17.6 C
Athens

Στα ύψη τα ελληνικά ομόλογα για έκτη συνεχόμενη ημέρα – Πτώση στο Χρηματιστήριο

«Φρένο» από τις αγορές στο success story της κυβέρνησης • Αυξάνεται το κόστος δανεισμού • Στο 4,63% οι αποδόσεις του δεκαετούς

Δεκαπέντε μόλις ημέρες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και λίγα 24ωρα πριν τις εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όχι μόνο δεν δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης, αλλά αντίθετα ακολουθούν ανοδική τροχιά.

Μπαίνει έτσι «στοπ» στα σχέδια της κυβέρνησης να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στις αγορές, καθώς για έκτη συνεχόμενη ημέρα τα ελληνικά ομόλογα υφίστανται πολύ μεγάλες πιέσεις, ευρισκόμενες στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου στην δευτερογενή αγορά διαμορφώνεται στο 4,63%, αυξημένη κατά 1,05%.

Σε άνοδο βρίσκεται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο καταγράφει αύξηση κατά 15,3 μονάδες βάσης στο 3,698%, ενώ την ίδια ώρα και το Χρηματιστήριο δέχεται πιέσεις προσεγγίζοντας επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο ων 700 μονάδων.

Οι επιδόσεις των τελευταίων ημερών είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί, αφότου συμφωνήθηκε η ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg.

Το χρηματιστήριο στις 15:32 σημείωνε πτώση κατά 0,21% και ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται στις 708,28 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 703,40 μονάδες (-0,96%) και ανώτερη τιμή στις 714,48 μονάδες (+0,60%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,12%.

Η εικόνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει, μόλις λίγες ώρες μετά, τη δήλωση του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benot Coeuré, ο οποίος σύστησε στην Ελλάδα «υπομονή και σύνεση κατά την αξιολόγηση της πρόσβασης στις αγορές. Τους τελευταίους μήνες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παρέμειναν υψηλές και ευμετάβλητες, αντιδρώντας στις διεθνείς και ευρωπαϊκές πιέσεις, ακόμη και μετά την έγκριση μέτρων για το χρέος από το Eurogroup τον Ιούνιο και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Ίσως το σημαντικότερο, η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζεται στη συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην αποφυγή των υπαναχωρήσεων, σε σχέση με προηγούμενες βελτιώσεις», ανέφερε ο Coeuré.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς