22.5 C
Athens

Το σοκ του διασυρμού στη Νέα Σμύρνη και το κρυφό χαρτί με Δαλακούρα

Ο Ανδρέας Καταχανάς σχολιάζει το έπος του Μίλωνα κόντρα στον κάκιστο Παναθηναϊκό που προσγειώθηκε απότομα και εστιάζει στην αλλαγή του Δαλακούρα που συνέβαλε στην απόδραση του Ολυμπιακού από την Ορεστιάδα σε μια μέτρια βραδιά

Τελικά τι είναι σοκαριστικό; Στον αθλητισμό η λέξη σοκ χρησιμοποιείται με μεγάλη ευκολία όταν ένα αποτέλεσμα είναι απρόσμενο κι έρχεται από το πουθενά όπως αυτό στη Νέα Σμύρνη.

Δεν ήταν έκπληξη η εμφάνιση του Μίλωνα που είναι μια πραγματικά καλή ομάδα, δεν ήταν έκπληξη μια κακή εμφάνιση του Παναθηναϊκού όπως συμβαίνει με όλες τις ομάδες σε όλα τα αθλήματα.

Οι ακραίοι του Παναθηναϊκού βγήκαν νοκ άουτ

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος εμφανίστηκε ενοχλημένος επειδή ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ στο φλας έκανε λόγο για «σοκαριστική» ήττα. Μα, σοκαριστική ήταν και το εξηγούν μερικοί από τους παρακάτω λόγους (παρατίθενται ενδεικτικά).

 

1. Οι 27 επιτυχημένες επιθέσεις των πρωταθλητών σε τρία σετ

2. Οι μόλις 58 πόντοι συγκομιδή εκ των οποίων οι 26 προήλθαν από λάθη του Μίλωνα.

3. Ότι όλο το μπάτζετ του Μίλωνα ισοδυναμεί με τα χρήματα που δόθηκαν στον Κόβαρ ή τον Ερνάντες (και λιγότερο).

4. Η τεράστια διαφορά στους άσους (11-1)

5. Οι 5/18 επιθέσεις των τριών ακραίων του Παναθηναϊκού έναντι 23/40 των δύο του Μίλωνα.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Καμιά ομάδα δεν έχει ισόβιο συμβόλαιο με τη νίκη ή την επιτυχία. Ωστόσο, στον δρόμο που χάραξε ο ίδιος ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι επικοινωνιακά είτε από επίσημα είτε από… ανεπίσημα χείλη, είναι προφανές πως πλέον ο πήχης είναι διαφορετικός. Άρα άλλη θα είναι και η αντιμετώπιση στις ήττες και ειδικά σε διασυρμούς.

Ο Ψάρρας έδεσε κόμπο τους Πράσινους με μαέστρο τον Χερ

Γιατί δεν είναι δυνατόν στην ήττα από τον Μίλωνα να αναφέρει κανείς πως το πρόβλημα ήταν η απουσία του Ζήση. Προφανώς και είναι μεγάλο το κενό αλλά αλίμονο αν χρειάζεται ο Ζήσης για να πάρει πόντους ο Ερνάντες, ο Φράγκος ή ο Κόβαρ και να χτιστεί σερί.

 

Ο Σάκης Ψάρρας φάνηκε πως είχε διαβάσει καλά το παιχνίδι των Πράσινων: είδε τα προβλήματα που είχαν κόντρα στον ΠΑΟΚ και πίεσε πολύ από το σέρβις και με κάθε τρόπο στοχεύοντας είτε τον Γκρουμούσα είτε τον Φράγκο (αλλά και ο Κόβαρ όσο έπαιξε ήταν αρνητικός).

Ο Παναθηναϊκός ήταν τρικυμία στην υποδοχή και ο Γιάκομπσεν έτρεχε πανικόβλητος δεξιά κι αριστερά μέχρι να αντικατασταθεί από τον Γεωργίου.

Δεν θυμάμαι άλλο ματς που ο Ανδρεόπουλος να περνά στο ματς τόσο γρήγορα άλλον ακραίο, άλλο πασαδόρο κι άλλο κεντρικό μπας και αλλάξει η κατάσταση. Ο Μίλωνας μπορεί να είχε περισσότερα χαμένα σέρβις (17-14) αλλά κι αυτά ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε.

Όσο για τον Γιορντάνοφ τι να πεις κανείς πραγματικά. Με τέτοια εμφάνιση έβαλε κάτω ακριβοπληρωμένους διαγώνιους κι από μεγάλα πρωταθλήματα. Να τελειώνει δύσκολες φάσεις και μεγάλα ράλι με περίσσεια αυτοπεποίθηση με 16/23 επιθέσεις συνολικά.

Από αυτόν τον Μίλωνα είναι δύσκολο να βρεις τον MVP αφού όλοι ήταν φανταστικοί: από τον Γιορντάνοφ και τον υπέροχο πασαδόρο Χερ ως τον Θεοδόση και τον Δημητούλη που βραχυκύκλωσαν την πίσω ζώνη του Παναθηναϊκού.

 

Δεν ξέρω αν ο Μίλωνας θα καταφέρει άλλες υπερβάσεις κι αν ναι πόσες θα είναι αυτές. Σίγουρα πάντως είναι ξεκάθαρο πως είναι από τα πιο υγιή σωματεία που είδε το ελληνικό βόλεϊ τα τελευταία χρόνια με έναν προπονητή που στα δικά μου μάτια βρίσκεται στην τριάδα των καλύτερων Ελλήνων τεχνικών.

Ο Δαλακούρας ήταν το κρυφό όπλο του Τζουλιάνι σε μια προβληματική εμφάνιση

Το ελληνικό βόλεϊ δεν χρειάζεται μόνο Μίλωνα όμως, χρειάζεται και την Ορεστιάδα ως πόλη. Είδαμε στο κλειστό «Ν. Σαμαράς» χιλιάδες φίλους του αθλήματος να δημιουργούν μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στο ματς με τον Ολυμπιακό και η ανταμοιβή τους ήταν αυτό το σπουδαίο ματς.

Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν μεγάλη προσπάθεια για ανατροπή αφού είχαν μια μέτρια εικόνα και πρόβλημα στην ψηλή μπάλα, με τον Άθλο να κλείνει καλά στο μπλοκ άμυνα και να τελειώνει δύσκολες φάσεις με τον Ντε Πρα (19/38 επιθέσεις και 9 λάθη σε 5 σετ). Παρεμπιπτόντως ο Αλγκούλ φαίνεται δυνατή περίπτωση κεντρικού.

Η απουσία του Κουμεντάκη δημιούργησε περισσότερα προβλήματα στην πίσω ζώνη του Ολυμπιακού και για να λυθούν αυτά επιστρατεύτηκε ο Δαλακούρας: ο Εβρίτης ακραίος πέρα από τις 7/19 επ. και τους 8 πόντους συνολικά, βελτίωσε την υποδοχή που από το 26% του πρώτου σετ έφτασε ως και το 55% στο τέταρτο παρότι ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες η μπάλα δεν τελείωνε εύκολα.

Ήταν πάντως η αλλαγή που διαφοροποίησε την κατάσταση αφού και με δικό του πόντο οι Ερυθρόλευκοι πήραν δύσκολα το δεύτερο σετ και ισορρόπησαν την κατάσταση στα επόμενα. Κι εδώ η έξυπνη αλλαγή πιστώνεται στον Τζουλιάνι που έριξε στο ματς τον παίκτη του και δεν επέμεινε με την αρχική σύνθεση.

άθλος ολυμπιακός

Ο Στερν επιθετικά ήταν σε κακή βραδιά (13 επιθέσεις και 7 λάθη σε 36 προσπάθειες) και ο Ιντάλγκο (μαζί με τον πολύ καλό Λινάρδο ειδικά στο τάι μπρέικ που έκαιγε η μπάλα) σήκωσε ξανά το βάρος στην επίθεση και για αυτό είναι αυτή τη στιγμή ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος κι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ομάδα του.

Ένας χαμένος βαθμός απέναντι στους νεοφώτιστους δεν είναι καλό νέο, αλλά σίγουρα προκύπτουν και κάποια θετικά στοιχεία ενόψει των επόμενων ταξιδιών, με τον Ολυμπιακό σιγά-σιγά να καλείται να μπει σε τροχιά ντέρμπι που δεν είναι και τόσο μακριά.

Πέρα από τη βελτίωση στην ψηλή μπάλα, ο Ολυμπιακός καλείται να έχει ένα εναλλακτικό πλάνο σε ματς που δεν θα του βγαίνει το σέρβις (γιατί θα υπάρξουν τέτοια ματς όπως κόντρα στον Άθλο που το κέρδισε με πειστική εικόνα στο πέμπτο σετ) και να ανεβάσει το επίπεδο έντασης στο μπλοκ άμυνα.

*Το λιγότερο τραγικό ότι μετά από δύο ντέρμπι στην προηγούμενη αγωνιστική βγαίνει MVP παίκτης από τον Αριστοτέλη Σκύδρας. Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι διαφήμιση του προϊόντος. Για να μη σχολιάσουμε τα στρίμινγκ από τις μεταδόσεις των αγώνων χορηγίας internet explorer και windows ’98. Ήμαρτον…

 

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε sold out σε χρόνο ρεκόρ για το ματς με την Άστον Βίλα

Λιγότερες από 4,5 ώρες χρειάστηκε ο κόσμος του Ολυμπιακού για να εξαφανίσει τα εισιτήρια για τον ιστορικό ημιτελικό του Conference League κόντρα στην Άστον Βίλα

Άγριο χέρι Euroleague σε Αταμάν: Μη ανεκτή συμπεριφορά, έχουν κινηθεί πειθαρχικές διαδικασίες

Με μια πολύ αυστηρή ανακοίνωση, η Euroleague γνωστοποίησε ότι πρακτικές όπως αυτές που ακολούθησε ο Εργκίν Αταμάν μετά το Game 1 με τη Μακάμπι δεν είναι ανεκτές και ότι έχει ήδη κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον του

Μπαρτζώκας: Δεν είμαστε εκδρομικός σύλλογος για να λέμε ότι το ταξίδι είναι πετυχημένο, στόχος το Final Four

Ξεκάθαρος ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η νίκη στο πρώτο παιχνίδι δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν έρθει η πρόκριση στο Final Four