15 C
Athens

Champions League: Το φετινό φιάσκο των ισπανικών ομάδων και το «μαύρο κουτί» της Μπαρτσελόνα

Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη και Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφεραν να αμαυρώσουν μία πεντακάθαρη σελίδα του ισπανικού ποδοσφαίρου αποδεικνύοντας με κάθε τρόπο ότι πλέον μόνο η Ρεάλ αποτελεί το πραγματικό φόβητρο της ιβηρικής χερσονήσου

Από την κυριαρχία, στην αφάνεια ένας… λάθος σχεδιασμός δρόμος.

Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη και Μπαρτσελόνα ήπιαν το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού από τη φάση των ομίλων του Champions League και έδειξαν στους υπόλοιπους τι να ΜΗΝ κάνουν μέσα στο καλοκαίρι, για να ΜΗ χαθεί η σπίθα ενός ρόστερ που είναι ικανό για μεγάλα πράγματα αλλά στο χορτάρι δεν βγάζει ούτε τα μισά.

Αυτή είναι η κοινή γραμμή στην οποία ανεπιτυχώς προσπάθησαν να ισορροπήσουν οι τρεις παραπάνω ισπανικές ομάδες, που με τον αποκλεισμό τους αμαύρωσαν μία πεντακάθαρη ποδοσφαιρική σελίδα της χώρας τους, που πάντως κρατά κάτι από το χρώμα της λόγω της «Βασίλισσας» Ρεάλ, που είναι μια ιστορία μόνη της.

Ο χθεσινός αποκλεισμός από την συνέχεια στα νοκ άουτ του Champions League για τρεις ισπανικές ομάδες -Μπαρτσελόνα, Σεβίλη και Ατλέτικο Μαδρίτης- αποτελεί δεδομένα πλέον τη μεγαλύτερη ισπανική αποτυχία στην ιστορία του Champions League και οι λόγοι εντοπίζονται τόσο στον λάθος σχεδιασμό και των τριών μέσα στο καλοκαίρι αλλά και στο γεγονός ότι απέναντί τους βρήκαν σαφώς πιο έτοιμες και σωστά δομημένες ομάδες.

Από τη μία η Ατλέτικο που «κατάφερε» να χάσει το τρένο της πρόκρισης σε όμιλο που έμοιαζε με… παραγγελιά (Μπριζ, Πόρτο, Λεβερκούζεν) και από την άλλη η Μπαρτσελόνα που τρέμει μόνο που ακούει Μπάγερν και πλέον δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια ούτε την… ξεχασμένη (στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) Ίντερ.

Κι επειδή πάντοτε οι αριθμοί και τα γεγονότα δείχνουν όλη την αλήθεια, ας ρίξουμε μία ματιά σε αυτούς, που σύμφωνα με την Διεθνή Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS), εκθέτουν τόσο την ομάδα του Σιμεόνε όσο κι αυτή του Τσάβι.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: ΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΟ ΕUROPA LEAGUE

Η Μπαρτσελόνα αποκλείεται στην (πρώτη) φάση των ομίλων του UCL για 5η φορά.

Για 2η φορά μάλιστα μετά το 1997, πριν παίξει τον 5ο αγώνα της στον όμιλο και για 2η φορά σε δύο συνεχόμενες σεζόν (μετά το 1997 & το 1998).

* Η Μπαρτσελόνα έχασε μόνο 2 εντός έδρας παιχνίδια με διαφορά 3+ γκολ τα πρώτα 27 χρόνια του Champions League. Αυτό έχει συμβεί 4 φορές τα τελευταία 2 χρόνια (0-3 εναντίον Γιουβέντους, 1-4 εναντίον Παρί Σεν Ζερμέν, δύο φορές 0-3 εναντίον Μπάγερν).

* Η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε και στα τελευταία 6 παιχνίδια εναντίον της Μπάγερν, με συνολική διαφορά τερμάτων 4-22.

* Για 3η φορά στην ιστορία του Champions League, η Μπαρτσελόνα δεν έχει κάνει ούτε ένα σουτ προς την εστία σε έναν ολοκληρωμένο αγώνα.

Και οι 3 φορές έγιναν μέσα στους τελευταίους 13 μήνες (έναντι Μπάγερν 0-3 στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, εναντίον Μπενφίκα 0-3 στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 και ξανά εναντίον Μπάγερν 0-3 χθες).

* Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι γνώρισε στα 5 παιχνίδια του για το Champions League με την Μπαρτσελόνα τόσες ήττες (3) όσες και στα τελευταία 43 παιχνίδια Champions Leaguer με την Μπάγερν.

* Ο Λεβαντόφσκι αποκλείεται σε φάση ομίλων Champions League για πρώτη φορά μετά το 2011-12 (που ήταν η πρώτη του συμμετοχή στη διοργάνωση, με την Μπορούσια Ντόρτμουντ). Είχε 10 συνεχόμενες προκρίσεις μετά.

* Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν (Μπάγερν) έγινε ο πρώτος προπονητής που κέρδισε 4 αγώνες με την Μπαρτσελόνα στην ιστορία του Champions League. Ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι ο επόμενος με 3 νίκες.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ: ΟΛΗ Η ΣΕΖΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Για την Ατλέτικο δεν χρειάζεται να επεκταθούμε. Άλλωστε τι μπορούν να πουν οι λέξεις μπροστά στη δύναμη της εικόνας. Τόσα συναισθήματα, τόση πίκρα κι ένα μεγάλο «γιατί», αλλά το ποδόσφαιρο (σχεδόν) πάντα σου δίνει αυτό που δικαιούσαι. Και η φετινή Ατλέτικο, δεν δικαιούταν τίποτα παραπάνω από τον αποκλεισμό. Βέβαια, ήρθε με έναν τρόπο που μπορεί να της στοιχίσει πολλά περισσότερα μέσα στη χρονιά…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς