22.6 C
Athens

Ο Σάκης Ψάρρας στον ΑΘΛΟ: «Θέλω να δείξω ότι υπάρχουν Έλληνες παίκτες, έχει όραμα ο Μίλωνας»

Ο Σάκης Ψάρρας κάνει στο athlosnews.gr τα αποκαλυπτήρια του φετινού Μίλωνα: η απόκτηση έμπειρων παικτών, η σταθερή επένδυση σε ταλέντα και οι σκέψεις του για όσα απαραιτήτως πρέπει να γίνουν για να αναβαθμιστεί το ελληνικό βόλεϊ

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα που θα καθίσεις μαζί του, σου μεταδίδει μια θετική αύρα γιατί αποπνέει σιγουριά και ευχαρίστηση για όσα εντυπωσιακά κάνει τα τελευταία τρία χρόνια στον Μίλωνα. Ο Σάκης Ψάρρας απολαμβάνει να βρίσκεται στο «Κροίσος Πέρσης», να αφιερώνει ώρες στην εξέλιξη της ομάδας του και των παικτών του.

Η διοικητική σταθερότητα και το όραμα που υπάρχει σε έναν σύλλογο που δίνει βάρος στις ακαδημίες είναι μερικοί από τους πολλούς λόγους που τον έκαναν να βρίσκεται για 3η σερί χρονιά στο τιμόνι μιας ομάδας που είναι ανταγωνιστική ανεξαρτήτως κατάστασης, παικτών και αντιπάλων.

Ανέδειξε τον επόμενο σπουδαίο λίμπερο της Εθνικής, Άρη Χανδρινό, ο οποίος ήταν βασικός στους Μεσογειακούς Αγώνες. Ο αδερφός του, Σπύρος, έκανε το άλμα για τον Ολυμπιακό εξαργυρώνοντας τις εξαιρετικές χρονιές του. Ένας «άγνωστος» κεντρικός από την Κούβα έγινε βασικός και αποκάλυψη του Σάκη Ψάρρα.

Κάτι καλό γίνεται εκεί. Μπορεί το ταβάνι αυτής της ομάδας λόγω μπάτζετ να είναι η 5η θέση ωστόσο αντιλαμβάνεσαι κάθε χρόνο πως γίνονται βήματα προς τα εμπρός σε ένα πρωτάθλημα που οι τέσσερις πρώτοι έχουν υπερπολλαπλάσιο μπάτζετ, ενώ άλλοι βγάζουν με το ζόρι παρέλαση και μετά γίνονται ομάδες-πυροτεχνήματα που ουδείς τις θυμάται.

Τι να περιμένουμε όμως από τον φετινό Μίλωνα, την ομάδα που πριν μερικές μέρες έκανε την ιστορική πρώτη της ευρωπαϊκή εμφάνιση; Πόσο καλύτερη θα είναι από πέρυσι και πού θα φτάσει αν ο αρχηγός της εθνικής του Πουέρτο Ρίκο, Πέδρο Μολίνα, βελτιωθεί όσο περιμένει η ομάδα της Νέας Σμύρνης;

Για αυτά αλλά και για τις φιλοδοξίες του μιλά ο Σάκης Ψάρρας στον ΑΘΛΟ, λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της Volley League. Κι επειδή πέρα από αποδεδειγμένα καλός προπονητής είναι και πραγματικός γνώστης του ελληνικού βόλεϊ, προτείνει τρόπους για να αναβαθμιστεί (επιτέλους) το άθλημα τώρα που υπάρχει ξανά μια αγωνιστική ανάκαμψη.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Καταχανά

«Είμαστε καλύτερη ομάδα από ό,τι ήμασταν πέρυσι και πρόπερσι. Έχουμε πιο έμπειρους παίκτες κι αυτό είναι πρωτόγνωρο για εμάς. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θέλουμε, παίρνει χρόνο η προσαρμογή κι αυτό είναι το αδύνατο σημείο. Μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι το δυνατό μας. Το πώς παίζω στο μπλοκ κυρίως με βοηθάει η έλευση του έμπειρου Ανδρεάδη. Δουλεύουμε πάνω στην οργάνωση στο μπλοκ, αλλά θέλουμε χρόνο και δεν είμαστε έτοιμοι. Θα παίξουμε καλύτερα.

Η απουσία του Σπύρου Χανδρινού είναι αισθητή. Οι ακραίοι έχουν ένα καλό επίπεδο υποδοχής απλά το θέμα μου είναι ότι δίνουν απευθείας πόντους και δεν έχουμε βρει ακόμα την ισορροπία που θέλω: η υποδοχή θα είναι ή πολύ καλή ή θα φάμε άσο, προτιμώ μια μέτρια υποδοχή.

Δεν θέλω να πω ότι φέτος θα προσπαθήσουμε να χτυπήσουμε τους τέσσερις πρώτους. Σίγουρα θα είμαστε ανταγωνιστικοί όπως πέρυσι, το αν θα κερδίσουμε κάποιο ματς απέναντι τους θα εξαρτηθεί από το πώς θα παίξουν κι εκείνοι γιατί αν παίξουν καλά θα μας κερδίσουν, είναι ξεκάθαρο. Αν τους βρούμε σε μια μέρα ή χρονιά που δεν τους πάει κάτι καλά, έχουμε ελπίδες. Ένα κέρδος είναι πως κανείς δεν μας υποτιμά, έρχονται όλοι προετοιμασμένοι και παίζουν στο 100%. Για αυτό είναι και δύσκολο να πάρουμε αποτέλεσμα απέναντι στους «4». Θα ήταν ωραίο να έχουμε μια καλή πορεία στο Κύπελλο όμως είναι καθαρά θέμα κλήρωσης, στο Λιγκ Καπ θέλουμε και φέτος να πάμε στους «4». Ό,τι μπορέσουμε να κάνουμε.

Τον σύλλογο τον αγαπάω κι έχω ένα συναισθηματικό δέσιμο. Με ελκύει και μένω εδώ και το ότι κάθε χρόνο κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Βγάζουμε νέους αθλητές και βάζω το όνομά μου σε κάτι που γίνεται καλά στο ελληνικό βόλεϊ. Όλα τα χρόνια λέμε δεν υπάρχουν παίκτες και παλεύω να το ανατρέψω και να δείξω ότι υπάρχουν. Φαντασία δεν έχουμε και δουλειά δεν κάνουμε. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι υπάρχει ισόβιος προπονητής πουθενά. Δουλεύω κάθε μέρα ήρεμος για την επόμενη πρόκληση και θέλω να είμαι καλός, να αφήσω κάτι.

Ο Γιορντάνοφ είναι καταπληκτικός. Δεν είχα καμιά αμφιβολία. Δουλεύει πάρα πολύ κι είναι πρότυπο για τα νέα παιδιά. Κάθεται στο γήπεδο και κάνει ασκήσεις μόνος του. Είναι winner.

Η παρουσία του Άρη Χανδρινού μας δίνει μεγάλη ηρεμία στην υποδοχή. Τον πίστεψα από την πρώτη στιγμή. Επέμεινα στη διοίκηση για να παίξει βασικός και δικαιώθηκα. Έχει ακόμα πολλά να κάνει για να βελτιώσει ειδικά στην άμυνα γιατί στην υποδοχή βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο. Γενικά είναι ηγέτης στην πίσω ζώνη, αυτό που θέλω εγώ. Οργανώνει την πίσω ζώνη και κατευθύνει παρότι είναι μικρός στην ηλικία με τον τρόπο που έχουμε δουλέψει κι ανάλογα με το αντίπαλο σέρβις, την αντίπαλη επίθεση. Εύχομαι να τον σημαδέψουν οι αντίπαλοι (γέλια). Θα εξελιχθεί πάρα πολύ γιατί δουλεύει, είναι έξυπνος και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει το καλύτερο λίμπερο στην Ελλάδα.

Ο αρχηγός του Πουέρτο Ρίκο, Πέδρο Μολίνα, έχει τεράστιες δυνατότητες. Είναι ασταθής ακόμα επιθετικά κι αυτό πρέπει να δουλευτεί. Σε 2-3 χρόνια θα παίζει σε πολύ μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη με πολύ καλό συμβόλαιο. Είναι ολοκληρωμένος παίκτης, έχει σπουδαία προσόντα αλλά θέλουμε χρόνο για να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κομμάτι και σε αυτό που θέλω. Έχει πρόβλημα στο κομμάτι του μπλοκ και του σέρβις (δεν είναι κοντρολαρισμένος ακόμα), προσπαθούμε να του εξηγήσουμε κομμάτια στην υποδοχή και να βρει ρυθμό στην επίθεση. Χρειάζεται συγκέντρωση με συνέπεια.

Ο Μπράιαν ήρθε πέρυσι και δεν ήξερε τι συμβαίνει. Μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να τα αλλάξει όλα, βελτιώθηκε στη νοοτροπία, στον τρόπο παιχνιδιού, στην εφαρμογή της τακτικής και είναι τρομερά αθλητικός, κάτι που γνωρίζαμε ούτως η άλλως. Είναι παράδειγμα για την ομάδα γιατί πέρυσι ήταν αλλιώς και φέτος δείχνουμε σε όλους τους συμπαίκτες του ότι μπορούμε να στηριχτούμε πάνω του.

Χτίζω μέρα-μέρα τη νοοτροπία και στο πώς σκέφτεται κι αντιμετωπίζει κάθε αθλητής κάθε αναμέτρηση. Δουλεύουμε σκληρά, σαν να κυνηγάμε το πρωτάθλημα, να κερδίσουμε τους πάντες. Να χάνουμε και να ξέρουμε ότι τα δώσουμε όλα.

Στόχος μου να προπονήσω μια ευρωπαϊκή εθνική ομάδα εξωτερικού. Αρκετές δίνουν ευκαιρίες κι έχουν καλό υλικό. Αρνήθηκα πρόταση από την Α2 Ιταλίας γιατί ο Μίλωνας με καλύπτει περισσότερο σε επίπεδο στόχων και πρότζεκτ κι όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Θέλω σε εθνική ομάδα του εξωτερικού να δείξω έναν τρόπο δουλειάς και να πάρω μέρος σε μια μεγάλη διοργάνωση, αυτό είναι που με εξιτάρει.

Έχουμε πρωτάθλημα πέντε ταχυτήτων οπότε οι πέντε ξένοι θα βοηθούσαν τους τέσσερις πρώτους αλλά όχι τους από κάτω. Είναι μεγάλες οι διαφορές στα συμβόλαια των παικτών. Ένας καλός ξένος σε Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό μπορεί να παίρνει όσα (και περισσότερα) από ό,τι οι 14 παίκτες του Μίλωνα.

Για να αναβαθμιστεί το πρωτάθλημα δεν παίζει ρόλο ο αριθμός των ομάδων αλλά να υπάρξουν οι κατάλληλες προδιαγραφές για να παίξουν στην Α1. Με άλλα κριτήρια, όχι μόνο αγωνιστικά κι όχι ομάδες-πυροτεχνήματα που γίνονται σάκοι του μποξ. Ομάδες με γήπεδο, κεντρικό χορηγό, μίνιμουμ αριθμό εισιτηρίων, ακαδημίες. Η τηλεοπτική κάλυψη είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρέπει να υπάρξει κεντρική διαχείριση, μεγαλύτερη προβολή από τα μίντια.

Το βόλεϊ είναι ωραίο άθλημα και αρέσει σε εκατομμύρια Έλληνες, όλοι έχουν παίξει βόλεϊ σε σχολείο ή παραλία. Ταιριάζει στον Έλληνα γιατί δεν έχει σωματική επαφή, δεν είμαστε λαός ψηλός και δυνατός αλλά έξυπνος. Οι διοικήσεις πρέπει να επενδύσουν σε τεχνοκράτες που θα βγάλουν το άθλημα στην κοινωνία, να το προβάλλουμε και να φέρουμε καινούργιους θεατές και χορηγούς.

Τη δεκαετία του 2000 όλοι έβλεπαν βόλεϊ. Πολύ μεγάλα μπάτζετ, διακρίσεις ευρωπαϊκές, έρχονταν σπουδαίοι ξένοι. Με την οικονομική κρίση πήγαμε πολύ πίσω. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό. Δεν έχουμε γενικώς διοικήσεις με όραμα, στόχους και φιλοδοξίες. Στον Μίλωνα πάλι μου αρέσει που υπάρχει σταθερότητα, όραμα, τεχνογνωσία και ηρεμία. Για αυτό κάθε χρόνο κάνουμε έναν βήμα μπροστά, για αυτό γεμίσαμε το γήπεδο στο ματς του Challenge Cup και εξελισσόμαστε».

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ ΜΙΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2022/23

Ακραίοι: Πέδρο Μολίνα (Πουέρτο Ρίκο), Δημήτρης Εφραιμίδης, Απόστολος Στράτος, Αλέξανδρος Νανόπουλος, Ηλίας Λάππας

Πασαδόροι: Λουκ Χερ (Καναδάς), Κώστας Δημητούλης

Κεντρικοί: Γκουστάβο Μπράιαν (Κούβα), Ανδρέας Ανδρεάδης, Δημήτρης Θεοδόσης, Γιώργος Μαντελίδης

Διαγώνιος: Μπόγιαν Γιορντάνοφ (Βουλγαρία)

Λίμπερο: Άρης Χανδρινός, Παναγιώτης Σεμιτέκολος

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς