12 C
Athens

Η νέα συμφωνία ΕΡΤ – ΕΣΑΚΕ προβλέπει την καινοτομία του μπόνους τηλεθέασης

Η χρηματική επιβράβευση σε περίπτωση αύξησης τηλεθέασης δεν αφορά κάποια σειρά μυθοπλασίας ή κάποια εκπομπή, αλλά το πρωτάθλημα της Basket League. Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, που διάρκεσε αρκετές εβδομάδες η ΕΡΤ ήρθε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον ΕΣΑΚΕ για τα δικαιώματα του πρωταθλήματος μπάσκετ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της κυριακάτικης Real News.

Ο σύνδεσμος των ομάδων καλαθοσφαίρισης διεκδικούσε αρχικά σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με το επιχείρημα ότι φέτος το πρωτάθλημα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα φέρει υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης για την ΕΡΤ. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το κόστος των δικαιωμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΡΤ αντιπρότεινε και θέσπισε τη νέα πρακτική. Αν στο τέλος του πρωταθλήματος αποδειχθεί αύξηση στον μέσο όρο τηλεθέασης όλων των αγώνων της Basket League, όπως προβλέπει ο ΕΣΑΚΕ, η ΕΡΤ θα καταβάλει – για πρώτη φορά – μπόνους τηλεθέασης.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των δικαιωμάτων μετάδοσης ο ΕΣΑΚΕ ζητούσε αρχικά 7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος «κλείδωσε» τελικά στα 6,2 εκατ. ευρώ, με προοπτική αύξησης εφόσον επιτευχθεί ο στόχος τηλεθέασης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες το πλαφόν ορίστηκε σε μερίδιο τηλεθέασης 4%.

Με δεδομένο ότι ο περσινός μέσος όρος τηλεθέασης της Basket League ήταν λίγο πάνω από 3%, αν φέτος οι αγώνες ξεπεράσουν στο πρωτάθλημα της Nielsen το 4% στο σύνολο του κοινού, τότε ο ΕΣΑΚΕ θα εισπράξει από την ΕΡΤ το μπόνους τηλεθέασης το οποίο θα μοιραστεί στη συνέχεια αναλογικά στις 12 ομάδες.

Η σύναψη συμφωνιών με ρήτρα τηλεθέασης αποτελεί συνήθη πρακτική για τους ιδιωτικούς σταθμούς που την εφαρμόζουν ως επιπλέον κίνητρο σε συμφωνίες με εταιρείες παραγωγής όπως γίνεται με τον ΣΚΑΙ και την AcunMedya για τα ποσοστά του «Survivor», ενώ εφαρμόζεται και σε συμβόλαια παρουσιαστούν που αυξάνουν την αμοιβή τους αν ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό τηλεθέασης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς