21.4 C
Athens

Λεβαδειακός – Ολυμπιακός 0-1: Νίκη στο χωράφι, αλλά πώς θα τελειώσει αυτό το πρωτάθλημα;

Με τον κόσμο στο πλευρό του, ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του στη Λιβαδειά, αλλά η διαιτησία έστειλε νέο μήνυμα τόσο στο δικό του παιχνίδι όσο και στα ματς των αντιπάλων του

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Λεβαδειακό με 1-0 στη Βοιωτία για τη 12η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Super League. Μπροστά σε περίπου 4.000 οπαδούς του, που δημιούργησαν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, πήραν το πολύτιμο «τρίποντο» σε έναν αγωνιστικό χώρο-«παγίδα» και παρέμειναν στο -10 από την πρώτη θέση, ανεβαίνοντας στους 24 βαθμούς (7-3-2).

O αγώνας ήταν ένας επιθετικός μονόλογος του Ολυμπιακού, που μέτρησε 16 τελικές προσπάθειες και ορισμένες καθαρές φάσεις για να διευρύνει το προβάδισμά του. Ο Λεβαδειακός μπορεί να έφτασε τις 8 τελικές, αλλά κλασική ευκαιρία δεν δημιούργησε, ενώ στο πρώτο ημίχρονο δεν πάτησε καν τη μεγάλη περιοχή του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Οι «νεοφώτιστοι» είχαν δύο-τρεις αξιόλογες προσπάθειες στο δεύτερο μέρος, αλλά μέχρι εκεί…

Ο Θανάσης Ανδρούτσος σημείωσε το γκολ στο 40′, στην τρίτη συμμετοχή του στη σεζόν (και μόλις 2η στο Πρωτάθλημα). Ο Έλληνας μεσοαμυντικός, ο οποίος δείχνει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Μίτσελ, κοντρόλαρε με το στήθος και σκόραρε με δεξί σουτ από θέση βολής, «ξεκλειδώνοντας» το ταμπούρι των γηπεδούχων. Η συγκεκριμένη φάση εξετάστηκε σχολαστικά από τον VAR, Κωνσταντίνο Περράκη, για σχεδόν τέσσερα αγωνιστικά λεπτά χωρίς να συντρέχει ο παραμικρός λόγος αμφισβήτησης. Μάλιστα, ο έλεγχος αφορούσε υποτιθέμενο οφσάιντ στον Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος ήταν πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο μετά το «γκρέμισμα» που δέχθηκε από τον στόπερ Βινίσιους. Αν κάτι υπήρχε, λοιπόν, ήταν πέναλτι.

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας πήρε ένα ακόμα μήνυμα από την «εξυγίανση». Τόσο στον αγώνα του όσο και σε εκείνους του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Στο 18′, η μπάλα φαίνεται να έχει περάσει τη γραμμή της εστίας στην προσπάθεια του Βινίσιους να τη διώξει, οι παίκτες του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκαν, αλλά ο VAR δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει την αμφισβητούμενη φάση. Επτά λεπτά νωρίτερα (11′), το πέναλτι του τερματοφύλακα Ματέι Μάρκοβιτς στον Πεπ Μπιέλ «βαφτίστηκε» επιθετικό φάουλ.

Πραγματικά, η διαιτητική αντιμετώπιση των Ερυθρόλευκων από το «σύστημα» έχει ξεπεράσει το όριο της πρόκλησης. Σε μία Τετάρτη (9/11), μάλιστα, όπου για μία ακόμα φορά τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ΑΕΚ ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από τη διαιτησία στα παιχνίδια τους. Στο Αγρίνιο, το νικητήριο γκολ των φιλοξενούμενων δεν έπρεπε να μετρήσει, καθώς στην αρχή της φάσης οι Τσέριν και Τσόκαϊ έκανε φάουλ στον Κολοβό, ενώ στη Νέα Φιλαδέλφεια η γηπεδούχος ομάδα άνοιξε το σκορ κόντρα στον ΟΦΗ με ένα πέναλτι-εφεύρεση σε «βουτιά» του Άμραμπατ.

Είναι ξεκάθαρο πως δεν προκαλείται μόνο η ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά και οι οπαδοί της, που βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα με αυτά τα οποία βλέπουν να συμβαίνουν στο ταλαίπωρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα «μηνύματα» είναι διαδοχικά και προκύπτει η εύλογη απορία για το πώς θα τελειώσει ομαλά το Πρωτάθλημα, που έχει αλλοιωθεί και δεν παίζεται επί ίσοις όροις.

Ο αγώνας

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς παρέταξε τον Λεβαδειακό με σύστημα 4-4-2. Τερματοφύλακας ήταν ο Μάρκοβιτς. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Τσάπρας, Βινίσιους, Λιάγκας και Μπάχανακ. Οι Νίκας και Χάμοντ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών χαφ. Ο Βρακάς κάλυψε τη δεξιά πλευρά της μεσοεπιθετικής γραμμής και ο Βήχος την αριστερή, με τους Σκβάρκα και Πέτρε ως επιθετικό δίδυμο. Να σημειωθεί πως οι Βοιωτοί είχαν μόλις 6 παίκτες στον πάγκο λόγω μαζεμένων απουσιών (11 συνολικά) για διάφορους λόγους.

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2 και 6 Έλληνες παίκτες στην εντεκάδα. Ο Πασχαλάκης υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ανδρούτσος, Ντόη, Ρέτσος και Βρουσάι. Οι Εμβιλά και Ίνμπομ Χουάνγκ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Οι Μασούρας και Μπιέλ θεωρητικά ήταν στις δύο πτέρυγες, μεσοεπιθετικά, αλλά δεν είναι καθαρόαιμοι εξτρέμ, οπότε στο 4-4-2 του Ισπανού προπονητή είχαν ουσιαστικά περιφερειακό στην επίθεση, παίζοντας πίσω από τους Χάμες Ροντρίγκες και Ελ Αραμπί, οι οποίοι αγωνίστηκαν στη γραμμή κρούσης.

Ερυθρόλευκες φωνές για τη φάση στο 18′

Ο Ολυμπιακός ήταν «καταιγιστικός» στο πρώτο εικοσάλεπτο, όπου είχε μία κλασική ευκαιρία, ένα πέναλτι που δεν καταλογίστηκε και ένα γκολ που δεν μέτρησε! Σε έναν ακόμα αγώνα των Πρωταθλητών Ελλάδας, η διαιτητική ομάδα έκανε όργια, αλλά η κορυφαία ομάδα της χώρας δεν «μάσησε» από μία ακόμα εχθρική διαιτησία. Μόλις στο 8ο λεπτό, ο Μασούρας έβγαλε σε θέση τετ α τετ με τον Μπιέλ, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και σούταρε με το αριστερό, αλλά ο τερματοφύλακας Μάρκοβιτς έδιωξε με το δεξί χέρι σε κόρνερ.

Στο 11′, ο Χάμες σέντραρε από αριστερά, ο Μάρκοβιτς έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του στην έξοδο, ανέτρεψε τον Μπιέλ στα αριστερά της εστίας του, όμως ο διαιτητής Παπαδόπουλος υπέδειξε… επιθετικό φάουλ! Στο 18′, ο ΘΡΥΛΟΣ πέτυχε γκολ, αλλά οι Παπαδόπουλος και Περράκης (VAR) «σφύριξαν» αδιάφορα. Ο Χάμες σέντραρε εκπληκτικά από δεξιά με το αριστερό, ο Μασούρας πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και ο Βινίσιους, στην προσπάθειά του να διώξει προ του Ελ Αραμπί, δεν βρήκε την μπάλα όπως θα ήθελε. Έτσι, ο στόπερ του Λεβαδειακού την έδιωξε μέσα από τη γραμμή, αλλά ο Μακεδόνας διαιτητής και ο δεύτερος βοηθός Βεργέτης δεν είδαν τίποτα. Ούτε η φάση εξετάστηκε από τον VAR…

Ο Ανδρούτσος έδωσε τη λύση

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει τον απόλυτο έλεγχο (το ποσοστό κατοχής μπάλας ήταν συντριπτικά υπέρ του), αλλά δυσκολευόταν να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις. Ο γηπεδούχος ήταν καλά στημένος στον αγωνιστικό χώρο, κάλυπτε τους χώρους και έπαιζε φουλ άμυνα. Στο 38′, ο Μασούρας έφερε την μπάλα μπροστά του και σούταρε με το δεξί, χωρίς να βρει στόχο. Ωστόσο, στο 40′, ο φιλοξενούμενος άνοιξε το σκορ, σε μία φάση όπου ο VAR «ξεψάχνισε» χωρίς λόγο για τέσσερα ολόκληρα λεπτά.

Ο Χάμες σέντραρε από αριστερά, ο Μασούρας έπιασε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και έκανε το παράλληλο γύρισμα. Ο Ελ Αραμπί δεν κατάφερε να μπει στην πορεία της μπάλας, ενώ ανατράπηκε από τον Βινίσιους και υπήρχε πέναλτι που δεν καταλογίστηκε. Η μπάλα στρώθηκε στον Ανδρούτσο, ο οποίος από το ύψος της μικρής περιοχής κοντρόλαρε άψογα με το στήθος και σούταρε με το δεξί, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα. Ο Έλληνας μεσοαμυντικός, με τον πενιχρό χρόνο συμμετοχής στη σεζόν, φίλησε το σήμα στη φανέλα και έτρεξε να πανηγυρίσει μπροστά στους οπαδούς της ομάδας του.

Για κάποιον περίεργο λόγο, ο VAR Περράκης εξέτασε τη φάση σαν να έψαχνε με αγωνία να βρει κάτι για να μην το μετρήσει. Ο διαιτητής Παπαδόπουλος έκανε λόγο για γραμμή (τον έπιασε η κάμερα να μιλάει για οφσάιντ), αλλά ο Ελ Εραμπί ήταν πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο από το μαρκάρισμα αντιπάλου, λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα. Πραγματικά, η διαιτητική ομάδα φάνηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει ένα πεντακάθαρο γκολ.

Μπορούσε μεγαλύτερο σκορ, αλλά πάλι «έπαιξε με τη φωτιά»

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Βέλιτς έκανε δύο αλλαγές με την έναρξη, αλλάζοντας και τη διάταξη της ομάδας του σε 3-4-3, καθώς δεν έμεινε ικανοποιημένος από τους δύο επιθετικούς του. Ο σέντερ φορ Δούμτσιος πήρε τη θέση του Πέτρε και ο εξτρέμ Γιαννιώτας του Σκβάρκα, με τον Μπάχανακ να μετατοπίζεται σε ρόλο τρίτου στόπερ και τον Βήχο να παίζει όλη την πλευρά στα αριστερά.

Πράγματι, οι αλλαγές βοήθησαν τον Λεβαδειακό να απειλήσει και να δημιουργήσει τις πρώτες του τελικές προσπάθειες. Άλλωστε, στο πρώτο ημίχρονο ήταν ακίνδυνος και ο Πασχαλάκης θεατής της αναμέτρησης. Στο 49′ και ύστερα από εκτέλεση φάουλ, ο Τζημόπουλος έκανε ανάποδο πλασέ και ο τερματοφύλακας των Πειραιωτών έδιωξε σε κόρνερ.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε χάσει στιγμή τον έλεγχο του αγώνα και συνέχισε να απειλεί και να χάνει ευκαιρίες. Ωστόσο, το σκορ παρέμεινε ρευστό και τέτοια ματς πρέπει να τα «καθαρίζει» νωρίτερα. Στο 51′, ο Χάμες Ροντρίγκες έκανε εκπληκτική μπαλιά με το αριστερό και τροφοδότησε τον Βρουσάι, ο οποίος μπήκε στην περιοχή από αριστερά και έπιασε την κεφαλιά, για να μπλοκάρει ο Μάρκοβιτς. Οι Βοιωτοί απείλησαν στο 52′ με την κεφαλιά του Δούμτσιου να καταλήγει πάνω από την εστία μετά τη σέντρα του Βήχου από αριστερά. Ωστόσο, η φάση δεν καταγράφεται ως ευκαιρία από τη στιγμή που ο επιθετικός του Λεβαδειακού υποδείχθηκε σωστά σε θέση οφσάιντ.

Στο 54′, ο Μασούρας δέχθηκε την μπαλιά από τον Ελ Αραμπί και έστρωσε την μπάλα με το κεφάλι στον Χάμες, ο οποίος έπιασε ένα εκπληκτικό αριστερό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και ο Ματέι Μάρκοβιτς πραγματοποίησε έξοχη επέμβαση στη δεξιά γωνία του με το ανάποδο χέρι (το αριστερό). Μάλιστα, ο Κολομβιανός κυνηγός έσπευσε να συγχαρεί τον Κροάτη τερματοφύλακα του Λεβαδειακού για την εκπληκτική απόκρουσή του.

Στο 59′, ο Μπιέλ ύστερα από εκπληκτική ατομική ενέργεια («άδειασε» δύο αντιπάλου) έκανε το αριστερό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, όμως η μπάλα κατέληξε ελάχιστα άουτ, περνώντας δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας. Στο 61′, ο Χάμες εκτέλεσε απευθείας φάουλ με το αριστερό, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι των γηπεδούχων, ενώ στο 67′ ο Χουάνγκ «γέμισε» στην αντίπαλη περιοχή, ο Μπακαμπού «έσπασε» την μπάλα με το κεφάλι για τον Μπιέλ, το πλασέ του οποίου όμως μπλόκαρε ο Μάρκοβιτς, καθώς ο Ισπανός μεσοεπιθετικός δεν είχε βάλει δύναμη στην προσπάθειά του.

Στο 72′, ο Βήχος εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Τζημόπουλος έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε άουτ. Η τελευταία καλή στιγμή του αγώνα ήταν στο 82′, όταν ο Χάμες έβγαλε με μακρινή μπαλιά τον Μπακαμπού σε τετ α τετ από θέση μέσα αριστερά, με την μπάλα να πηγαίνει ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Λεβαδειακού, στο δεξί σουτ με το εσωτερικό που επιχείρησε ο Κονγκολέζος επιθετικός. Έγινε και ένα σουτ του Φορτούνη στο 90’+1′ (εντός περιοχής και από θέση μέσα αριστερά) μετά την πάσα του Ίνμπομ σε αντεπίθεση, αλλά δεν ήταν καλό και μπλόκαρε εύκολα ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Ο Ολυμπιακός πήρε την πολύτιμη νίκη και συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο του για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

Γήπεδο: Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς

ΓΚΟΛ: 40′ Ανδρούτσος

Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Βοηθοί: Λάζαρος Δημητριάδης (ΕΠΣ Μακεδονίας), Δημήτριος Βεργέτης (ΕΠΣ Αργολίδας)
Τέταρτος: Κωνσταντίνος Κατοίκος (ΕΠΣ Αθηνών)
Διαιτητής VAR: Κωνσταντίνος Περράκης (ΕΠΣ Αθηνών)
Διαιτητής AVAR: Κωνσταντίνος Ψάρρης (ΕΠΣ Ζακύνθου)

Κίτρινες κάρτες: 63′ Τσάπρας / 48′ Βρουσάι

Λεβαδειακός (Βέλιτς): Μάρκοβιτς, Τσάπρας, Βινίσιους, Λιάγκας (39′ Τζημόπουλος), Μπάχανακ, Νίκας, Χάμοντ (86′ Τσιριγώτης), Βρακάς, Βήχος, Σκβάρκα (46′ Γιαννιώτας), Πέτρε (46′ Δούμτσιος).

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Πασχαλάκης, Ανδρούτσος (76′ Άβιλα), Ντόη, Ρέτσος, Βρουσάι, Εμβιλά, Ίνμπομ Χουάνγκ, Μασούρας (77′ Μπόουλερ), Μπιέλ (83′ Φορτούνης), Χάμες Ροντρίγκες (83′ Σαμασέκου), Ελ Αραμπί (64′ Μπακαμπού).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς