21 C
Athens

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Με πίεση οι Πράσινοι, τεστ νοοτροπίας για τους Ερυθρόλευκους

Ο Ανδρέας Καταχανάς προσεγγίζει το πρώτο ντέρμπι της σεζόν ανάμεσα στους αιώνιους: η πίεση του Παναθηναϊκού για αποτέλεσμα, το επιθετικό σέρβις του Ολυμπιακού και το side out

Η επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος αφήνει περιθώρια για απώλειες συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο χρονιές. Παρόλα αυτά, η εικόνα που έχει δώσει ως τώρα το φετινό πρωτάθλημα – έστω κι αν βρισκόμαστε σε αυτό το πρώιμο στάδιο στη σεζόν – δείχνει πως η πρώτη θέση ουσιαστικά εξασφαλίζει μια πιο «άνετη» ημιτελική σειρά σε συνδυασμό με το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας.

Ο Ολυμπιακός πάει στο Μαρούσι χωρίς την πίεση την οποία κουβάλαγε την προηγούμενη σεζόν όταν διαρκώς κυνηγούσε και είχε κακές εμφανίσεις ειδικά στα ντέρμπι του πρώτου μισού της σεζόν. Η πίεση δεν υπάρχει όχι μόνο γιατί βρίσκεται στο +7 από τον Παναθηναϊκό αλλά γιατί ως τώρα έχει βγάλει αρκετά εκτός έδρας παιχνίδια με απώλεια μόνο ενός βαθμού και με συνολικά ωραίο βόλεϊ και αρκετό ροτέισον.

Αν μέσα σε όλα αυτά συνυπολογιστεί η απουσία του Γκαρά που προοριζόταν για βασικός λίμπερο, θα διαπιστώσει κανείς πως οι Ερυθρόλευκοι παρά το κουραστικό πρόγραμμα έχουν βγάλει στο τάραφλεξ αρκετά πράγματα από όσα θέλει να δει ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι κι ας υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης.

Από τον άλλη ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη σεζόν με σημαντικές απώλειες όχι μόνο λόγω της απουσίας του Ζήση αλλά και της αστάθειας των ακραίων του και δη του Κόβαρ: ο Ιταλός δεν έχει μπει ακόμα στο κλίμα ειδικά επιθετικά και ως τώρα δεν έχει δείξει πως μπορεί να μπει στα παπούτσια του Πρωτοψάλτη, όχι λόγω ποιότητας αλλά λόγω χαρακτήρα.

Μέσα σε όλα η επιλογή του Κωστόπουλου ως λίμπερο έχει αφήσει τους Πράσινους με -1 ακραίο με αποτέλεσμα ο Κόβαρ κι ο Φράγκος να τραβούν μόνοι τους το κουπί στην καλή και στην κακή τους μέρα.

Η πίεση για τους Πράσινους είναι υψηλή αφού δεν έχουν περιθώριο να βρεθούν στο -7 ή στο -5 με ήττα και δη στην έδρα τους ειδικά από τη στιγμή που στον δεύτερο γύρο τα ντέρμπι θα είναι όλα εκτός. Πέρα από αυτό μετρούν ένα 5-0 σερί απέναντι στον Ολυμπιακό που έχει ξεκινήσει από το ερυθρόλευκο πρωτάθλημα της σεζόν 2020/2021.

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος γνωρίζει πως η παρουσία του κόσμου θα σπρώξει ξανά την ομάδα του όμως θα χρειαστούν περισσότερα από την έδρα: Πετρέας και Ερνάντες είναι οι μόνες σταθερές του Παναθηναϊκού στο σέρβις και σε μπλοκ κι επίθεση, την ώρα που η συνολική υποδοχή παραπαίει.

Η λογική λέει – δεν υπάρχει κι άλλη επιλογή – πως οι Πράσινοι θα πιέσουν Τζιάβρα και Ιντάλγκο στο σέρβις για να χαλάσουν την ερυθρόλευκη υποδοχή και να στείλουν τον Τράβιτσα να πασάρει πίσω από τα τρία μέτρα. Αυτό όμως που θα χρειαστούν περισσότερο είναι το side out απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που είναι ίσως ο πιο επικίνδυνος των τελευταίων ετών στο σέρβις και ειδικά στην καλή του μέρα.

Και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι αριθμοί. Ο Ιντάλγκο μετρά ήδη 18 άσους κι ο Στερν 9 χώρια ασφαλώς η χαλασμένη υποδοχή που προκαλούν. Η εντύπωση που δίνουν οι Ερυθρόλευκοι είναι πως ανεξαρτήτως περιστροφής μπορούν να χτίζουν σερί ή να επιστρέψουν όταν βρίσκονται πίσω: πάντα με την προϋπόθεση πως βρίσκονται σε μια μέρα με σταθερό σέρβις.

 

Κι επειδή ακριβώς κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τον οποιονδήποτε στο σέρβις του Ολυμπιακού, είναι ενδεικτικό πως ο Λινάρδος έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα σερί χωρίς jump speed, απλώς εκτελώντας με φάλτσο.

Ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι σίγουρα θα θέλει να δει τη νοοτροπία των παικτών του αλλά και τη βελτίωσή τους ως τώρα σε συνδυασμό με το πώς θα ανταποκριθούν όταν η μπάλα καίει. Ο Τζιάβρας στο πρώτο του ντέρμπι ως βασικός λίμπερο καλείται να κρατήσει την υποδοχή και να δώσει ηρεμία. Είναι παίκτης με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και σωστή πρώτη μπάλα και φαίνεται ήδη με τα συνεχόμενα παιχνίδια που έχει πάρει. Η νοοτροπία όμως είναι κάτι διαφορετικό και για εκείνον είναι ένα μεγάλο τεστ.

Θεωρείται δεδομένο πως οι Ερυθρόλευκοι θα κυνηγήσουν τη νίκη πιέζοντας ασφυκτικά από το σέρβις ακόμα κι αν χρειαστεί να δώσουν εύκολους πόντους. Το καθαρό μυαλό στην επίθεση σε συνδυασμό με την καλή πρώτη μπάλα θα ξεκαθαρίσει το αν θα φύγουν νικητές και θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στον Παναθηναϊκό.

Οι Πράσινοι δίνουν το μεγαλύτερο τεστ χαρακτήρα και περιθώριο για ήττα δεν έχουν και στο βαθμολογικό και στο ψυχολογικό κομμάτι. Το πώς θα ανταποκριθούν στην πίεση σε ένα must win παιχνίδι θα το δούμε στο τάραφλεξ σε μερικές ώρες.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς