21.1 C
Athens

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 0-0: Χαμένοι και οι δύο

Σε ένα ματς με κλασικές χαμένες ευκαιρίες και για τις δύο ομάδες (οι περισσότερες για την ΑΕΚ), το τελικό 0-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» βγάζει κερδισμένο τον Παναθηναϊκό, που αύξησε τη διαφορά από τους αντιπάλους του

Ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος 0-0 με την ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για τη 13η αγωνιστική της Super League. Οι δύο ομάδες έχασαν έδαφος για την κατάκτηση του τίτλου. Οι Ερυθρόλευκοι παρέμειναν 3οι και στο -12 από τον Παναθηναϊκό και οι Κιτρινόμαυροι διατηρήθηκαν στη 2η θέση, στο -8 από τους Πράσινους.

Ο πρώτος γύρος του Πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό στους 37 βαθμούς και την 1η θέση. Ακολουθεί η ΑΕΚ με 29, ενώ ο Ολυμπιακός είναι τρίτος με 25 βαθμούς. Όπως γίνεται αντιληπτό, το 0-0 στο φαληρικό γήπεδο δεν ικανοποιεί ούτε τον Ολυμπιακό ούτε την ΑΕΚ, καθώς χάθηκε και άλλο πολύτιμο έδαφος στη μάχη της κορυφής.

Η ΑΕΚ ήταν ανώτερη στο πρώτο ημίχρονο και συνολικά στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, κερδίζοντας το χώρο του κέντρου με το ασφυκτικό πρέσινγκ, το οποίο «μπλόκαρε» τους παίκτες του Μίτσελ, οι οποίοι αρκέστηκαν σε παιχνίδι υπομονής, στηριζόμενοι στην ατομική κλάση ορισμένων ποδοσφαιριστών τους από τη μέση και μπροστά.

Ο Ολυμπιακός δεν πίεσε ψηλά και έδωσε την μπάλα στους φιλοξενούμενους, θέλοντας να κερδίσει κατοχές και να αξιοποιήσει αντεπιθέσεις, αλλά είχε τις ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο για να προηγηθεί. Ωστόσο, η διακοπή λόγω καπνογόνων (μετά το ακυρωθέν γκολ του Χάμες στο 58′) στο 60′ (για περίπου επτά λεπτά) λειτούργησε εναντίον του στο τελευταίο σκέλος του ματς.

Στο 58′, λοιπόν, δεν μέτρησε γκολ του Χάμες Ροντρίγκες για οριακό οφσάιντ του Γιώργου Μασούρα, ενώ στο 60′ ο διαιτητής Νίμπεργκ δεν έδειξε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Νόρντιν Άμραμπατ, ο οποίος στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον προπονητή του. Βέβαια, η δεύτερη κίτρινη κάρτα θα μπορούσε να είχε δοθεί και από 47′, όταν ο Άμραμπατ έριξε αγκωνιά στον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. Η ΑΕΚ είχε υπέρ της το ποσοστό κατοχής μπάλας (40%-60%) και 11 τελικές προσπάθειες έναντι 6 του Ολυμπιακού. Όποτε χρειάστηκε, οι δύο τερματοφύλακες ανταποκρίθηκαν.

Πάντως, οι Πρωταθλητές Ελλάδας έμειναν αήττητοι κόντρα στην ΑΕΚ για 16ο συνεχόμενο παιχνίδι σε Super League και Κύπελλο (11-5-0).

Ο αγώνας

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2. Ο Πασχαλάκης υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Άβιλα, Παπασταθόπουλος, Ντόη και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Ίνμπομ Χουάνγκ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Οι Μπιέλ (δεξιά) και Μασούρας (αριστερά) θεωρητικά ήταν στις δύο πτέρυγες, μεσοεπιθετικά, αλλά δεν είναι καθαρόαιμοι εξτρέμ, οπότε στο 4-4-2 του Ισπανού προπονητή είχαν ουσιαστικά περιφερειακό στην επίθεση, παίζοντας πίσω από τους Χάμες Ροντρίγκες και Μπακαμπού, οι οποίοι αγωνίστηκαν στη γραμμή κρούσης. Ακριβώς η ίδια εντεκάδα είχε αγωνιστεί στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (6/11, 1-1).

Στον πάγκο του Ολυμπιακού βρέθηκαν οι Τζολάκης, Ρέτσος, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Ελ Αραμπί, Βρουσάι, Αγκιμπού Καμαρά, Σαμασέκου, Γκάρι Ροντρίγκες. Ο Μίτσελ είχε συμπεριλάβει αρχικά 23 παίκτες στην αποστολή του αγώνα και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Κρίστινσον, Ανδρούτσο και Μπόουλερ.

Από την πλευρά του, ο Ματίας Αλμέιδα παρέταξε την ΑΕΚ, επίσης, με σύστημα 4-4-2. Την εστία υπερασπίστηκε ο Αθανασιάδης. Ο Ρότα κάλυψε το δεξί άκρο της άμυνας και ο Μοχαμάντι το αριστερό. Οι Βίντα και Μουκουντί ήταν οι δύο στόπερ. Ο Γιόνσον αγωνίστηκε ως καθαρόαιμος αμυντικός μέσος, με τον Πινέδα μπροστά του και τους Άμραμπατ και Γκατσίνοβιτς ως εσωτερικούς χαφ, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Οι Λιβάι Γκαρσία και Αραούχο συνέθεσαν το επιθετικό δίδυμο. Στον πάγκο της ΑΕΚ ήταν οι Στάνκοβιτς, Μήτογλου, Χατζισαφί, Σιντιμπέ, Τζαβέλλας, Φράνσον, Μάνταλος, Γαλανόπουλος και Φαν Βέερτ.

Σε ένα κατάμεστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», οι οπαδοί του Ολυμπιακού δημιούργησαν για μία ακόμα φορά εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Η σέντρα καθυστέρησε για περίπου οκτώ λεπτά λόγω των καπνογόνων προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη ορατότητα. Το ματς είχε ένταση από την αρχή και καλό ρυθμό για τα δεδομένα της κρισιμότητάς του. Στο 8′, ο Γκαρσία σούταρε διαγώνια εντός περιοχής και έδιωξε ο Πασχαλάκης, αλλά ο επιθετικός της ΑΕΚ ήταν εκτεθειμένος και υποδείχθηκε σωστά σε θέση οφσάιντ.

Ένα σουτ του Άμπραμπατ εκτός περιοχής στο 12′, δεν ανησύχησε τον Πασχαλάκη και η μπάλα κατέληξε πολύ άουτ. Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο στο πρώτο τέταρτο. Καμία ομάδα δεν ξεχώριζε. Ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να δίνει χώρο και μπάλα στην αντίπαλο. Οι Ερυθρόλευκοι ήθελαν να κερδίζουν μπάλες και να βγαίνουν γρήγορα στην αντεπίθεση. Ο διαιτητής Νίμπεργκ ήταν κοντά στις φάσεις, αλλά έδειχνε υπερβολικός σε κάποιες περιπτώσεις, σφυρίζοντας συχνά και κάνοντας παρατηρήσεις στους παίκτες για να μην προκαλούν εντάσεις.

Σωκράτης και Πασχαλάκης κράτησαν τον Ολυμπιακό

Στο 16′, η ΑΕΚ έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία. Ο Αραούχο κέρδισε την μπάλα από τον Άβιλα στο κέντρο και ο Γκατσίνοβιτς έβγαλε τον Γκαρσία σε τετ α τετ. Ο επιθετικός των φιλοξενούμενων κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας και πλάσαρε ίσα-ίσα με το αριστερό προ του εξερχόμενου Πασχαλάκη. Η μπάλα δεν είχε δύναμη, αλλά η πορεία της ήταν προς τα δίχτυα και ο Παπασταθόπουλος με καθοριστικό τάκλιν την έδιωξε προλαβαίνοντας τον τεράστιο κίνδυνο για την ομάδα του. Ο Ολυμπιακός βγήκε σε υποσχόμενη αντεπίθεση στο 17′, μετά την εξαιρετική μεταβίβαση του Ίνμπομ, αλλά ο Μασούρας έκανε τη χειρότερη δυνατή επιλογή, δοκιμάζοντας πάσα για τον Μπακαμπού την ώρα που ο Μπιέλ ήταν ελεύθερος και έτοιμος να μπει στην περιοχή.

Η ΑΕΚ απείλησε ξανά στο 19′. Ο Πινέδα τροφοδότησε τον Γκατσίνοβιτς, ο τελευταίος «πάτησε» στον Ρότα, ο οποίος βρέθηκε απέναντι στον Πασχαλάκη από θέση μέσα δεξιά στην περιοχή και σούταρε με το αριστερό υπό την πίεση του Παπασταθόπουλου και ο Έλληνας τερματοφύλακας απομάκρυνε με το δεξί χέρι. Το ματς είχε αποκτήσει εντυπωσιακό ρυθμό και στο 22′ ο Ίνμπομ έβγαλε με εκπληκτική μπαλιά τον Μπακαμπού σε θέση τετ α τετ. Ο Αθανασιάδης απέκρουσε το τετ α τετ, ο πρώτος βοηθός υπέδειξε οφσάιντ, αλλά ο Κονγκολέζος επιθετικός καλυπτόταν. Οπότε, αν έμπαινε το γκολ, θα μετρούσε κανονικά.

Στο 26′, το μακρινό σουτ του Χάμες αποτέλεσε εύκολη λεία για τον Αθανασιάδη. Η ΑΕΚ, πράγματι, είχε ένα «εκρηκτικό» πεντάλεπτο (15′-20′), όμως δεν εκμεταλλεύτηκε τις δύο ευκαιρίες της. Στο 28′, ο Εμβιλά γύρισε αψυχολόγητα την μπάλα προς τα πίσω, ο Γκαρσία κινήθηκε στον κενό χώρο και ο Πασχαλάκης πρόλαβε την τελευταία στιγμή να διώξει την μπάλα μακριά. Οι παίκτες του Μίτσελ δεν είχαν καθαρό μυαλό και έκαναν επιπόλαια λάθη. Δεν υπήρχε ηρεμία στην ομάδα και ο Σωκράτης έτρεχε για όλους στην άμυνα.

Η ΑΕΚ είχε πάρει το κέντρο και τον έλεγχο

Η φιλοξενούμενη είχε τον έλεγχο του αγώνα μετά το 15ο λεπτό και το καλό ξεκίνημα του Ολυμπιακού. Στο 31′, το αριστερό σουτ του Γκαρσία από αριστερά στην περιοχή δεν βρήκε στόχο και η μπάλα κατέληξε ψηλά άουτ. Στο 33′, ο Άμραμπατ ελίχθηκε από δεξιά, μπήκε στην περιοχή και σούταρε με το αριστερό και ο Πασχαλάκης μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Η πρώτη κίτρινη κάρτα του διαιτητή καταγράφηκε στον Αβραάμ Παπαδόπουλο για διαμαρτυρία στον πάγκο…

Στο 37′, η ΑΕΚ απείλησε ξανά, με τον Γκατσίνοβιτς να βγάζει τον Γκαρσία (οι δυο τους έπαιξαν το ένα-δύο μετά την έξοχη ατομική ενέργεια και πάσα του Πινέδα σε αντεπίθεση) ανενόχλητο σε θέση μέσα αριστερά στην περιοχή και τον επιθετικό από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο να σουτάρει άουτ με το αριστερό. Οι Πρωταθλητές περίμεναν πίσω από την μπάλα, έχοντας χάσει τη μάχη της μεσαίας γραμμής. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε (με ένα λεπτό καθυστέρηση) χωρίς σκορ (0-0), με τη φιλοξενούμενη να έχει τρεις ευκαιρίες και τον Ολυμπιακό, ουσιαστικά, καμία. Ο γηπεδούχος είχε ένα κακό πρώτο ημίχρονο και έψαχνε αντίδραση στο δεύτερο, καθώς παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα η ΑΕΚ έδειχνε ανώτερη στο χορτάρι, καθώς με το πολύ καλό πρέσινγκ, που άσκησε, είχε «μπλοκάρει» τους παίκτες του Μίτσελ.

Το γκολ του Χάμες που δεν μέτρησε και η 2η κίτρινη που χάρισε ο διαιτητής στον Άμραμπατ

Χωρίς αλλαγή άρχισε το δεύτερο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, περιμένοντας την αντίπαλο. Στο 47′, ο Άμραμπατ γλίτωσε δεύτερη κίτρινη κάρτα σε αγκωνιά στον Ρέαμπτσιουκ. Στο 49′, ο Μασούρας πίεσε τον Βίντα και κέρδισε την μπάλα από θέση μέσα αριστερά στην περιοχή και σούταρε πέφτοντας με το δεξί, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας. Στο 50′, ο Μουκουντί «πάτησε» τον Μπακαμπού εντός περιοχής, με τον επιθετικό των Πειραιωτών να στέκεται όρθιος και να πασάρει στον Εμβιλά, ο οποίος σούταρε ψηλά άουτ. Επαφή υπήρξε μεταξύ των δύο παικτών. Φάση που σηκώνει κουβέντα για πέναλτι.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν βγάλει περισσότερη διάθεση και αυτοπεποίθηση σε αυτό το διάστημα του αγώνα. Στο 53′, ο Νίμπεργκ «έκλεισε τα μάτια» σε φάουλ-μαρς στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, με τον Αραούχο να τραβάει τον Μπιέλ από τη φανέλα. Στο 58′, ο Ολυμπιακός πέτυχε γκολ, το οποίο μέτρησε σε πρώτη φάση, αλλά ακυρώθηκε μέσω VAR για οφσάιντ. Ο Εμβιλά εκτέλεσε φάουλ κοντά στο κέντρο, ο Μασούρας κοντρόλαρε και πάσαρε παράλληλα από αριστερά και ο Χάμες με αριστερό πλασέ στην κίνηση βρήκε δίχτυα, αλλά ο Έλληνας μεσοεπιθετικός ήταν, οριακά, εκτεθειμένος. Στο 60′, ο Σουηδός διαιτητής δεν έδειξε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Άμραμπατ για το «γκρέμισμα» του Χουάνγκ από πίσω και ο Μαροκινός παρέμεινε στο ματς, όπως και η ΑΕΚ με 11. O Άμπραμπατ, μάλιστα, θα μπορούσε να είχε αντικρίσει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα από το 55′, όταν έριξε αγκωνιά στο πρόσωπο του Χάμες…

Η προσωρινή διακοπή και η απίστευτη διπλή χαμένη ευκαιρία του Ολυμπιακού

Στο 60′, ο Μίτσελ έκανε την πρώτη αλλαγή, με τον Γκάρι Ροντρίγκες να αντικαθιστά τον Μασούρα. Το παιχνίδι διεκόπη για περίπου επτά λεπτά λόγω κακής ορατότητας από τα καπνογόνα. Ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει ρυθμό, έμενε να διαπιστώσουμε αν θα τον επηρέαζε στη συνέχεια.

Στο 68′, ο Γκαρσία βγήκε σε πλάγιο τετ α τετ με τον Πασχαλάκη (μετά το λάθος του Γκάρι και την πάσα του Αραούχο στον κενό χώρο) και σούταρε με το αριστερό εντός περιοχής, για να διώξει σε κόρνερ ο Έλληνας τερματοφύλακας, ο οποίος καθυστέρησε να βγει σε μία ελεγχόμενη φάση για τον ίδιο. Στο 69′, ο Ντόη γύρισε την μπάλα πίσω και ο Πασχαλάκης πρόλαβε τον Πινέδα, την τελευταία στιγμή, διώχνοντας μακριά την μπάλα. Τα σημάδια δεν ήταν καλά για τον Ολυμπιακό μετά τη διακοπή. Η ΑΕΚ αναθάρρησε, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο δεν ήταν απειλητική στο δεύτερο ημίχρονο.

Ροντέο στο τέλος…

Ο Ολυμπιακός έχασε τεράστια διπλή ευκαιρία στο 74′. Ο Ίνμπομ σέντραρε από δεξιά, ο Μπακαμπού (στο δεύτερο δοκάρι) έκανε την κεφαλιά-πάσα και ο Παπασταθόπουλος αστόχησε εξ επαφής, στέλνοντας την μπάλα με το κεφάλι πάνω στον Αθανασιάδη. Ο Γκάρι Ροντρίγκες πήρε το… ριμπάουντ και με σουτ έστειλε την μπάλα πάνω στον Βίντα. Ο Άμραμπατ, αφού γλίτωσε την κόκκινη κάρτα, έδωσε τη θέση του στον Φαν Βέερτ, στο 75′.

Το ματς ήταν πέρα για πέρα ανοιχτό. Στο 82′, ο Μάνταλος αντικατέστησε τον Πινέδα, ενώ διπλή αλλαγή έκανε ο Μίτσελ. Ο Ελ Αραμπί πήρε τη θέση του Μπακαμπού και ο Βρουσάι του Μπιέλ. Ο Βρουσάι σούταρε με το δεξί στο 83′, έξω από τη μεγάλη περιοχή, με την μπάλα να περνάει ψηλά πάνω από την εστία. Ο Ολυμπιακός έπαιζε, πλέον, με δύο καθαρόαιμους εξτρέμ (Γκάρι και Βρουσάι). Στο 86′, ο Γκατσίνοβιτς εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Μουκουντί έπιασε ανενόχλητος την κεφαλιά, αλλά ο Πασχαλάκης μπλόκαρε σταθερά, καθώς η μπάλα πήγε πάνω του. Η ΑΕΚ έχασε νέα ευκαιρία από στατική φάση στο 88′. Πάλι ο Γκατσίνοβιτς εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Φαν Βέερτ έπιασε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Πασχαλάκη.

Στο 89′, ο Μίτσελ ολοκλήρωσε τις αλλαγές του. Ο Φορτούνης πήρε τη θέση του Χάμες και ο Αγκιμπού Καμαρά του Άβιλα, με τον Βρουσάι να μετατοπίζεται σε θέση δεξιού μπακ. Εννέα ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Λίγα… Επτά διήρκεσε μόνο η διακοπή στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 90’+3′, ο Παπασταθόπουλος έπεσε στο έδαφος έπειτα από εναέρια μονομαχία με τον Αθανασιάδη, ο οποίος βρήκε την μπάλα και μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια μετά την εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη από δεξιά.

Ο Παπασταθόπουλος τραυματίστηκε στο 90’+8′, σε μία επιτυχημένη προσπάθειά του για άμυνα (ανέκοψε τον Γκαρσία και υπέστη μυϊκό τραυματισμό), και δεν συνέχισε για τα τελευταία δευτερόλεπτα. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, ο Εμβιλά θα μπορούσε να αποβληθεί με κόκκινη κάρτα για «καρατιά» στον Φαν Βέερτ, αλλά παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα. Στο 90’+12′, η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι του Πασχαλάκη στον Μάνταλο (σε πρώτο χρόνο ο Έλληνας τερματοφύλακας βγήκε νικητής στο τετ α τετ), αλλά ο μεσοεπιθετικός της φιλοξενούμενης ομάδας ήταν σε θέση οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης, ενώ δεν φάνηκε να υπάρχει έτσι και αλλιώς παράβαση. Ο διαιτητής Νίμπεργκ κράτησε παραπάνω χρόνο λόγω των καθυστερήσεων που έγιναν στον εξτρά χρόνο, σφυρίζοντας τη λήξη στο 90’+13′. Ο Ολυμπιακός τελείωσε το ματς με 10 παίκτες και το 0-0 αφήνει ανικανοποίητες και τις δύο ομάδες, καθώς έχασαν και άλλο έδαφος στην κούρσα του τίτλου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – AEK 0-0

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ:

Διαιτητής: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία)
Βοηθοί: Μάχμποντ Μπέιγκλ (Σουηδία), Αντρέας Σόντερκβιστ (Σουηδία)
Τέταρτος: Στέφανος Κουμπαράκης (ΕΠΣ Κυκλάδων)
Διαιτητής VAR: Ματέι Γιουγκ (Σλοβενία)
Διαιτητής AVAR: Μιχαήλ Παπαδάκης (ΕΠΣ Ηρακλείου)

Κίτρινες κάρτες: 79′ Ρέαμπτσιουκ, 90′ Παπασταθόπουλος, 90’+8′ Εμβιλά / 40′ Άμραμπατ, 72′ Μουκουντί, 86′ Αραούχο

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Πασχαλάκης, Άβιλα (89′ Αγκιμπού Καμαρά), Παπασταθόπουλος, Ντόη, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Ίνμπομ Χουάνγκ, Μασούρας (60′ Γκάρι Ροντρίγκες), Μπιέλ (82′ Βρουσάι), Χάμες Ροντρίγκες (89′ Φορτούνης), Μπακαμπού (82′ Ελ Αραμπί).

AEK (Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Μοχαμάντι, Γιόνσον, Πινέδα (82′ Μάνταλος), Άμραμπατ (75′ Φαν Βέερτ), Γκατσίνοβιτς, Γκαρσία, Αραούχο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς