18.3 C
Athens

Κληρώνει για τους προκριματικούς ομίλους του Euro 2024, ποια τα δεδομένα για την Ελλάδα

Πενήντα τρεις (53) ομάδες, ανάμεσά τους και η εθνική Ελλάδας, θα μπουν σήμερα (9/10) στην κληρωτίδα της UEFA, προκειμένου να μάθουν τους αντιπάλους τους στην προκριματική φάση του Euro 2024, στην κλήρωση που είναι προγραμματισμένη (13:00) να γίνει στο εκθεσιακό κέντρο Festhalle της Φρανκφούρτης, όπου θα προκύψουν δέκα όμιλοι.

Μία τελετή, στη σκηνή της οποίας θα βρεθούν, για να βοηθήσουν, «αστέρες» του παρελθόντος (Γιούργκεν Κλίνσμαν, Καρλ-Χάιντς Ρίντλε, Τζιανλούκα Τζαμπρότα και Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, όλοι φιναλίστ του Euro), ενώ η Λένα, νικήτρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision με τη Γερμανία το 2010, θα παρουσιάσει το τελευταίο τραγούδι της “Looking for Love”.

Εκτός κλήρωσης Γερμανία και Ρωσία

Η Γερμανία, ως διοργανώτρια της τελικής φάσης του τουρνουά, προκρίνεται αυτόματα και ως εκ τούτου δεν συμμετέχει στην κλήρωση, όπως και η Ρωσία, μετά την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA της 28ης Φεβρουαρίου 2022, η οποία επιβεβαιώθηκε περαιτέρω από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο στις 15 Ιουλίου 2022 και προβλέπει τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας και των συλλόγων της χώρας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

* Από την κλήρωση θα προκύψουν δέκα όμιλοι: επτά όμιλοι των πέντε ομάδων (1-7) και τρεις όμιλοι των έξι ομάδων (8-10). Οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας.
* Οι αναμετρήσεις των ομίλων παίζονται σύμφωνα με το ημερολόγιο αγώνων των ευρωπαϊκών προκριματικών από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2023.
* Οι δέκα νικητές και οι δέκα δεύτερες ομάδες των ομίλων προκρίνονται απευθείας στην τελική φάση. Οι υπόλοιπες τρεις θέσεις θα συμπληρωθούν με τις ομάδες που θα προκριθούν στα play-offs τον Μάρτιο του 2024, ενώ φυσικά τις 24 φιναλίστ συμπληρώνει η «οικοδέσποινα» Γερμανία.

Τα γκρουπ δυναμικότητας

* Οι εθνικές ομάδες έχουν ήδη χωριστεί σε 7 γκρουπ δυναμικότητας. Οι 53 ομάδες που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση έχουν χωριστεί με βάση τη συνολική κατάταξη του UEFA Nations League 2022/23 που διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης:

Επικεφαλής Nations League: Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία
1ο: Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία

2ο: Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Ισραήλ, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Σερβία, Σκωτία, Φινλανδία

3ο: Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία, Αρμενία

4ο: Γεωργία, ΕΛΛΑΔΑ, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νήσοι Φερόε, Βόρεια Μακεδονία

5ο: Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα

6ο: Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν

* Η διαδικασία της κλήρωσης θα αρχίσει από το γκρουπ νικητών της League Α στο UEFA Nations League και θα συνεχιστεί, κατά σειρά, μέχρι το 6ο γκρουπ δυναμικότητας.

* Οι 4 νικητές της League A θα κληρωθούν στους ισάριθμους πρώτους στη σειρά προκριματικούς ομίλους, που θα αποτελούνται από πέντε ομάδες, επειδή θα δώσουν τους τελευταίους αγώνες του Nations League τον Ιούνιο του 2023.

* Οι ομάδες του 1ου γκρουπ θα κληρωθούν από τον 5ο έως τον 10ο προκριματικό όμιλο.

* Οι ομάδες των γκρουπ 2, 3, 4, 5 θα κληρωθούν από τον 1ο μέχρι τον 10ο προκριματικό όμιλο.

* Οι 3 ομάδες του γκρουπ 6 θα κληρωθούν από τον 8ο μέχρι τον 10ο προκριματικό όμιλο (οι συγκεκριμένοι όμιλοι θα αποτελούνται από 6 ομάδες).

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς