23.5 C
Athens

Βέλγιο – Καναδάς 1-0: Νίκη με το ζόρι για τους Κόκκινους Διαβόλους με την υπογραφή του πιο viral Αφρικανού διαιτητή (vid)

Σε ένα ματς που επικράτησε η πιο τυχερή και όχι η πιο ικανή ομάδα, ο viral Αφρικανός διαιτητής που είχε προκαλέσει σάλο στο Κόπα Άφρικα του 2021 έβαλε το... χεράκι του και στέρησε την ελπίδα από τους εξαιρετικούς Καναδούς, που όμως ακόμη ψάχνουν το πρώτο τους γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ

Μία ενέργεια του Μπατσουαγί στην πρώτη και μοναδική φορά που βρέθηκε κοιμώμενη η άμυνα του Καναδά ήταν αρκετή για τους νωθρούς Βέλγους για να μπουν με το δεξί στον 4ο όμιλο του Μουντιάλ του Κατάρ, απέναντι στον ανώτερο Καναδά που είχε χαμένο πέναλτι, αρκετές κλασσικές ευκαιρίες αλλά και να αντιμετωπίσει το απροσπέλαστο «τείχος» του Τιμπό Κουρτουά και μία διαιτητική τριάδα επιπέδου… Super League!

Ένα διαιτητικό λάθος από αυτά που βλέπουμε συνήθως στο ελληνικό πρωτάθλημα σημειώθηκε στο παιχνίδι του Βελγίου με τον Καναδά στα πλαίσια του 4ου ομίλου του Μουντιάλ, με τους Καναδούς να ζητούν απολύτως δικαιολογημένα δεύτερο πέναλτι σε διάστημα λίγων λεπτών, ωστόσο ο viral Αφρικανός διαιτητής Τζάνι Σικαζούε και ο βοηθός του υπέδειξαν οφσάιντ σε φάση που η μπάλα πηγαίνει στον Καναδό Μπουκάναν από το πόδι του Αζάρ!

Συγκεκριμένα, κι ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Βερτόνγκεν πατάει ξεκάθαρα το πόδι του αντιπάλου του, οι διαιτητική ομάδα (και στο VΑR) αποφάνθηκε να υποδείξει ένα οφσάιντ – φάντασμα, τη στιγμή που η μπάλα πηγαίνει στον Καναδό επιθετικό μετά από επαφή Βέλγου ποδοσφαιριστή.

Τελικώς, ένα καθαρό πέναλτι «βαπτίστηκε» ως οφσάιντ με το VAR να μην αλλάζει την αρχική απόφαση και το Βέλγιο να ανοίγει το σκορ λίγο πριν το φινάλε του ημιχρόνου με τον Μπατσουαγί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αφρικανός διαιτητής του αγώνα, Τζάνι Σικαζούε, από τη Ζάμπια, ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2021 όταν σφύριξε το τέλος του αγώνα Μάλι – Τυνησία στο 85ο λεπτό και στη συνέχεια το ξανάρχισε και σφύριξε στο 89:45, επικαλούμενος θερμοπληξία!

Ο «καθρέπτης» του ματς είχε τον Καναδά σε θέση κυριαρχίας και κατοχής της μπάλας από το πρώτο λεπτό, με τους Βέλγους να ψάχνουν την κόντρα επίθεση και να βασίζουν πολλά στην απίστευτη κλάση του κορυφαίου τερματοφύλακα στον κόσμο, Τιμπό Κουρτουά.

Ο γκολκίπερ της Ρεάλ ήταν αυτός που κράτησε όρθια την ομάδα του στη φάση του 11ου λεπτού, όταν ο Αλφόνσο Ντέιβις της Μπάγερν έστησε την μπάλα στα 11 βήματα, αλλά εισέπραξε το μεγαλοπρεπέστατο «όχι» του Κουρτουά ο οποίος κράτησε το μηδέν.

Στον αντίποδα, στην πρώτη του μεγάλη ευκαιρία μέσα από την περιοχή στο 43′ το Βέλγιο ευτύχησε να βρει δίχτυα με «δράστη» τον Μπατσουαγί, ο οποίος τρύπωσε ανάμεσα σε κεντρικό δίδυμο του Καναδά και εκτέλεσε με το αριστερό γι’ αυτό που ήταν το μοναδικό τέρμα του αγώνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε δραματικά. Το Βέλγιο συνέχισε να μην βάζει ιδέες και τακτική στο παιχνίδι του, είχε μακριά από τον καλό τους εαυτό τα μεγάλα του αστέρια, αλλά κατάφερε με αρκετή δόση τύχης να κρατήσει το υπέρ του προβάδισμα, τη στιγμή που οι μαχητικοί δεν μπορούσαν να νικήσουν τον Κουρτουά και την… απίθανη διαιτητική τριάδα από την Αφρική.

ΒΕΛΓΙΟ – ΚΑΝΑΔΑΣ 1-0

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνγκεν, Νεντόνκερ, Βίτσελ, Καράσκο (46΄ Μενιέ), Καστάνιε, Ντε Μπρόινε, Τίλεμανς (46΄ Ονάνα), Εντέν Αζάρ (62΄ Τροσάρ), Μπατσουαγί (78΄ Οπεντά).

ΚΑΝΑΔΑΣ (Τζον Χέρντμαν): Μπόργιαν, Τζόνστον, Μίλερ, Βιτόρια, Γιουστάκιο (81΄ Μίλαρ), Χόιλετ (58΄ Λάριν), Χάτσινσον (58΄ Κονέ), Λαριέα (74΄ Αντεκούγκμπε), Μπιουκάναν (81΄ Οσόριο), Ντέιβις, Ντέιβιντ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 4ΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Κροατία – Μαρόκο 0-0

Βέλγιο – Καναδάς 1-0 (43′ Μπατσουαγί)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. ΒΕΛΓΙΟ 3
  2. ΚΡΟΑΤΙΑ 1
  3. ΜΑΡΟΚΟ 1
  4. ΚΑΝΑΔΑΣ 0

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς