22.4 C
Athens

Δώσε και μένα, μπάρμπα

Ήμουνα νιος και γέρασα από τότε που ΕΠΟ και Πολιτεία έδιναν μάχες για τα όρια του περίφημου αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Οι κόκκινες γραμμές που έθετε το ποδόσφαιρο, οδηγούσαν σε καταγγελίες στη Διεθνή Συνομοσπονδία και αυτή με τη σειρά της έστελνε στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση τα περίφημα τελεσίγραφα, απειλώντας με διεθνή απομόνωση.

Από τις κόντρες του Γιώργου Λιάνη με τον Κώστα Τριβέλλα, η FIFA κουνούσε το μαντήλι του ποδοσφαιρικού Grexit. Πάντα βέβαια στο τέλος οι δύο πλευρές τα εύρισκαν και οι ομάδες μας παρέμεναν στους κόλπους της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Οι κατά καιρούς αναταράξεις δυστυχώς δεν προσέφεραν κάτι στο ποδόσφαιρό μας και η μεγάλη ευκαιρία της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 από την εθνική ανδρών, δεν είχε τις προσδοκώμενες θετικές επιπτώσεις. Το αντίθετο. Με γοργούς ρυθμούς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απαξιώθηκε, το δε ελληνικό πρωτάθλημα κινήθηκε σε ρυθμούς αμφισβήτησης και αναξιοπιστίας. Οι χορηγοί που κάποτε συνωστίζονταν στην ποδιά της ΕΠΟ και της Super League εξαφανίστηκαν και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, εξελίχθηκαν ως είδος υπό εξαφάνιση.

Η εθνική μας μοναξιά, καπελώθηκε από τη βοήθεια των ξένων για να λύσουμε τα του οίκου μας και να βγούμε απ’ το σκοτάδι στο φως. Καταντήσαμε να έχουμε γήπεδα με οπαδούς μόνο της γηπεδούχου ομάδας και τελικούς κυπέλλου που φαντάζουν αντί για γιορτές, ως πολεμικές συρράξεις. Η διαιτησία, η αθλητική δικαιοσύνη, μέχρι και η Αστυνομία έπαιξαν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο στο πρωτάθλημα, προσφέροντας ή αφαιρώντας βαθμούς. Φέραμε ξένους αρχιδιαιτητές, αλλοδαπούς διαιτητές, κηδεμόνες από τη FIFA και την UEFA, βάλαμε τακτικούς δικαστές, αλλά αποτελέσματα; Μηδέν. Οι κανόνες δεν μπήκαν και οι Σκουτέρηδες οργίασαν. Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Super League η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος πήγε περίπατο, καθώς η Nova είδε το προϊόν που αγόραζε ν’ απαξιώνεται και τα… λεφτά για πέταμα τελείωσαν.

Οι τηλεοπτικά άστεγες ομάδες δίνουν αγώνα επιβίωσης κι επιχειρούν να μπλοκάρουν το νέο πρωτάθλημα. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, πήρε πρωτοβουλίες πέρα και πάνω από τη δικαιοδοσία του για να σώσει την κατάσταση. Νομικά αυτές εύκολα μπορούν να μπλοκαριστούν. Η περίφημη αναδιάρθρωση φαντάζει αναγκαία, αλλά για να υλοποιηθεί είναι απαραίτητο να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Είμαστε στην ποδοσφαιρική εποχή του… δώσε και μένα μπάρμπα. Αυτής που έχουν ξεχαστεί αυτοδιοίκητα και αναζητούνται σωτήρες απ’ όπου και αν προέρχονται.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς