20.9 C
Athens

Η πίεση της Μακάμπι, τα περιθώρια του Ολυμπιακού και ο παράγων διαιτησία

Η σταθερά που λέγεται Βεζένκοφ, το δίπολο Μπράουν - Μπόλντγουιν των Ισραηλινών, η θεωρητική υπεροχή του Ολυμπιακού στους ψηλούς και ο μοναδικός αστάθμητος παράγοντας στα φετινά ματς των Ερυθρόλευκων στη Euroleague...

Το σημερινό όνομα είναι «Μενόρα Μιβταχίμ Αρένα» ωστόσο η ιστορική έδρα της Μακάμπι θα είναι πάντα γνωστή ως «Γιαντ Ελιάου». Κι αν το όνομα του γηπέδου έχει αλλάξει 2-3 φορές ανάλογα με τις χορηγικές συμφωνίες, το βασικό χαρακτηριστικό του παραμένει αναλλοίωτο: μια από τις πιο καυτές και σκληρές έδρες της Ευρώπης, με απαράμιλλο πάθος για μπάσκετ και άνευ όρων αγάπη για την Ομάδα του Λαού.

Τα ματς του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ την τελευταία δεκαετία εμφάνιζαν συγκλονιστικές ομοιότητες, μέχρι αυτό του περασμένου του Γενάρη. Σε αυτό το διάστημα οι Ερυθρόλευκοι είτε περνούσαν νικηφόρα από την έδρα των Ισραηλινών, είτε έχαναν ακριβώς με έναν πόντο διαφορά.

Η παράδοση αυτή έσπασε στις αρχές του 2022 με το 84-69, σε μια περίοδο ωστόσο που η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα προσπαθούσε να συνέλθει από το… οργανωμένο χτύπημα του κορωνοϊού που την εκτροχίασε αγωνιστικά για περίπου έναν μήνα, αρχής γενομένης από την αναβολή του ματς με την ΤΣΣΚΑ λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος.

Έχοντας ξηλώσει σχεδόν ολόκληρο το ρόστερ της, η Μακάμπι επιχειρεί φέτος μια επανεκκίνηση που ισοδυναμεί με… απογουιλμπεκινοποίηση. Ο Αμερικανός σταρ βρίσκεται πλέον στη Φενέρ του Ιτούδη και η νέα εποχή των Ισραηλινών έχει για μπροστάρηδες τους Λορέντζο Μπράουν και Γουέιντ Μπόλντγουιν, τόσο σε σκοράρισμα όσο και σε δημιουργία.

Οι δυο τους μαζί πετυχαίνουν κατά μέσο όρο σε κάθε ματς 31,5 πόντους και δίνουν 11,4 ασίστ, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό δίπολο που προβληματίζει κάθε άμυνα. Το αποψινό ματς έρχεται σε μια κρισιμότατη συγκυρία για τη Μακάμπι που ενδέχεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της στη διοργάνωση.

Μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα με τις τέσσερις νίκες και την… προβλεπόμενη ήττα στην έδρα της Φενέρ, οι παίκτες του Κάτας βρίσκονται σε κακό φεγγάρι μετρώντας τρία σερί αποτυχημένα αποτελέσματα. Η Μπαρτσελόνα έσπασε την έδρα τους πριν από δυο εβδομάδες και κόντρα στον Ολυμπιακό οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για τέταρτη σερί ήττα.

Πόσο απλό όμως είναι αυτό κόντρα στη μοναδική αήττητη ομάδα της διοργάνωσης μακριά από την έδρα της; Κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει στην εκκίνηση της σεζόν ότι ο Ολυμπιακός θα είχε (πολύ) καλύτερο ρεκόρ εκτός απ’ ό,τι εντός ΣΕΦ, έχοντας μάλιστα περάσει από τρεις πανίσχυρες ισπανικές έδρες. Επειδή όμως κάθε ματς είναι ξεχωριστή ιστορία, τίποτα απ’ όσα έχουν προηγηθεί δεν μετρά στο παιχνίδι που έρχεται.

Η σταθερά που λέγεται Σάσα Βεζένκοφ αποτελεί μια τρομακτική εγγύηση για τους Πειραιώτες, Σλούκας και Γουόκαπ λύνουν και δένουν στα γκαρντ, ενώ ο Λαρεντζάκης είναι ο παράγοντας Χ που σημαδεύει με καθοριστικό τρόπο αρκετές από τις φετινές αναμετρήσεις του Ολυμπιακού. Ειδικά για απόψε όμως, το στοιχείο που ενδέχεται να παίξει καλύτερο ρόλο στην έκβαση του αγώνα είναι η απόδοση των ψηλών. Η τριάδα Φαλ – Μπολομπόι – Μπλακ υπερτερεί κατά κράτος, στα χαρτιά τουλάχιστον και είναι αυτή που πιθανότατα θα κρίνει το αν οι Ερυθρόλευκοι θα κάνουν το ασύλληπτο 5-0 εκτός έδρας, προεκτείνοντας το καλύτερο ξεκίνημα της ευρωπαϊκής ιστορίας τους μακριά από το ΣΕΦ.

Βάσει της εικόνας που έχουν εμφανίσει οι δυο ομάδες στα πρώτα έξι παιχνίδια τους, η τύχη της αναμέτρησης βρίσκεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στα χέρια του Ολυμπιακού. Το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να ελέγξουν οι Πειραιώτες είναι η διαιτησία, η οποία έχει παίξει κομβικό ρόλο στις δυο ήττες και θα μπορούσε να έχει αλλάξει την έκβαση τουλάχιστον δυο αγώνων ακόμη.

Ο Ολυμπιακός φαίνεται να έχει σαφώς μεγαλύτερα περιθώρια από τη Μακάμπι απόψε, γνωρίζοντας πως ακολουθεί η Άλμπα στο ΣΕΦ την Πέμπτη. Κι αν στην πρώτη ανάγνωση αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν εφησυχασμό, ίσως το γεγονός πως η πίεση βρίσκεται στην πλευρά της Μακάμπι αποδειχτεί ευνοϊκό για το ερυθρόλευκο έξπρες που περνάει σαν σίφουνας από κάθε ευρωπαϊκή πόλη. Έστω κι αν το Τελ Αβίβ δεν έχει καμία σχέση με τη γηραιά ήπειρο…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς