17.8 C
Athens

Ο ψευδάργυρος και τα οφέλη του για τους άνδρες

Αν δεν τρώτε οστρακοειδή, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας

Οι περισσότεροι άνδρες συνήθως δεν δίνουν σημασία στο τι τρώνε, ωστόσο αν έδιναν μεγαλύτερη προσοχή θα γνώριζαν πως ορισμένα θρεπτικά συστατικά του ψευδαργύρου βελτιώνουν την υγεία του σπέρματός τους.

Και σα να μην φτάνει αυτό, ωφελούν επίσης την υγεία του προστάτη, καθώς και της καρδιάς.

Επομένως, αν ψάχνετε να βρείτε τι πρέπει να φάτε για να αυξήσετε την κινητικότητα του σπέρματός σας, προτιμήστε μερικά στρείδια, έναν αστακό ή μια χούφτα φιστίκια, για να αυξήσετε την πρόσληψη του ψευδαργύρου σας.

Λίγα πράγματα για τον ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο, το οποίο σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να το κάνει και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του μέσω των τροφίμων ή συμπληρωμάτων. Παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της ενζυμικής δραστηριότητας, που υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, τη λήψη πρωτεϊνών και την επούλωση πληγών. Η συνιστώμενη πρόσληψη για τους άνδρες είναι 11 mg ψευδαργύρου την ημέρα. Τα στρείδια είναι η καλύτερη πηγή, με 74 χιλιοστόγραμμα ανά 90 γρ. Αν δεν τρώτε στρείδια, τότε μπορείτε να καταναλώσετε μοσχάρι, χοιρινό, φιστίκια και φασόλια, για να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές ανάγκες σας.

Βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος

Εκτός από την υποστήριξη των βασικών αναγκών υγείας, ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του σπέρματος. Αν δεν παίρνετε αρκετό ψευδάργυρο στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο για κακή ποιότητα σπέρματος και στειρότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nutrition Research. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, καθώς και ανώμαλη μορφολογία σπέρματος. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο ψευδάργυρος παρέχει προστασία στα κύτταρα σπέρματος από την οξειδωτική βλάβη, βελτιώνοντας τον αριθμό και την ποιότητά τους.

Καλύτερη υγεία του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας πολύ συχνός καρκίνος στους άνδρες που συχνά είναι θανατηφόρος. Ενας φυσιολογικός προστάτης έχει υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου από οποιοδήποτε άλλο μαλακό ιστό στο σώμα. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου από το κανονικό. Επιπλέον, οι άνδρες που παίρνουν περισσότερο ψευδάργυρο στη διατροφή τους, τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του προστάτη. Ως αντιοξειδωτικό, ο ψευδάργυρος μπορεί να προστατεύσει τον προστάτη από βλάβη των κυττάρων.

Κάνει καλό και στην καρδιά

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στους άνδρες που έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο. Ομως, η αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών σε ψευδάργυρο, παρέχουν στην καρδιά σας κάποια προστασία. Η αναπλήρωση των κυτταρικών επιπέδων ψευδαργύρου βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και αποτρέπει την περαιτέρω βλάβη, μετά από μια καρδιακή προσβολή.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς