25.3 C
Athens

Super League: Ο Κλάτενμπεργκ παρουσίασε το πλάνο του για την επαγγελματική διαιτησία

Με ενημέρωσή της η διοργανώτρια αρχή της Super League γνωστοποίησε τα θέματα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του συνεταιρισμού, με κεντρικά θέματα το μοντέλο επαγγελματικής διαιτησίας που παρουσιάστηκε αναλυτικά στα μέλη του Δ.Σ. από τον σύμβουλο διαιτησίας, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο οποίος δείχνει πρόθυμος να προχωρήσει άμεσα το ακόλουθο πλάνο του, παρά την αρνητική στάση της ΠΑΕ ΑΕΚ αλλά και άλλων ΠΑΕ της Λίγκας.

Αναλυτικά οι σχετικές σημειώσεις του Άγγλου πρώην αρχιδιατητή της ΚΕΔ για την ίδρυση εταιρίας που θα σχετίζεται με την εκπαίδευση και τη σωστή καθοδήγηση των διαιτητών:

Ίδρυση εταιρείας που θα είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση / ανάπτυξη / καθοδήγηση όλων των αξιωματούχων αγώνων που δραστηριοποιούνται στη Super League 1 και για τη βελτίωση της ποιότητας αυτών.

• Η Super League 1 θα χρηματοδοτήσει την επαγγελματική διαιτησία όπως ήδη πληρώνει τις αμοιβές των αξιωματούχων αγώνων.

• Η εκπαίδευση, η ανάπτυξη και η καθοδήγηση όλων των διαιτητών του αγώνα καθώς και του VAR θα είναι υπό την επίβλεψη του Διευθύνοντος Συμβούλου Διαιτησίας και μιας ομάδας προπονητών και εκπαιδευτών.

• Ένα ισχυρό και καλά δομημένο σύστημα για τη μέτρηση της απόδοσης των διαιτητών θα αξιολογηθεί και θα καταρτισθεί από μια ομάδα ειδικών πρώην διαιτητών χρησιμοποιώντας πλάνα αγώνα σύμφωνα με τη Σύμβαση Διαιτησίας της UEFA

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ

«Στο παρελθόν, από την προηγούμενη εμπειρία μου… εμείς ως Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αναζητούσαμε χορηγία για τη διαιτησία στη φανέλα των διαιτητών, στον πίνακα αλλαγής και στο σύστημα VAR, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι η ΕΠΟ δεν μπορούσε να βρει χορηγό επειδή η εικόνα της διαιτησίας έχει υποστεί φθορά λόγω καχυποψίας και γενικότερα το προϊόν που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΕΠΣ

Από την πείρα μου, οι ΕΠΣ συμμετέχουν σε θέματα διαιτησίας. Για παράδειγμα, οι πρόεδροι των ΕΠΣ ζητάνε να προωθηθούν οι διαιτητές , όχι με βάση την απόδοση τους .Αυτό που είναι αποδεκτό και κατανοητό είναι οι τοπικές επιτροπές διαιτησίας να υποστηρίζουν τους εκεί τοπικούς διαιτητές και να συνεργάζονται με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας για την προώθηση των διαιτητών και κανένας άλλος.

Ωστόσο, όπως είδαμε τον Ιούλιο του 2022 όταν οι λίστες των διαιτητών δημοσιεύθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από προέδρους των ΕΠΣ. Τότε , ο Πρόεδρος της ΕΠΟ έκανε δήλωση ότι θα λύσει αυτός το θέμα με το που συγκροτηθεί η νέα η Επιτροπή Διαιτησίας .

Πράγματι είδαμε, με τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας που ήταν επίσης μέλος και στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας που αποφάσισε τις λίστες των διαιτητών τον Ιούλιο του 2022 να κάνει τελικά αυτές τις αλλαγές .

Αυτές οι αλλαγές περιλάμβαναν διαιτητές αγώνων που συμφωνήθηκε να προωθήσουν χωρίς αγώνες, δηλαδή χωρίς να έχουν αρχίσει τα αντίστοιχα πρωταθλήματα. Επίσης, αυτές οι προαγωγές διαιτητών δεν έγιναν σύμφωνα με την απόδοση τους και όχι με βάση τον πίνακα κατάταξης που συμπεριλαμβάνει όλα τα κριτήρια αξιολόγησης . Ένα παράδειγμα αυτού ήταν ότι ένας διαιτητής αγώνα που προήχθη ήταν 97ο στον πίνακα κατάταξης.

Θέλω να αναφέρω ένα σαφές παράδειγμα:

Όλα τα ξένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας ήταν υπεύθυνα μόνο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο επιλεγμένα από την UEFA. Η υποεπιτροπή ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αποτελούνταν από ελληνικά μέλη με έδρα τα γραφεία της Ε.Π.Ο.

Στις τροποποιημένες λίστες που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, είδα έναν παρατηρητή που ανέβηκε από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο κατευθείαν στη Super League 1, χωρίς προηγουμένως τα υπεύθυνα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να έχουν συνεργαστεί με τον εν λόγω παρατηρητή και να γνωρίζουν την δουλειά του. Επίσης, αυτή η αναβάθμιση ήταν ενάντια στους κανονισμούς διαιτησίας.

Γίναμε επίσης μάρτυρες όταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας έκανε αλλαγή ορισμού διαιτητή όταν ο Πρόεδρος της ΕΠΟ μετά από συμβούλιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ έκανε προσωπικό τηλεφώνημα στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας για να συζητηθεί αλλαγή ορισμού διαιτητών. Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο ορισμός άλλαξε.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ;;;

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ;;;

ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ;;;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι υπήρξε κάποια επιρροή στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και επομένως είναι σημαντικό η νέα εταιρεία να παρέχει πλήρη ανεξαρτησία και να διασφαλιστεί ότι κανένας φορέας στην Ελλάδα δεν θα έχει επιρροή στην επαγγελματική διαιτησία ούτε η Super League 1 ούτε και η Ομοσπονδία. Η εταιρεία θα παρέχει επίσης σταθερότητα μεταξύ των δύο φορέων».

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς