19.3 C
Athens

Η Έστερσουντ κινδυνεύει με εξαφάνιση πέντε χρόνια μετά την παραμυθένια παρουσία στην Ευρώπη

Η Έστερσουντ μετράει 26 χρόνια από την ίδρυσή της κι αυτή η εβδομάδα είναι η σημαντικότερη στη σύντομη ιστορία της.

Η ομάδα που είχε προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού με τις εμφανίσεις και τις μεγάλες νίκες της το μακρινό 2015 βρίσκεται ένα βήμα πριν τον γκρεμό όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του συλλόγου, Τομ Πριπ.

Την Κυριακή η Έστερσουντ πέτυχε την παραμονή στη Β’ κατηγορία του σουηδικού ποδοσφαίρου επικρατώντας με 2-0 της Φάλκενμπεργκ στον δεύτερο τελικό παραμονής των πλέι άουτ ωστόσο αν θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται σε αυτή πρέπει εντός μιας εβδομάδας να πληρώσει 1.000.000 ευρώ για να λάβει αδειοδότηση.

«Αν δεν βρούμε τα χρήματα θα υποβάλουμε αίτημα χρεοκοπίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πριπ και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εξελίξεις.

Η σουηδική ομάδα είχε γράψει ιστορία το 2015 όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία με προπονητή τον Γκρέιαμ Πότερ (νυν της Τσέλσι).

Το 2017 κατέκτησε το Κύπελλο και πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa league αποκλείοντας κατά σειρά τη Γαλατάσαραϊ και τον ΠΑΟΚ για να μπει στους ομίλους. Εκεί έχασε μόνο ένα ματς σε έναν όμιλο με Μπιλμπάο, Ζόρια και Χέρτα Βερολίνου και πέρασε στους «32» όπου αποκλείστηκε από την Άρσεναλ.

Το παραμύθι όμως άρχισε σταδιακά να ολοκληρώνεται αφού το 2018 ο Πότερ αποχώρησε μετά από οχτώ χρόνια ενώ το 2021 υποβιβάστηκε μετά από έξι διαδοχικές σεζόν στην πρώτη κατηγορία.

Το αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία θα περιμένουμε μια εβδομάδα για να το διαπιστώσουμε. Από εκείνο το ρόστερ μόνο ο τερματοφύλακας Αλί Κεϊτά έχει ζήσει όλες αυτές τις στιγμές και είχε αποφασίσει να κλείσει την καριέρα του στην Έστερσουντ ανεξαρτήτως του τι θα συνέβαινε.

Για την ιστορία τη φανέλα του σουηδικού συλλόγου είχε φορέσει ο ομογενής κεντρικός αμυντικός και πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς