14.3 C
Athens

Αισθάνεται άνετα μακριά από το ΣΕΦ και το δείχνει!

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να σκορπάει... τρόμο στην Ευρώπη, παραμένει αήττητος εκτός έδρας και έχει βάλει από νωρίς «πλώρη» για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ

Διαχρονικά, ο Ολυμπιακός αισθάνεται πολύ άνετα και βολικά εκτός έδρας, αλλά το εκκωφαντικό 4/4 μέχρι στιγμής στην Ευρωλίγκα μακριά από το ΣΕΦ έχει ξεχωριστή σημασία. Η επέλαση σε Βαρκελώνη, Mαδρίτη, Βιτόρια και Μόναχο έχει γίνει κόντρα σε δυνατές ομάδες και με ωραίο μπάσκετ στη μεγαλύτερη διάρκεια των αγώνων.

Η ομάδα είναι δεύτερη στην κατάταξη με το εντυπωσιακό 6-2 και «δηλώνει» ξεκάθαρα διεκδικήτρια της διοργάνωσης. Χωρίς να φορτώνουμε με περισσότερο άγχος τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του, ο Ολυμπιακός έχει όλο το «πακέτο» για να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Είναι από τα φαβορί και το δείχνει. Με τον Σάσα Βεζένκοβ να εξελίσσεται στον απόλυτο πρωταγωνιστή της φετινής διοργάνωσης και να καταγράφει το ένα προσωπικό ρεκόρ μετά το άλλο. Πλέον, ο κορυφαίος φόργουορντ της Ευρώπης είναι ο παίκτης με το καλύτερο ranking στην ιστορία του Ολυμπιακού, συγκεντρώνοντας 43 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης (PIR) απέναντι στους Βαυαρούς (20 πόντοι με 2/2 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 10/10 βολές, 13 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα, 8 κερδισμένα φάουλ και κανένα λάθος).

Ο νταμπλούχος Ελλάδας είχε ένα εκπληκτικό πρώτο δεκάλεπτο στο Μόναχο και ήταν «ισοπεδωτικός», καθώς προηγήθηκε με 27-11. Με 8/11 σουτ (5/6 δίποντα, 3/5 τρίποντα) στο 6ο λεπτό και τρομερά ποσοστά στην πρώτη περίοδο (77.8% στα δίποντα με 7/9 και 42.9% τρίποντα με 3/7), με 8 ασίστ, 3 κλεψίματα και μόλις 2 λάθη, έβαλε από νωρίς τις βάσεις για τη νίκη. Το second unit δεν απέδωσε στο δεύτερο δεκάλεπτο (5/8 δίποντα, αλλά μόλις 1/7 τρίποντα) και η Μπάγερν πλησίασε στο -6 με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Από εκεί και πέρα, ο προπονητής των Ερυθρόλευκων «έσφιξε» το rotation έκανε μόλις τρεις αλλαγές σε πρόσωπα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους (με Σλούκα, Λαρεντζάκη και Μπολομπόι να παίζουν από το γκρουπ των παικτών που αγωνίστηκε στο κακό δεύτερο δεκάλεπτο), αποφασίζοντας να εμπιστευτεί τους βασικούς και τους παίκτες που «έχτισαν» τη διαφορά στην πρώτη περίοδο. Σε γενικές γραμμές, η τάξη αποκαταστάθηκε στην τρίτη (κυρίως, με 6/10 δίποντα και 3/3 τρίποντα) και την τέταρτη περίοδο. Η Μπάγερν μπορεί να έβγαλε αντίδραση, αλλά δεν κατάφερε κάτι περισσότερο από το να μειώσει τη διαφορά στους τέσσερις πόντους, σε δύο περιπτώσεις (38-42 στο 22′ και 65-69 στο 36′). Στα κομβικά σημεία, οι βασικοί πυλώνες του Ολυμπιακού (Γουόκαπ, Σλούκας, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Φαλ) έκαναν αυτό που έπρεπε και η ομάδα πανηγύρισε την τέταρτη εκτός έδρας νίκη της σε ισάριθμα ευρωπαϊκά παιχνίδια. «Κλειδί» και η ευστοχία στις βολές, καθώς η ομάδα ήταν συγκεντρωμένη με 21/22 (μόνο ο Φαλ έχασε μία και αυτή στο 5ο λεπτό).

Ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο στη σεζόν και το συναρπαστικό στοιχείο έως τώρα είναι ότι ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης παίζει εξαιρετικό μπάσκετ όταν βρει ρυθμό και στις δύο πλευρές του παρκέ (9 κλεψίματα σε εκτός έδρας ματς δεν είναι και λίγα), χωρίς να έχει φτάσει ούτε κατά διάνοια στην κορύφωση της απόδοσής του. Είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχουν κενά διαστήματα στο παιχνίδι και η σταθερότητα είναι το επόμενο ζητούμενο. Όταν οι Ερυθρόλευκοι κυκλοφορούν την μπάλα και παίζουν γρήγορα και με τη μία, ο αντίπαλος παρασύρεται και τίθεται εκτός αγώνα. Όταν «κολλάει» η μεταβίβαση της μπάλας και παίρνονται βιαστικές αποφάσεις στην επίθεση, υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, στο Μόναχο, η Μπάγερν πήρε 12 επιθετικά ριμπάουντ και μπήκε από το πουθενά στη διεκδίκηση του αγώνα. Είναι απαγορευτικός αριθμός για μία ομάδα που έχει ως στόχο την κορυφή της Ευρώπης.

Όσο για το rotation, σε επίπεδο Ευρωλίγκας, είναι ξεκάθαρο πως ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει συγκεκριμένη λογική με βασικό άξονα για τη δεύτερη πεντάδα να παίρνει χρόνο στο δεύτερο δεκάλεπτο και από εκεί και πέρα ανάλογα με την παρουσία των παικτών να «κερδίζουν» περισσότερα λεπτά στην τρίτη και την τέταρτη περίοδο. Κόντρα στην Μπάγερν, ο Έλληνας τεχνικός σαν να τιμώρησε κάποιους αθλητές που δεν ανταποκρίθηκαν όταν μπήκαν για πρώτη φορά στο ματς, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν πρέπει να ξεχνάμε δύο πράγματα: πρώτον μετράει η νίκη και από τη στιγμή που σημειώθηκε όλα είναι καλά. Και κατά δεύτερον, ο προπονητής έχει δείξει σε αυτήν τη δεύτερη θητεία του στην ομάδα ότι οι βασικοί παίκτες παίζουν πολύ και όσο περνάει ο χρόνος στην Ευρωλίγκα θα παίζουν όλο και περισσότερο. Οπότε, το βασικό rotation αφορά 7-8 παίκτες και οι υπόλοιποι πρέπει να αρπάζουν την ευκαιρία όποτε τούς δίνεται.

ΥΓ: Ένα μεγάλο μπράβο στους Έλληνες Ολυμπιακούς της Γερμανίας για την εκπληκτική παρουσία τους στο γήπεδο. Είναι εντυπωσιακό σε εκτός έδρας παιχνίδι να ακούς αποδοκιμασίες σε βολές και επιθέσεις της γηπεδούχου ομάδας και ανατριχιαστικό να ακούς την ιαχή Ολυμπιακός.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Παναθηναϊκός – Μακάμπι: Ένταση στη φυσούνα και επεισόδιο Λεσόρ με ανθρώπους των Ισραηλινών (vid)

Η ένταση που ξεκίνησε λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του Game 2 μεταφέρθηκε και στον δρόμο προς τα αποδυτήρια, με τον Ματίας Λεσόρ να έχει επεισόδιο με ανθρώπους των Ισραηλινών

Παναθηναϊκός – Μακάμπι 95-79: Ο Σλούκας πήρε το αίμα του πίσω για το τραγικό λάθος στο Game 1

Με ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα ο εντυπωσιακός Κώστας Σλούκας πήρε το αίμα του πίσω για το χοντρό λάθος που κόστισε στον Παναθηναϊκό την ήττα στο Game 1 - Μεγάλη εμφάνιση από τον Ιωάννη Παπαπέτρου για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του στους Πράσινους

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε sold out σε χρόνο ρεκόρ για το ματς με την Άστον Βίλα

Λιγότερες από 4,5 ώρες χρειάστηκε ο κόσμος του Ολυμπιακού για να εξαφανίσει τα εισιτήρια για τον ιστορικό ημιτελικό του Conference League κόντρα στην Άστον Βίλα