Αυγενάκης από τη Βουλή: «Τον Ιανουάριο η χρηματοδότηση από το στοίχημα σε όλο τον αθλητισμό»

  ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά

  Ολυμπιακός: Το δεύτερο στάδιο της πίστης

  Το θετικό και το αρνητικό από το φιλικό με τη Σταντάρ Λιέγης και το δεύτερο βήμα που πρέπει να πραγματοποιήσει ο Ολυμπιακός για την ολική επιστροφή του στην κανονικότητα. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

  Ολυμπιακός: Ο Μίτσελ τον έχει κάνει ξανά ομάδα

  Ο Μίτσελ κάνει τον Ολυμπιακό ξανά κανονική ποδοσφαιρική ομάδα, ρίχνοντας το βάρος σε ομοιογένεια, ρόλους και αυτοματισμούς. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

  Ο Μαρσέλο πρέπει να βγάλει τη σεζόν στον Ολυμπιακό

  Μακάρι το μοναδικό πρόβλημα του Ολυμπιακού μέσα στο 2022 να ήταν ότι δεν «βγήκε» η μεταγραφή του Μαρσέλο. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

  Το αχρείαστο «αυτογκόλ» με Άβιλα

  Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τα λάθος μηνύματα που στέλνει η απόφαση αποπομπής του Άβιλα από το έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού

  Ο Ολυμπιακός έχασε τα σέρβις, ο Παναθηναϊκός γύρισε τον διακόπτη

  Ο Ολυμπιακός έκανε δώρο ένα σετ από τα 26 χαμένα σέρβις του, έγινε μονοδιάστατος και ξέμεινε από λύσεις ειδικά όταν πιέστηκε από τον Παναθηναϊκό που ανέβηκε με τον Κόβαρ - Γράφει ο Ανδρέας Καταχανάς

  Ο άξιος αρχηγός Παπανικολάου και η διαφορά του Κάνααν με τους Πίτερς – Μπολομπόι

  Κανένα ματς στην Ευρωλίγκα δεν το έχεις πάρει πριν το παίξεις και ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του. Ο αρχηγός με τα όλα του, Κώστας Παπανικολάου, το μήνυμα στον Κάνααν και η διαφορετική περίπτωση του Αμερικανού σούτινγκ γκαρντ με αυτές των Πίτερς και Μπολομπόι. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

  Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι η νέα χρηματοδότηση στο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού από την φορολογία των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική Ερώτηση για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής.

  «Μην υποβαθμίζετε την πηγή της χρηματοδότησης των αθλητικών μας φορέων από τη φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος, παρουσιάζοντάς την ως αμφίβολη να καταβληθεί ξανά.

  Πρόκειται για μια τεράστια ανάσα για τη βάση της αθλητικής μας οικογένειας και τις εθνικές μας ομάδες, που μας κάνουν περήφανους με τις επιδόσεις τους!

  Δεν μπορείτε να υποβαθμίζετε μια τεράστια οικονομική ενίσχυση της τάξης των 62.000.000 € που έχουν ήδη δοθεί! Πότε είδατε να λαμβάνει ο ελληνικός αθλητισμός στο σύνολό του τέτοιο επιπλέον ποσό;

  Και σε ό,τι αφορά την καθιέρωσή του, το μέτρο είναι μόνιμου και διαρκούς χαρακτήρα και η νέα χρηματοδότηση προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο, εμπροσθοβαρώς για τα έσοδα που θα εισπραχθούν το 2023!

  Το ίδιο έχει επισημάνει άλλωστε και ο καλός συνάδελφος Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με ανακοίνωσή του στις 4 Αυγούστου του 2022» τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

  Ο Υφυπουργός Αθλητισμού πρόσθεσε ότι οι ετήσιες τακτικές επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών βασίζονται πλέον, από το 2020, στο απολύτως αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης «Χίλων», το οποίο είναι απολύτως αποδεκτό από όλες τις Ομοσπονδίες και υπενθύμισε ότι για το τρέχον έτος η οικονομική ενίσχυση, αποκλειστικά και μόνο των 53 αθλητικών μας Ομοσπονδιών, ανέρχεται σε 23.813.143 € και είναι αυξημένη κατά 37,25% σε σχέση με το 2021, καθώς τους διατίθενται επιπλέον 6.462.943 € .

  Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη:

  «Χαίρομαι που μου τέθηκε η ερώτηση αναφορικά με τις επιχορηγήσεις των αθλητικών μας Ομοσπονδιών και εν προκειμένω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής.

  Είναι μια εξαιρετική αφορμή να δούμε με συντομία και νηφαλιότητα, τι έχει πετύχει η Κυβέρνησή μας για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών μας Ομοσπονδιών απέναντι σε αντίξοες συνθήκες για τη χώρα.

  Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι η επιχορήγηση των αθλητικών μας Ομοσπονδιών, βασίζεται πλέον σε ένα σύστημα, που η δική μας Κυβέρνηση επινόησε, τόλμησε να το εφαρμόσει και πλέον έχει καθιερωθεί στο αθλητικό μας οικοσύστημα.

  Η ύπαρξη του «Χίλωνα», δηλαδή ενός συστήματος αξιολόγησης με μετρήσιμους δείκτες για τις αθλητικές Ομοσπονδίες είναι κάτι που ακουγόταν συχνά πυκνά τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, ποτέ δεν είχε γίνει, αν και υπήρξαν κάποιες προσπάθειες, οι οποίες έμειναν ημιτελείς.

  Εμείς το καταφέραμε. Ναι, η αρχική του εφαρμογή είχε τις ατέλειές της και έτσι συμβαίνει σε καθετί καινοτόμο. Δουλέψαμε όμως, σε συνεργασία με όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες, επεξεργαστήκαμε τις προτάσεις τους και βελτιώσαμε τους δείκτες, ώστε να ανταποκρίνονται πιστά στην επικρατούσα κατάσταση. Και λάβαμε τα εύσημα από αυτές για τη συνέπεια λόγων και έργων.

  Με βάση τον «Χίλωνα» έγινε και η επιχορήγηση για το 2022 σε δύο δόσεις. Βασίστηκε στα στοιχεία που κατέθεσε η Ομοσπονδία και παραμετροποιήθηκαν βάσει των δεικτών αξιολόγησης.

  Οι επιχορηγήσεις δεν είναι κάθε χρόνο σταθερές κι ούτε επιδιώκουμε να είναι με τον «Χίλωνα». Είναι μονόδρομος αν θέλουμε να πετύχουμε επιτέλους συνθήκες διαφάνειας, σε ένα ζήτημα μέχρι πρότινος πολύ σκοτεινό.

  Να θυμηθούμε πάλι με τι κριτήρια δίνονταν οι επιχορηγήσεις πριν το 2020 στους προέδρους των Ομοσπονδιών; Ότι μοιράζονταν τα χρήματα, με βάση το ποιος παράγοντας ήταν περισσότερο συμπαθής στο Υφυπουργείο; Ότι Ομοσπονδίες, ιδιαίτερα λιγότερο προβεβλημένων αθλημάτων έμεναν στο περιθώριο;

  Αυτές οι νοσηρές πρακτικές τελείωσαν με τον «Χίλωνα» και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας!

  Το 31ο Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Συνέδριο Επιχειρησιακής Έρευνας μάς είχε επικροτήσει ως παράδειγμα καλής πρακτικής ενός δημοσίου φορέα, που αξιοποιεί επιστημονικές μεθόδους αξιολόγησης για το έργο του.

  Ο «Χίλων» ήρθε για να μείνει! Δεν επιτρέπεται να μπαίνουν «σκιές» στην εφαρμογή του για μικροκομματικά συμφέροντα!

  Η οικονομική ενίσχυση, αποκλειστικά και μόνο των 53 αθλητικών μας Ομοσπονδιών για το 2022, ανέρχεται σε 23.813.143 € και είναι αυξημένη κατά 37,25%σε σχέση με το 2021, καθώς τους διατίθενται επιπλέον 6.462.943 € .

  Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, κατατάσσεται 6η στη σειρά χρηματοδότησης των αθλητικών Ομοσπονδιών, λαμβάνοντας συνολικά το ποσό του 1.131.302 € έναντι των 900.000 € , που είχε λάβει το 2021.
  Δηλαδή, εισπράττει επιπλέον κατά 19,08%, σε σχέση με την περσινή σεζόν.

  Μην υποβαθμίζετε την πηγή της χρηματοδότησης των αθλητικών μας φορέων από τη φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος, παρουσιάζοντάς την ως αμφίβολη να καταβληθεί ξανά.

  Πρόκειται για μια τεράστια ανάσα για τη βάση της αθλητικής μας οικογένειας και τις εθνικές μας ομάδες, που μας κάνουν περήφανους με τις επιδόσεις τους!

  Δεν μπορείτε να υποβαθμίζετε μια τεράστια οικονομική ενίσχυση της τάξης των 62.000.000 € που έχουν ήδη δοθεί! Πότε είδατε να λαμβάνει ο ελληνικός αθλητισμός στο σύνολό του τέτοιο επιπλέον ποσό;

  Και σε ό,τι αφορά την καθιέρωσή του, το μέτρο είναι μόνιμου και διαρκούς χαρακτήρα και η νέα χρηματοδότηση προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο, εμπροσθοβαρώς για τα έσοδα που θα εισπραχθούν το 2023!

  Το ίδιο έχει επισημάνει άλλωστε και ο καλός συνάδελφος Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με ανακοίνωσή του στις 4 Αυγούστου του 2022.

  Το μέτρο το επαίνεσαν οι ίδιες οι αθλητικές μας Ομοσπονδίες αναγνωρίζοντας την αξία του με κοινή ανακοίνωση. Ανάμεσα σε αυτές, την συνυπογράφει και η ίδια η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία:

  «Οι αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας χαιρετίζουν θερμά και εκφράζουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού και συνολικά την Κυβέρνηση για την υλοποίηση, με συνέπεια, του εξαιρετικά σημαντικού προγράμματος οικονομικής στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού στο σύνολό του… ευρισκόμενοι σε περίοδο, κατά την οποία οι Εθνικές ομάδες προετοιμάζονται για σημαντικές διοργανώσεις, οι Ομοσπονδίες νιώθουν την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας και μπορούν να παρέχουν στους αθλητές τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προετοιμασίας προς την εκπλήρωση των υψηλών αγωνιστικών στόχων.

  Σε εποχές με σημαντικές ιδιαιτερότητες για τη χώρα αλλά και όλο τον κόσμο, το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Κυβέρνηση αποδεικνύουν την έμφαση που δίνουν στον αθλητισμό και τους ευχαριστούμε»!