14.3 C
Athens

Χαμός στην ΕΠΟ με την αναδιάρθρωση

Άνω κάτω τα πρωταθλήματα με τις β΄ ομάδες της Super League

Άνω κάτω κάνουν την επικείμενη αναδιάρθρωση των κατηγοριών τα σχέδια επί… χάρτου της Super League να μπουν στα πρωταθλήματα οι δεύτερες ομάδες των ισχυρών της μεγάλης κατηγορίας.

Την ιδέα αρχικά είχε ρίξει ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων να υπάρχουν β΄ ομάδες στις οποίες θα παίζουν παίκτες που δεν χρησιμοποιούνται στους μεγάλους, με την λογική να μην δίνονται αυτοί δανεικοί. Η Super League την υιοθέτησε, αλλά με την διαμάχη που έχει δημιουργηθεί με την ΕΠΟ στο θέμα της αναδιάρθρωσης, όλα είναι στον αέρα.

Ο Συνεταιρισμός έστειλε πρόταση στην ΕΠΟ ώστε στη νέα Football League την περίοδο 2019-20, να πάρουν μέρος 4 ή 6 από τις β΄ ομάδες της Super League. Αν δηλαδή είχε υλοποιηθεί ο σχεδιασμός στη Football League θα έπαιζαν οι β΄ ομάδες της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού και του Ατρόμητου, ή αν έπαιζαν έξι και των Αστέρα Τρίπολης – Ξάνθης.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Super League τα… γύρισαν. Ο Μάκης Γκαγκάτσης εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί με δεδομένη τη δημιουργία της Super League 2, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές των μεγάλων ΠΑΕ που θα παίζουν στις β΄ ομάδες, θα πρέπει ν’ αγωνίζονται ουσιαστικά στην τρίτη τη τάξη κατηγορία. Αυτή όμως δεν θα είναι επαγγελματική… Επισήμανε λοιπόν ότι αν θα παίξουν στη Football League να έχουν το δικαίωμα ν’ ανέβουν αγωνιστικά στη Super League 2. Αντίθετα αν εξαρχής τοποθετηθούν ως ομάδες με επαγγελματίες παίκτες στη Super League 2, να μην μπορούν να προβιβαστούν.

Για να συμβούν όλα αυτά ωστόσο χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, αλλά και να ξεπεραστούν κάποιες κανονιστικές διατάξεις. Ως εκ τούτου είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να παγώσει για έναν χρόνο η δημιουργία και συμμετοχή των β΄ ομάδων στα πρωταθλήματα.

Η ΕΠΟ μετά το… μπάχαλο που δημιουργήθηκε από τα μπρος πίσω της Super League, της έδωσε διορία μιας εβδομάδας, προκειμένου να φέρει οριστική πρόταση. Αν δεν μπουν στο πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν οι β΄ ομάδες της Super League, τότε στη Football League θα προβλεφθεί η άνοδος τεσσάρων από τους οκτώ δευτεραθλητές της Γ΄ Εθνικής, ώστε να συγκροτηθεί η νέα κατηγορία την περίοδο 2019-20.

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς