοφορούν άνετα την μπάλα και να φτάνουν υπό πολύ καλές προϋποθέσεις στην περιοχή. Μια από αυτές αξιοποίησαν κι έφτασαν στο χρυσό γκολ.

Ο ΜακΚένι άνοιξε με καταπληκτική διαγώνια βαθιά μπαλιά στον Ντεστ που έκανε την κίνηση στην πλάτη του Μοχαμάντι και έβγαλε την πάσα για τον Πούλισικ που κινούμενος ως φορ μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα σημειώνοντας το 22ο γκολ του με το εθνόσημο στο 38ο λεπτό.

Η πρώτη τελική των φιλοξενούμενων ήρθε στο 52ο λεπτό με μια κεφαλιά του Γκόντος να περνά άουτ (είχε αντικαταστήσει στο ημίχρονο τον αρνητικό Αζμούν) ενώ ο Πουραλιγκάντζι με μια επίσης κεφαλιά έψαξε το γκολ για τους Ιρανούς οι οποίοι στο δεύτερο μέρος ήταν ελαφρώς καλύτεροι αλλά κλασικές ευκαιρίες δεν είχαν αρκετές.

Οι Αμερικανοί δεν θέλησαν να την… πάθουν όπως κόντρα στην Ουαλία στην πρεμιέρα και παρότι κλείστηκαν πίσω κοίταξαν να προφυλάξουν το 0-1 για να πάρουν την πρόκριση.

ΙΡΑΝ (Κεϊρόζ): Μπεϊραβάντ, Μοχαμάντι (45+2′ λ. τρ. Καρίμι), Πουραλιγκάντζι, Μ. Χοσεϊνί, Ρεζαϊάν, Χατζισαφί (71′ Τζαλαλί), Γκολιζαντέχ (77′ Ανσαριφάρντ), Νουρολαχί (71′ Τοραμπί), Εζατολάχι, Αζμούν (46′ Γκόντος), Ταρεμί

ΗΠΑ (Μπερχάλτερ): Tέρνερ, Ντεστ (82′ Μουρ), Σάρτζεντ (77′ Χ. Ράιτ), Ριμ, Ρόμπινσον, ΜακΚένι (65′ Ακόστα), Άνταμς, Μούσα, Γουεά (82′ Ζίμερμαν), Πούλισικ (46′ λ. τρ. Άαρονσον), Κάρτερ-Βίκερς.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1ου ΟΜΙΛΟΥ

  1. Αγγλία 7 (9-2)
  2. ΗΠΑ 5 (2-1)
  3. Ιράν 3 (4-7)
  4. Ουαλία 1 (1-6)

ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ «16»

Ολλανδία – ΗΠΑ (3/12 – 17:00)

Αγγλία – Σενεγάλη (4/12 – 21:00)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς