23.2 C
Athens

Tα αντισημιτικά σχόλια του Ίρβινγκ προκάλεσαν την παρέμβαση του FBI και την αποβολή του από τους Νετς!

Πανικός έχει προκληθεί στον χώρο του NBA κι όχι μόνο λόγω των καμωμάτων του Κάιρι Ίρβινγκ, ο οποίος αφού προώθησε ταινία με αντισημιτικά μηνύματα που έφερε την επίσημη αντίδραση του FBI, ζήτησε συγγνώμη σε ένα μαύρο φόντο, όπως προμηνύεται και το μέλλον του στους Νετς

Πανικός έχει προκληθεί στο εσωτερικό του NBA -κι όχι μόνο- εξαιτίας των καμωμάτων του Κάιρι Ίρβινγκ. Ο Αμερικανός αστέρας των Μπρούκλιν Νετς αποφασίστηκε να αποβληθεί για τους επόμενους 5 αγώνες από την ομάδα της Νέας Υόρκης λόγω των όσων έχει προκαλέσει μετά τη διαφήμιση ταινίας με αντισημιτικά μηνύματα, πράξη που προκάλεσε και την παρέμβαση του FBI για «λόγους ασφαλείας της εβραϊκής κοινότητας, υπό τον φόβο ευρείας απειλής».

Μάλιστα και ο κομισάριος της λίγκας Άνταμ Σίλβερ τον επέκρινε δημόσια, για το ότι δεν ζήτησε ειλικρινή συγνώμη και επέλεξε απλά να προχωρήσει σε μία δωρεά μαζί με τους Νετς, ώστε να κατευνάσουν τα πνεύματα κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Όλο αυτό το σύμπλεγμα που δημιούργησε ο ίδιος ο Ίρβινγκ είχε ως αποτέλεσμα το Μπρούκλιν τα ξημερώματα της Παρασκευής (4/11), να αποφασίσει την αποβολή του από την ομάδα με στέρηση μισθού για τουλάχιστον πέντε ματς, μέχρι έμπρακτα να διορθώσει το λάθος που έκανε.

«Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών κάναμε πολλές προσπάθειες για να συνεργαστούμε με τον Καϊρί Ίρβινγκ και να τον βοηθήσουμε να καταλάβει πόσο μεγάλη ζημιά έκανε και σε πόσο κίνδυνο εξέθεσε ανθρώπους με τις λέξεις και με τις πράξεις του, οι οποίες ξεκίνησαν από μία ταινία που περιέχει βαθιά, ενοχλητικά, αντισημιτικά μηνύματα μίσους. Πιστεύαμε ότι το να πάρουμε το μονοπάτι της μόρφωσης σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις κατάσταση ήταν η σωστή επιλογή, πιστεύαμε ότι κάναμε πρόοδο με την κοινή μας δέσμευση για την εξάλειψη του μίσους», αναφέρει το πρώτο κομμάτι της ανακοίνωσης των Νετς.

Και προσθέτει: «Απογοητευθήκαμε σήμερα, όταν του δόθηκε η ευκαιρία σε μία media session, αλλά αρνήθηκε να πει ότι δεν έχει αντισημιτικές πεποιθήσεις και να παραδεχθεί το συγκεκριμένο υλικό μίσους που περιέχει η ταινία. Δεν είναι η πρώτη φορά που είχε την ευκαιρία, όμως απέτυχε ξανά να το ξεκαθαρίσει.

Το να αποτυγχάνεις να αποδοκιμάσεις τον αντισημιτισμό σε μία τέτοια ευκαιρία, είναι βαθύτατα ενοχλητικό και αντιτίθεται στις αξίες του οργανισμού μας. Θεωρούμε ότι δεν έχει θέση στους Μπρούκλιν Νετς. Αποφασίσαμε ότι ο Καϊρί θα τιμωρηθεί χωρίς μισθό μέχρι να ικανοποιήσει μία σειρά διορθωτικών μέτρων που θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς του. Η τιμωρία του δεν θα είναι μικρότερη των πέντε αγώνων».

Ο Ίρβινγκ από τη σειρά του, ανέλαβε έστω και καθυστερημένα την ευθύνη των πράξεων του, ρίχνοντας… μαύρη πέτρα πίσω του.

«Ενώ έκανα έρευνα για το YHWH (σσ. το τετραγράμματο εβραϊκό θεώνυμο), δημοσίευσα ένα ντοκιμαντέρ που περιείχε ορισμένες αντισημιτικές δηλώσεις, ψευδείς αφηγήσεις και γλώσσα που ήταν αναληθή και προσβλητική για την εβραϊκή φυλή και θρησκεία, και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις μου. Είμαι ευγνώμων που έχω μια μεγάλη πλατφόρμα για να μοιράζομαι γνώσεις και θέλω να προχωρήσω μπροστά κάνοντας έναν ανοιχτό διάλογο για να μάθω περισσότερα και να αναπτυχθώ από αυτό.

Προς όλες τις εβραϊκές οικογένειες και κοινότητες που πληγώθηκαν και επηρεάστηκαν από τα όσα είπα, λυπάμαι που σας προκάλεσα πόνο και ζητώ συγγνώμη. Αρχικά αντέδρασα με συναίσθημα για όσους άδικα με χαρακτήρισαν ως αντισημίτη, αντί να επικεντρωθώ στη θεραπευτική διαδικασία των Εβραίων αδελφών μου που πληγώθηκαν από τα γεμάτα μίσος σχόλια που έγιναν στο ντοκιμαντέρ.

Θέλω να διευκρινίσω οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με την θέση μου στον αγώνα κατά του Αντισημιτισμού ζητώντας συγγνώμη για τη δημοσίευση του ντοκιμαντέρ, χωρίς context και χωρίς μια ξεκάθαρη εξήγηση για το με ποια σημεία συμφωνώ ή διαφωνώ. Δεν είχα καμία πρόθεση να δείξω ασέβεια σε οποιαδήποτε εβραϊκή πολιτιστική ιστορία σχετικά με το Ολοκαύτωμα ή να διαιωνίσω οποιοδήποτε μίσος. Μαθαίνω από αυτό το ατυχές γεγονός και ελπίζω να βρούμε κατανόηση μεταξύ μας.

Δεν είμαι διαφορετικός από οποιονδήποτε άνθρωπο. Ψάχνω να βρω την αλήθεια και τη γνώση και γνωρίζω ποιος είμαι», ήταν η τοποθέτησή του που συνοδεύτηκε με μία έντονη μαυρίλα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hélà (@kyrieirving)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς