27.9 C
Athens

Αυγενάκης: Υπερήφανοι για τις πρώτες Εθνικές Παράκτιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις

«Είμαστε υπερήφανοι για το “Karteros Beach Sports Center”, τις πρώτες Εθνικές Παράκτιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις στην Ελλάδα». Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που υπέβαλαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στην πολυσέλιδη γραπτή απάντηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού, αφού επισημαίνει ότι κανείς εκ των ερωτώντων βουλευτών δεν έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις, καταθέτει όλα τα σχετικά έγγραφα, τις άδειες και τις δαπάνες για την τάχιστη -μέσα σε ελάχιστους μήνες- κατασκευή του «Karteros Beach Sport Center», αναλύει το όραμα της δημιουργίας του, την αναγκαιότητα και χρησιμότητά του και παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για την άμεση και αδιάκοπη χρήση του -από τις 13/06/2022 έως και σήμερα- με:

* τη διεξαγωγή Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων και πλήθους διαφορετικών διοργανώσεων, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, για τα αθλήματα άμμου και παραλίας,
* τη διαρκή αξιοποίησή τους, ως έδρα των Εθνικών μας Ομάδων Beach Volley και Beach Handball, καθώς και των τοπικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στα αθλήματα άμμου,
* την καθημερινή επισκεψιμότητά τους από την τοπική κοινωνία, η οποία γνωρίζει και μυείται στην κουλτούρα αυτών των αθλημάτων και στα οφέλη του αθλητικού τουρισμού, εν όψει και της σπουδαίας διοργάνωσης των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Καταφέραμε να μπει τάξη στην ευρύτερη περιοχή, να υπάρξουν κανόνες και ασφάλεια. Καταφέραμε να αξιοποιούμε μια ολόκληρη περιοχή και να αποδοθεί και πάλι στην κοινωνία ολόκληρη η έκταση του Καρτερού» επισημαίνει ο κ. Αυγενάκης, αναφερόμενος στην πρώτη αξιοποίηση έκτασης του Δημοσίου στον Νομό Ηρακλείου, από εκείνες που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ και ήταν παραμελημένη με εκατοντάδες καταπατητές, η οποία μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο και ασφαλή αθλητικό χώρο, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού απαριθμεί τις δεκάδες διοργανώσεις που έχουν ήδη διεξαχθεί, με περίπου 5.000 αθλήτριες και αθλητές να συμμετέχουν από 150 εθνικές αποστολές από όλο τον κόσμο, την παρουσία πολλών Ολυμπιονικών και πρωταθλητών, καθώς και τους χιλιάδες επισκέπτες-θεατές στις εγκαταστάσεις, αναδεικνύοντας και το θέμα του αθλητικού τουρισμού και τα οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης παραθέτει τις συγχαρητήριες δηλώσεις από αθλητικούς παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χάντμπολ, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Πετοσφαίρισης και Χειροσφαίρισης, ο Βραζιλιάνος ομοσπονδιακός προπονητής Beach Volley και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Μεσογειακών Αγώνων, που πρόσφατα επιθεώρησαν την πρόοδο των εργασιών εν όψει των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» και την βρήκαν εξαιρετική.

Σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και την «παρεμπόδισή» της, για την οποία γίνεται λόγος στην Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αυγενάκης τονίζει ότι το σύνολο των εγκαταστάσεων είναι προσβάσιμο με τις απαιτούμενες ράμπες, διαγράμμιση, μπάνια, ειδικές θέσεις πάρκινγκ, κ.λπ. Πληροί όλες τις προδιαγραφές των Διεθνών και Εθνικών Κανονισμών για την προσβασιμότητα.

Επισημαίνει μάλιστα ότι, σε συνεργασία με την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΔΠΕ) και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν και αγώνες Παραολυμπιακών αθλημάτων για πρώτη φορά στους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες «Ηράκλειο 2023».

Και καταλήγει στην απάντησή του ο υφυπουργός Αθλητισμού:

«Είναι εμφανής, από το πνεύμα της ερώτησής σας, η προσπάθεια μηδενισμού ενός πολύ σημαντικού έργου. Κι εδώ προκύπτουν εύλογα ερωτήματα από ολόκληρη την αθλητική κοινότητα που αγωνίσθηκε ή επισκέφθηκε τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του “Karteros Beach Sports Center”, αλλά και από την κοινωνία της Κρήτης και ιδιαίτερα τους πολίτες του Ηρακλείου:

– Είστε υπέρ ή κατά της περαιτέρω ανάπτυξης του αθλητισμού στον τόπο μας;
– Είστε υπέρ ή κατά της διοργάνωσης διεθνών και εγχώριων αθλητικών διοργανώσεων;
– Είστε υπέρ ή κατά της κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων και της περαιτέρω ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού;
– Είστε υπέρ ή κατά της αξιοποίησης εκτάσεων του Δημοσίου;
– Είστε υπέρ ή κατά της απομάκρυνσης καταπατητών από τις εκτάσεις του Δημοσίου;
– Είστε υπέρ ή κατά της απόδοσης των δημόσιων εκτάσεων για χρήση από την αθλητική κοινωνία και το σύνολο της κοινωνίας;

Εμείς κινηθήκαμε άμεσα, προκειμένου να είμαστε συνεπείς στους διεθνείς μας εταίρους και να ανταποκριθούμε άψογα στις απαιτήσεις των διοργανώσεων που είχαμε αναλάβει. Όλες μας οι ενέργειες χαρακτηρίζονται από απόλυτη διαφάνεια. Η πόλη του Ηρακλείου απέκτησε ξανά μια παραλία την οποία δεν είχε ουσιαστικά. Δώσαμε πνοή σε μια περιοχή, που είχε την εικόνα της απόλυτης παρακμής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αυγενάκης παρέθεσε και σχετική συνέντευξη Τύπου για τα ΜΜΕ του Ηρακλείου, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, των ομοσπονδιών κολύμβησης, βόλεϊ, χάντμπολ, γυμναστικής, καράτε, των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, η Οργανωτική Επιτροπή των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023», καθώς και τα ΔΣ ΕΑΚ Ηρακλείου και ΕΑΚ Χανίων. Ανακοίνωσε, δε, ο υφυπουργός Αθλητισμού την έναρξη της β΄ φάσης έργων στο “Κarteros Beach Sports Center”, για τη δημιουργία χώρων κι άλλων αθλημάτων, καθώς και την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα για τις ανάγκες των ομάδων ποδοσφαίρου γυναικών και όσων ποδοσφαιρικών σωματείων είναι «άστεγα».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς