18.2 C
Athens

Μετακίνησε βουνά ο σεισμός 6,7 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – 8 νεκροί από κατολισθήσεις (pics, video)

Επληξε τη νήσο Χοκάιντο • Εκατοντάδες τραυματίες, φόβοι για αγνοούμενους • Προκάλεσε μεγάλες καταστροφές

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί από τον σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη νήσο Χοκάιντο στην Ιαπωνία τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, προκαλώντας κατολισθήσεις και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση στα σπίτια των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων του.

Ενώ ακόμα η Ιαπωνία μετρά τις πληγές της από τον τυφώνα Τζέμπι, μία ακόμα καταστροφή ήρθε να πλήξει τη χώρα. Πλάνα που τραβήχτηκαν από αέρος αποκάλυψαν ότι ο σεισμός προκάλεσε δεκάδες κατολισθήσεις κοντά στην πόλη Ατσούμα, στο νότιο Χοκάιντο, ορισμένες από τις οποίες καταπλάκωσαν σπίτια.

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε την πληροφορία για τα πέντε πρώτα θύματα σε χωριό που σκεπάστηκε από τις κατολισθήσεις, ενώ λίγο ακόμα αύξησε τον απολογισμό που κι αυτός μοιάζει προσωρινός με τόσους ανθρώπους που αγνοούνται στα 8 θύματα.

Εκανε επίσης λόγο για τουλάχιστον 120 τραυματίες.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:08 τοπική ώρα (21:08 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας). Δεν υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει τσουνάμι, σύμφωνα με την ιαπωνική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι το επίκεντρό του βρισκόταν περίπου 68 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαπόρο, της κυριότερης πόλης του νησιού Χοκάιντο.

Μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων, με την ισχυρότερη να είναι 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησε τον κύριο σεισμό, ανέφερε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία και προειδοποίησε τους κατοίκους ότι ίσως σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί τις προσεχείς ημέρες.

Όλο το νησί έχει μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς η Hokkaido Electric Power Co ανακοίνωσε ότι ανέστειλε επειγόντως τη λειτουργία όλων των ηλεκτροπαραγωγικών της σταθμών που λειτουργούν με λιγνίτη και άλλα ορυκτά καύσιμα. Όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο νησί ανεστάλησαν.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος έσπευσε στο γραφείο του πριν από τις 06:00, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση συστήνει ένα κέντρο διοίκησης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής και διάσωσης, καθώς η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να σωθούν ζωές.

Ένας πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στην Τομαριμούρα υπέστη διακοπή της ηλεκτροδότησης, αλλά λειτούργησαν οι γεννήτριες και οι ράβδοι καυσίμων στους αντιδραστήρες του ψύχονται με ασφάλεια, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό ανέφερε πως δεν υπάρξει καμιά ανωμαλία στον σταθμό και καμιά έκλυση ραδιενέργειας. Η λειτουργία του σταθμού είχε ανασταλεί λίγο καιρό μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, το 2011.

Ο σεισμός έπληξε τη Χοκάιντο ενώ ακόμη ο τυφώνας Τζέμπι σάρωνε την Ιαπωνία έχοντας πλέον αφήσει πίσω του 11 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, εκτεταμένες υλικές ζημιές, και το απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο Κανσάι (Οσάκα, δυτικά), που προβλέπεται να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς