21 C
Athens

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 90-80: Σαρωτικός Βεζένκοφ πήρε σβάρνα τους Λιθουανούς! (vids)

Με «όργια» του ασύλληπτου Βεζένκοφ και εκπληκτικό ματς από το καρέ Λαρεντζάκη - Φαλ - Σλούκα - Γουόκαπ, οι Ερυθρόλευκοι δεν έπεσαν στην... παγίδα του άδειου ΣΕΦ και έκαναν το 2/2 πριν τις μεγάλες μάχες στην Ισπανία

Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τη δεύτερη του νίκη στην Euroleague, καθώς επικράτησε της Ζαλγκίρις Κάουνας με 90-80 στο άδειο και «παγωμένο» ΣΕΦ (Ο Ολυμπιακός είχε τιμωρηθεί και έπαιξε κεκλεισμένων των θυρών). Οι Ερυθρόλευκοι είχαν τα ηνία του σκορ σε όλο το ματς. Οι Λιθουανοί με «όπλο» τους τα τρίποντα παρέμεναν κοντά, αλλά η ομάδα του Πειραιά δεν τους επέτρεψε να προηγηθούν σε κανένα σημείο του αγώνα. Στην κρίσιμη τελευταία περίοδο Σλούκας, Βεζένκοφ και Λαρεντζάκης βγήκαν μπροστά και καθάρισαν το παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε κόντρα στους Λιθουανούς χωρίς τον αρχηγό του, Κώστα Παπανικολάου. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξε, όμως, πόσο γεμάτο ρόστερ διαθέτει. Όπως και κόντρα στη Μπαρτσελόνα, έτσι και κόντρα στη Ζαλγκίρις πήρε πράγματα από πολλούς παίκτες, με τους αντιπάλους του να μην ξέρουν από ποιον να προφυλαχτούν. Ο Μπολομπόι έδειξε να μην είναι στο 100% μετά τον τραυματισμό του και ο Μπλακ δεν μπήκε στο πνεύμα του αγώνα, αλλά ο Φαλ έπαιξε και για τους δύο (κάτι που έκαναν οι δύο Αμερικανοί για τον Γάλλο με τη Μπαρτσελόνα. Στο φινάλε και παρότι οι Λιθουανοί πίεσαν ο Ολυμπιακός έβγαλε προσωπικότητα και με τους Σλούκα – Λαρεντζάκη πήρε το ροζ φύλλο αγώνα.

Ο Σάσα Βεζένκοφ για ακόμη μια φορά ήταν απολαυστικός (23 πόντοι, 14 ριμπάουντ). Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού ήταν ασταμάτητος και διέλυσε κάθε αμυντικό πλάνο της Ζαλγκίρις. Από κοντά ακολούθησε και ο καταιγιστικός Μουσταφά Φαλ. Το γαλλικό θωρηκτό των Ερυθρολεύκων κυριάρχησε σε άμυνα και επίθεση. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στη Βαρκελώνη, ενώ ο Κώστας Σλούκας μίλησε στα κρίσιμα τελευταία λεπτά και με πόντους, αλλά και με ασίστ έγειρε την πλάστιγγα προς την πλευρά της ομάδας του Πειραιά.

Κυρίαρχος Μουσταφά Φαλ, κακή περιφερειακή άμυνα

Ο Ολυμπιακός ήταν νευρικός στα πρώτα λεπτά και η απουσία του Κώστα Παπανικολάου ήταν εμφανής. Η Ζαλγκίρις προσπαθούσε να χτυπήσει τον κοντό Κάνααν στην άμυνα, ενώ ο Σμιτς ήταν καυτός στο ξεκίνημα με 3/3 σουτ (4-11). Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε δώσει σαφή εντολή η μπάλα να ακουμπάει στον Μουσταφά Φάλ. Ο Γάλλος σέντερ υπερείχε, ειδικά όταν οι Λιθουανοί έκαναν αλλαγές στην άμυνα, και κυριαρχούσε στο ζωγραφιστό (9 από τους 14 πόντους του Ολυμπιακού).

Η Ζαλγκίρις βλέποντας ότι η ρακέτα του Ολυμπιακού είναι απροσπέλαστη προσπαθούσε να χτυπήσει από την περιφέρεια. Οι Λιθουανοί είχαν καλή κυκλοφορία και κατάφεραν να βγάλουν ελεύθερα σουτ. Οι φιλοξενούμενοι είχαν 3/7, ενώ αντίθετα οι Ερυθρόλευκοι είχαν πετύχει μόλις ένα σε εφτά προσπάθειες (18-21).

Η τρέλα του… Λαρεντζάκη και ο «βομβαρδισμός» του Βεζένκοφ

Ο Λαρεντζάκης με το που μπήκε στο παρκέ έκανε αισθητή την παρουσία του. Ο Έλληνας γκαρντ συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στη Βαρκελώνη (5 σερί πόντους), ενώ έπαιζε και εξαιρετική άμυνα ακόμη και στους ψηλότερους παίκτες της Ζαλγκίρις (29-25). Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο δεκάλεπτο έσφιξε την άμυνα του και σε αυτό έπαιξαν ρόλο εκτός του Λαρεντζάκη οι ΜακΚίσικ και Μπολομπόι, που έβαζαν πιο δυνατά τα κορμιά τους και έσπρωχναν τους Λιθουανούς εκτός ρακέτας (31-30).

Η Ζαλγκίρις δεν τα παρατούσε και κάθε φορά, που ο Ολυμπιακός ξέφευγε με μία μικρή διαφορά, απάνταγε με σουτ τριών πόντων και έμενε κοντά στο σκορ (36-33). Ο Βεζένκοφ μετά από ένα νωθρό πρώτο δεκάλεπτο βρήκε το «χέρι», ξεκλείδωσε τη λιθουανική άμυνα και έγινε ο πρώτος διψήφιος στο παιχνίδι (14 πόντοι). Ο Λαρεντζάκης συνέχισε το βιολί του και με buzer beater τρίποντο έστειλε τη διαφορά στους 9 πόντους στο τέλος του ημιχρόνου (44-35).

Θωρηκτό Φαλ στη ρακέτα και ο σερβιτόρος… Τόμας Γουόκαπ

Η Ζαλγκίρις, όπως και στο ξεκίνημα του ματς, χτυπούσε τις αλλαγές του Ολυμπιακού και εκμεταλλευόταν όλα τα μις ματς που δημιουργούνταν (49-45). Η απάντηση των Ερυθρολεύκων ήταν η ίδια και δεν ήταν άλλη από τον Μουσταφά Φαλ. Ο Γάλλος σέντερ δεν είχε αντίπαλο στη ρακέτα και έδινε σπουδαίες λύσεις από το ζωγραφιστό (14 πόντοι).

Ο Τόμας Γουοκαπ για ακόμη μία φορά ήταν ο αθόρυβος MVP του Ολυμπιακού. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν εξαιρετικός στην άμυνα, ενώ ήταν φανταστικός και στην οργάνωση του παιχνιδιού. Ο παίκτης του Ολυμπιακού είχε 10 πόντους, αλλά το σημαντικό ήταν οι 6 ασίστ! Ο Άλεκ Πίτερς στο τρίτο δεκάλεπτο έκανε αισθητή την παρουσία του. Ο φόργουορντ των Ερυθρολεύκων πέτυχε έξι πόντους και έστειλε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα για πρώτη φορά (67-56).

Σλούκας και Λαρεντζάκης «καθάρισαν» στα τελευταία λεπτά

Ο Ολυμπιακός στην τελευταία περίοδο ήταν επιπόλαιος. Στην επίθεση δεν διάβαζε σωστά την άμυνα των Λιθουανών, έκανε τραβηγμένες προσπάθειες και χρειάστηκε 3:12′ για να πετύχει το πρώτο του καλάθι. Ο Κώστας Σλούκας έσπασε το ρόδι και με καλάθι και φάουλ ξεκόλλησε τους Ερυθρόλευκους (70-61).

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα δεν μπορούσαν να σκοράρουν με τίποτα στο τέταρτο δεκάλεπτο. Η άμυνα των Λιθουανών ήταν σκληρή και οι Ερυθρόλευκοι είχαν κακές επιλογές. Η Ζαλγκίρις αντίθετα πυροβολούσε από την περιφέρεια και έριξε τη διαφορά στους 4 (74-70).

Ο Κώστας Σλούκας βγήκε μπροστά στα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Ο Έλληνας γκαρντ πήρε στις πλάτες του τους Πειραιώτες και με καθοριστικά καλάθια, αλλά και με τις ασίστ του έδωσε «ανάσα» στους Πειραιώτες (82-73). Ο Λαρεντζάης τέλειωσε τους Λιθουανούς, καθώς πέτυχε μεγάλο τρίποντο στα 1:30′ και διαμόρφωσε το 85-73. Μέχρι το φινάλε δεν άλλαξε κάτι και οι Ερυθρόλευκοι πήραν τη δεύτερη νίκη τους σε ισάριθμα παιχνίδια (90-80)

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γκαρσία, Ρότσα, Σεμές

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-21, 44-35, 67-58, 90-80

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 10 (3/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 1/1 βολή, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα), Κάναν (0/2 δίποντα, 0/1 τρίποντο), Λαρεντζάκης 15 (2/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα), Φαλ 16 (6/9 δίποντα, 4/4 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Σλούκας 15 (2/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 11/12 βολές, 2 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Βεζένκοβ 23 (6/10 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 5/6 βολές, 14 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα), Μπόλομποϊ, Πίτερς 6 (1/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 1/1 βολή), Μπλακ, ΜακΚίσικ 5

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Μακσβίτις): Έβανς 14 (3), Λεκαβίτσιους 4, Χέιζ 6 (2/7 δίποντα), Σμιτς 10 (2), Μπιρούτις, Λουκοσιούνας, Μπραζντέικις 21 (7/10 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 4/5 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Ντίμσα 3 (1), Κάβανο 12 (4/8 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Μπουτκεβίτσιους 5 (1), Ουλάνοβας 5 (1)

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 22/42 δίποντα, 7/21 τρίποντα, 25/28 βολές, 37 ριμπάουντ (25 αμυντικά – 12 επιθετικά), 20 ασίστ, 9 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 11 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Ζάλγκιρις Κάουνας: 15/33 δίποντα, 13/30 τρίποντα, 11/13 βολές, 35 ριμπάουντ (23 αμυντικά – 12 επιθετικά), 17 ασίστ, 5 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 13 λάθη

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς