24.6 C
Athens

Το ευχαριστήριο μήνυμα της Μπρίτνεϊ Γκράινερ στον κόσμο από τη φυλακή στη Ρωσία

Η Αμερικανίδα σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, της οποίας η έφεση κατά της ποινής φυλάκισης στη Ρωσία πρόκειται να εκδικαστεί την επόμενη εβδομάδα, έστειλε σήμερα (18/10) ένα ευχαριστήριο μήνυμα στους υποστηρικτές της, ανήμερα των 32ων γενεθλίων της.

Η δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Μόσχας με φυσίγγια ατμίσματος που περιείχαν λάδι κάνναβης στις αποσκευές της και καταδικάστηκε στις 4 Αυγούστου σε εννέα χρόνια φυλάκισης σε σωφρονιστικό ίδρυμα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Η έφεσή της θα εκδικαστεί την ερχόμενη Τρίτη.

«Όλη η υποστήριξη και η αγάπη σίγουρα με βοηθούν», ήταν το μήνυμα της Γκρίνερ μέσω των δικηγόρων της, Μαρία Μπλαγκοβολίνα και Αλεξάντερ Μπόικοφ, οι οποίοι πέρασαν αρκετές ώρες μαζί της στη Μόσχας όπου κρατείται.

Η Γκρίνερ ομολόγησε την ενοχή της στη δίκη της, αλλά είπε ότι είχε προβεί σε ένα «λάθος» και δεν είχε σκοπό να παραβεί το νόμο. Η κάνναβη είναι παράνομη στη Ρωσία τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

«Σήμερα είναι φυσικά μια δύσκολη μέρα για την Μπρίτνεϊ», είπε η Μπλαγκοβολίνα, η οποία εκπροσωπεί την Γκρίνερ στο δικαστήριο.

«Όχι μόνο περνάει τα γενέθλιά της στη φυλακή μακριά από την οικογένειά της, τους συμπαίκτες και τους φίλους της, αλλά είναι πολύ πιεσμένη εν αναμονή της ακρόασης της έφεσης στις 25 Οκτωβρίου».

Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι η Γκρίνερ κρατείται άδικα και προσφέρθηκε να την ανταλλάξει με τον Βίκτορ Μπουτ, έναν Ρώσο έμπορο όπλων που εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Μόσχα έχει επίσης τονίσει ότι είναι ανοιχτή σε ανταλλαγή κρατουμένων.

Από την πλευρά του, ο Μπιλ Ρίτσαρντσον, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος ταξίδεψε στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο, είχε αναφέρει ότι πιστεύει ότι η Γκρίνερ και ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν, θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το τέλος του έτους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς